- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού
Διεθνώς καταξιωμένοι μουσικοί μιλούν για το φεστιβάλ και αφηγούνται την ιστορία του
Ένα καλοκαίρι ο Γιάννης Αγρανιώτης συνάντησε στον Γαλατά τον αυστραλό Francis Kefford. Ήταν ένα από τα πολλά καλοκαίρια που ο Fransis περνούσε στην Ελλάδα με συγγενείς και η γνωριμία τους κατέληξε σε μία δυνατή φιλία και την ίδρυση ενός μουσικού φεστιβάλ που φέτος συμπληρώνει έξι χρόνια.
Το διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού, που πλέον επεκτείνεται και στο νησί των Κυθήρων, οργανώνεται από το μουσικό σύνολο Leondari Ensemble, μια παρέα φίλων και συνεργατών από όλο τον κόσμο, που αγαπούν τόσο τη μουσική δωματίου όσο και τα ελληνικά νησιά. Σήμερα, το Leonardi Ensemble «ξεσονίζει» παρτιτούρες και στήνει αναλόγια στο Γυμνάσιο Γαλατά σηματοδοτώντας την έναρξη των συναυλιών για το φετινό καλοκαίρι, που θα ταξιδέψουν το κοινό με σπουδαίες ερμηνείες των Brahms, Beethoven, Kodály, Mozart, Janáček, Mendelssohn και Martinu.
Οι ιδρυτές, Γ. Αγρανιώτης και F. Kefford, αλλά και κάποιοι από τους υπόλοιπους μουσικούς της ομάδας εξηγούν γιατί επιστρέφουν στο Σαρωνικό μετά τις μεγαλύτερες όπερες και τα κορυφαία μουσικά σύνολα παγκοσμίως, πώς γεννήθηκε το φεστιβάλ και τι αγαπούν σε αυτό.
Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του ιδιαίτερου φεστιβάλ;
Έρχομαι στον Γαλατά εδώ και 15 χρόνια για να επισκεφθώ τη νονά μου, Virginia Kalyvas. Το 2010 ήρθα με κάποιους φίλους από το Λονδίνο για να κάνουμε πρόβες για κουαρτέτα εγχόρδων, ενώ δώσαμε και μία συναυλία στο σχολείο του χωριού. Χάρη σε αυτή τη συναυλία προέκυψε η γνωριμία μου με τον Γιάννη. Η οικογένειά του έχει ένα σπίτι στον Πόρο και ήθελε από καιρό να δημιουργήσει ένα φεστιβάλ μουσικής δωματίου στην περιοχή. Έτσι, το 2011 με την υποστήριξη της κυρίας Kalyvas, ενώσαμε μια υπέροχη ομάδα ανθρώπων και δώσαμε συναυλίες στον Γαλατά, τον Πόρο και την Ύδρα και όλοι, κοινό και μουσικοί, το διασκεδάσαμε τόσο πολύ που αποφασίσαμε να το ξανακάνουμε! Πέντε χρόνια αργότερα, εδώ είμαστε. Francis Kefford
Τι είναι αυτό που κάνει καταξιωμένους μουσικούς να επιστρέφουν στο Σαρωνικό;
Αυτό το φεστιβάλ είναι ένας μοναδικός συνδυασμός υπέροχων ανθρώπων, ποιότητας μουσικής κι εντυπωσιακού περιβάλλοντος. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε να παίζουμε μαζί αυτό το συγκεκριμένο είδος μουσικής και αυτό κάνουμε εδώ, σε ένα τόσο όμορφο μέρος που είναι πηγή έμπνευσης και τόνωση. Έχουμε αναπτύξει πολύ στενούς δεσμούς με την κοινότητα εδώ, όπως και με το κοινό, που έχουμε δημιουργήσει σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι. Το να παίζουμε εδώ έχει γίνει πλέον πολύ προσωπικό, χρόνο με το χρόνο βλέπουμε γνωστά πρόσωπα σε όλες τις συναυλίες μας και αυτό είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο, που οι μουσικοί απολαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό. F.K.
Γιατί επιλέχθηκαν συγκεκριμένα τα νησιά του Σαρωνικού;
Καταρχάς ήταν το γεγονός ότι και οι δύο ιδρυτές έχουμε σχέσεις και γνωρίζουμε την περιοχή. Ακόμα σημαντικότερη είναι η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, η ομορφιά, καθώς και η ιστορία της περιοχής, στοιχεία τα οποία σε συνδυασμό με την εγγύτητα στην Αθήνα, μας κάνουν να πιστεύουμε, ότι έχει νόημα και σημασία αυτό το Φεστιβάλ. Γιάννης Αγρανιώτης
Υπάρχει ανταπόκριση από κατοίκους και επισκέπτες;
Ναι, σίγουρα, η ανταπόκριση του κοινού είναι ενθουσιώδης. Πολλοί έρχονται κάθε χρόνο και το περιμένουν. Γ.Α.
Πόσο διαφορετικό είναι να παίζεις σε ανοιχτό χώρο και μάλιστα στην ύπαιθρο; Επηρεάζεται η μουσική εκτέλεση από το χώρο όπου δίνεται μια συναυλία;
Κάθε συναυλιακός χώρος, είτε κλειστός είτε ανοιχτός, είναι διαφορετικός και επηρεάζει καθοριστικά την εκτέλεση σε πολλές λεπτομέρειές της. Οι ανοιχτοί χώροι είναι πάντα πιο δύσκολοι για τους μουσικούς, αλλά κάποιες φορές τυχαίνει το ακουστικό αποτέλεσμα να είναι καλύτερο από έναν ακατάλληλο κλειστό χώρο. Γ.Α.
