Μουσικη

Ο Alan Freed είναι ο νονός του rock’n’roll

Η Athens Voice και το COCIO διψάνε για vintage ζαχαρένιες ιστορίες από τη χρονοκαψούλα του 1951

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133849-304987.jpg

Η Athens Voice και το COCIO διψάνε για vintage ζαχαρένιες ιστορίες από τη χρονοκαψούλα του 1951, τη χρονιά που γεννήθηκε η μαγική συνταγή του διάσημου σοκολατούχου γάλακτος, και στο Κλίβελαντ του Οχάιο ο ντισκ τζόκεϊ Alan Freed πρώτος ανακάλυψε τoν όρο rock'n'roll.

«Ακούστε λοιπόν, αγόρια και κορίτσια, που η μουσική των γονιών σας σάς φαίνεται πολύ πληκτική και πολύ ήσυχη και πολύ τακτοποιημένη, ενώ εσείς διψάτε για έξαψη και δράση. Ακούστε με, γιατί νομίζω πως το έχω, νομίζω πως το βρήκα και, ναι, θα το σπινιάρω, μιας κι εγώ είμαι σαν κι εσάς, μαζί σας, ακούτε WJW, κατευθείαν από το Κλίβελαντ και, αν σας αρέσει αυτός ο βάνδαλος, γρήγορος και ναζιάρης ρυθμός, που δεν είναι ούτε rag time, ούτε blues, ούτε swing, ούτε country ή folk, μα την ίδια ώρα, σαν το ποτάμι που όλα τα παρασέρνει, κυλά και τα περιλαμβάνει, ω, ναι, τον βαφτίζω rock' n' roll τούτον τον ρυθμό και να η Sister Rosseta Tharpe με τo «Hide me in thy Bosom». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ναι, εκείνη τη νύχτα του 1951, ο ντισκ τζόκεϊ Alan Freed εφηύρε τον όρο που έως και σήμερα τα σπάει και τα χορεύει και τα ανατινάζει, κάθε φορά που στο ράδιο ή το κλαμπ, στο αμάξι ή την παραλία, στη λεωφόρο ή στο δωμάτιο, εισβάλλει με φόρα και φασαριόζικες κιθάρες, έξαλλα τύμπανα και κοφτερό μπάσο κοπανούν ανελέητα και… yeah, rock’n'roll! Aπό τον Elvis έως τους Stones, από τους Beatles έως τον Neil Young, από το χίπικο Καλοκαίρι της Αγάπης του ’68 έως το πανκ Λονδίνο του ’80 ή το Μάντσεστερ των Stone Roses του ’90, και την E Street Band του Bruce Springsteen, που ακόμα ροκάρει και το κρατάει αληθινό, το rock' n' roll δεν έπαψε ποτέ να τον θεωρεί νονό του! Τον Alan Freed, που τα λόγια και οι μουσικές του έσταζαν ζάχαρη και θεωρείται ο γεννήτορας, ο ηγήτορας, ο μάγος της φυλής, που με τους δίσκους ταμ-ταμ έδωσε στην τότε νέα γενιά αλλά και στα παιδιά του σήμερα την ταυτότητα της πιο λατρεμένης μουσικής.

image

Αγαπώντας όλο το φάσμα του ήχου όπως το όριζαν τα αμερικάνικα μουσικά ρεύματα, μα σιγά σιγά μια γενιά λευκών μουσικών με αγάπη στα μαύρα διαμάντια του rythm and blues άρχισε να τα πειράζει και πειραματικά να τα μετουσιώνει σε μια υβριδική και πρωτόλεια ρυθμική φόρμα, που έως τότε έμενε αβάφτιση, o Alan Freed κωδικοποίησε και έπλασε τον όρο rock' n’ roll. Στην πορεία η λέξη, πέρα από ρυθμός, έγινε μόδα, επανάσταση, τρόπος ζωής και συμπεριφοράς, κοινωνικό αλλά και πολιτικό φαινόμενο.

Ο Alan Freed, εξαιτίας της «ιδέας» έπαιξε στη μυθική ταινία «Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα», που και αυτή ιστορικά (1956) θεωρείται η πρώτη ροκ σινεμά απόπειρα. Ο συγγραφέας Stephen King τον χρησιμοποίησε ως χαρακτήρα στο βιβλίο «Nightmares & Dreamscapes», οι Ramones τον μνημόνευσαν στο επικό τους τραγούδι «Do you remember rock'n’roll radio» και το 1991 απέκτησε στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ το δικό του αστέρι.

Ναι, το 1951 ήταν μια υπέροχη χρονιά: το σοκολατούχο γάλα COCIO γεννήθηκε στη Δανία και το rock'n’roll γεννήθηκε στην Αμερική. Ζάχαρη, τύμπανα, κιθάρες, σοκολάτα και vintage εποποιίες, φρέσκιες όμως σαν ιδέα, λες και δεν πέρασε μία μέρα!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.