Το ελληνικό κοινό έχει διαφορές από το διεθνές ακροατήριο; Παρατηρείτε μία μεγαλύτερη εξοικείωση με την κλασσική μουσική σε άλλες χώρες;
Δεν θα το έθετα στη βάση της αντίθεσης ελληνικό-διεθνές. Το κοινό κάθε χώρας αλλά και κάθε πόλης είναι διαφορετικό. Ισχύει σε έναν βαθμό ότι στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη παράδοση, επειδή τα έργα αυτά γράφτηκαν και παρουσιάστηκαν εκεί, το κοινό είναι πιο εξοικειωμένο, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό είναι τόσο σημαντικό τελικά, η εμπειρία της ακρόασης χωρίς προκαταλήψεις είναι σημαντικότερη. Αν αυτή η μουσική παρουσιαζόταν συχνότερα σε όλη την Ελλάδα, θα ήταν και το ελληνικό εξίσου εξοικειωμένο με το γερμανικό για παράδειγμα. Κάτι τέτοιο θα ήταν και πραγματικός πολιτιστικός πλούτος, όπως είναι για τους Βορειοευρωπαίους η αρχαία ελληνική γραμματεία λόγου χάρη. Γ.Α.
Παρουσιάζονται μόνο κλασσικές συνθέσεις ή και προσωπικές δημιουργίες των προσκεκλημένων μουσικών;
Παρουσιάζουμε έργα από την εποχή του μπαρόκ μέχρι και σύγχρονά του 20ου αιώνα. Πιθανόν κάποιοι από τους μουσικούς να συνθέτουν κιόλας, δεν γνωρίζω σίγουρα, αλλά ο λόγος που έρχονται δεν είναι για να παρουσιάσουν δικά τους έργα, αλλά για την μουσική που τους ενθουσιάζει και τις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και της προετοιμασίας των έργων. Γ.Α.
Ποια ανάγκη οδηγεί στην επανάληψη του φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι; Τι ξεχωριστό έχει για εσάς αυτή η διοργάνωση;
Η ανάγκη να παίξω τη μουσική που αγαπώ περισσότερο με σπουδαίους μουσικούς, που είναι επίσης καλοί φίλοι σε ένα τόσο όμορφο περιβάλλον, που παράλληλα υποστηρίζεται από μια κοινότητα ωραίων ανθρώπων. Είναι μια απίστευτα σπάνια ευκαιρία που δε θα την έχανα με τίποτα. F.K.
Στόχοι και όνειρα για το μέλλον του φεστιβάλ;
Κύριος στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ολοένα στενότερους δεσμούς με τους ανθρώπους εδώ. Ένα φεστιβάλ χρειάζεται μια κοινότητα ανθρώπων από πίσω που να το θεωρούν δικό τους. Έχουμε ήδη αναπτύξει μια υπέροχη κοινότητα οπαδών και φίλων, και θα θέλαμε να συνεχιστεί αυτή η εξέλιξη για να δούμε το Φεστιβάλ να γίνεται ένας μεγάλος πόλος έλξης γι’ αυτή την όμορφη περιοχή της Ελλάδας, που θα αγκαλιάσει το σύνολο της κοινότητας. F.K.
Τι συναισθήματα έχετε από προηγούμενη συμμετοχή σας στο φεστιβάλ;
Το Φεστιβάλ Σαρωνικού είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος. Εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μουσικής, εξαίσιο περιβάλλον και πραγματικά εμπνευσμένοι άνθρωποι. Δε θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένη που επιστρέφω και φέτος! Anna Blackmur
Γιατί επιστρέφετε για να παίξετε στην Ελλάδα;
Για τα όμορφα αρχαία τοπία που καλούν τις φωνές της ιστορίας και δίνουν έμπνευση ώστε να τις συνειδητοποιήσουμε περισσότερο. Όμως όσο όμορφο κι αν είναι το περιβάλλον, οι άνθρωποι είναι εκείνοι που πραγματικά «κάνουν» έναν τόπο και σε αυτή την ομάδα μουσικών παγκόσμιας κλάσης βρήκα τις αδερφές ψυχές μου και γι’ αυτούς θα διασχίσω το μισό πλανήτη για να παίξουμε και πάλι μουσική μαζί. Φυσικά, οι καυτές ημέρες, οι ζεστές νύχτες στο Αιγαίο Πέλαγος, το απίστευτο μουσικό ρεπερτόριο και το υπέροχο κοινό είναι ζωτικής σημασίας εμπνεύσεις σε αυτό το απίστευτο πανηγύρι, και φέτος θα είμαι εκεί. Ariel Barnes
Info: 6ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού, 28 Ιουλίου – 9 Αυγούστου 2016, Γαλατάς / Σπέτσες/ Ύδρα/ Πόρος/ Κύθηρα
Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά το πρόγραμμα συναυλιών εδώ.
Εισιτήρια: Προκάτηση εισιτηρίων και εκπτωτικά φεστιβαλικά πακέτα στη σελίδα www.saronicfestival.com/el/book-tickets/
Πλήρες Πακέτο Φεστιβάλ– 80 ευρώ (premium)
Πακέτο Ύδρας – 35 ευρώ (standard) – 70 ευρώ (premium)
Ύδρα/ Σπέτσες 15 ευρώ (standard) – 30 ευρώ (premium)
Πόρος/ Κύθηρα 10 ευρώ (standard)
Γαλατάς είσοδος με προαιρετική συμμετοχή
Παιδιά: είσοδος ελεύθερη
Με τη χορηγία της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, των εταιρειών Raycap και Eldorado Gold και την υποστήριξη του ξενοδοχείου Bratsera, του πολυχώρου Ζείδωρος και της εταιρείας Zarbis Camoil/ Johnz.
To φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των δήμων Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Τροιζήνας-Μεθάνων.