Μουσικη

Eurovision 2016: 1ος Ημιτελικός

Τα τραγούδια ένα προς ένα

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128018-288420.jpg

1. Φινλανδία: Sandhja - Sing It Away

Ινδή Φινλανδή σε hi-energy κομμάτι ό,τι πρέπει για Pride, επειδή βασικά λέει «όταν φοβάσαι, τραγούδα το». Ωραία σαξόφωνα και κάτι σαν βήχας στη μέση του τραγουδιού.

 

2. Ελλάδα: Argo - Utopian Land

Το κακό με το τραγούδι μας δεν είναι ότι είναι ποντιακό, αλλά ότι είναι καγκούρικο. Ευτυχώς όμως θα διδάξουμε ανθρωπιά κι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να μας τρολάρει θα μας δώσει την πρώτη θέση. ΛΟΛ.

 

3. Μολδαβία: Lidia Isac - Falling Stars

Μολδοβλαχούλα σε αισιόδοξο τραγούδι που λέει περίπου ότι «Ο ουρανός πέφτει στο κεφάλι μας με πάταγο, αλλά όταν θα έχουμε γίνει σκόνη θα είμαστε λαμπερά αστέρια». Με αυτή την ελπίδα ζούμε.

4. Ουγγαρία: Freddie - Pioneer

Βραχνός μπασκετμπολίστας σε U-turn καριέρας (πήγε σε talent show) τραγουδάει ακατάληπτα μηνύματα αγάπης σε άψογα ευρω-αγγλικά: γιου ζου νο (=you should know).

5. Κροατία: Nina Kraljić - Lighthouse

Νεαρό αγορίτσι με λευκά μαλλιά και μέικ απ, σε τραγούδι για χαμένους μέσα στη βροχή που αναζητούν ένα φάρο. Ένα ιρλανδέζικο yodeling στη φωνή της ερμηνεύτριας προσδίδει μία βουκολική τυρίλα στο κομμάτι.

6. Ολλανδία: Douwe Bob - Slow Down

Τραγούδι κόπια του αμερικάνικου travel rock των 70s τύπου Steve Miller, αλλά με τον τρόπο του Άμστερνταμ: αυτός λέει «δεν πηγαίνω πουθενά, έλα άραξε λίγο αδερφέ, ψιτ κύριος μήπως μπορείς να βοηθήσεις;» κ.λπ. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το τραγούδι γράφτηκε σε κόφι-σοπ.

7. Αρμενία: Iveta Mukuchyan - Love Wave

Μοντέλο με καλύτερο bone structure από τις Καρντάσιανς, γκαζώνει, φωνάζει, ουρλιάζει, κοπανιέται και αφήνεται, λέει, μπροστά σε ένα τεράστιο κύμα αγάπης. Αν δεν την πάρει ο ανεμιστήρας θα είναι τυχερή.

 

8. Σαν Μαρίνο: Serhat - I Didnµt Know

Μεγαλο-μπεκιάρης τύπος που φαίνεται μερακλής άνθρωπος, τραγουδάει με φωνή Λέοναρντ Κοέν ον Πρόζακ, ένα ψευδο-ντίσκο με βαριά αγγλικά ιταλού εραστή. Θα το ψηφίσουμε γιατί τους στίχους έχει γράψει ο Νεκτάριος Τυράκης, παλιά καραβάνα του διαγωνισμού.

9. Ρωσία: Sergey Lazarev - You Are The Only One

Κι άλλη συμμετοχή στην οποία έχει βάλει το χέρι του έλληνας (Δημήτρης Κοντόπουλος - σύνθεση). Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι αν έχουν έναν έλληνα στη συμμετοχή τους κάθε χρόνο, θα κερδίσουν. Δεν ξέρουν όμως ότι παντού παραμονεύει η κατάρα της Παπαρίζου.

10. Τσεχία: Gabriela Gunčíková - I Stand

Δυσβάσταχτη μπαλάντα από παγωμένη ξανθιά. Τραγουδάει για τη δύναμη της θέλησης τρώγοντας λουλούδια, ροδοπέταλα, χρυσόσκονες και κρυσταλλάκια μουράνο. Αντίθετα εμείς θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας και να τα φάμε.

11. Κύπρος: Minus One - Alter Ego

Ωχ Θεέ μου, ήρθεν μου μίαν αντζελόσσιαση. Το δωδεκάρι μας για φέτος είναι σε μπάντα που παίζει διασκευές (σαν να λέμε παίζει σε γάμους), που αποφάσισαν να βάλουν λίγο ροκ στη ζωή τους. Στο ρεφρέν, φυσικά, όλα γίνονται ο κλασικός γιουροβιζιονικός πολτός.

12. Αυστρία: ZOË - Loin d’ici

Η άτεγκτη Αυστρία προσπαθεί να ξεπλύνει την ντανιά του παρελθόντος της (Κοντσίτα Βουρστ) και στέλνει στο διαγωνισμό γαϊδουρολολίτα ντυμένη παρανυφάκι που τραγουδάει στα γαλλικά για τον παράδεισο αλλά εμείς τη στέλνουμε κατευθείαν στα καζάνια.

13. Εσθονία: Jüri Pootsmann - Play

Μινιόν εσθονός με ανακόλουθη φωνή βαρύτονου τραγουδάει αδιάφορο κομμάτι με στίχους από το ίδιο λεξιλόγιο των 30 λέξεων που αντλούν όλοι οι στιχουργοί της Γιουροβίζιον όλων των χωρών ανέκαθεν (love, much stronger, walls come down κλπ).

14. Αζερμπαϊτζάν: Samra - Miracle

Τραγούδι χωρισμού που κοπιάρει τα κουρελο-ποπ που τραγουδούσε η Sandra στα 80s από τη Samra, που όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει η Πόπη Τσαπανίδου. Ευτυχώς έχουνε πετρέλαια εκεί.

15. Μαυροβούνιο: Highway - The Real Thing

Σκληροί ρόκερς αλλά με παρελθόν τηλεοπτικού talent show πουλάνε μούρη και κουκούλα. Δώστε τους μια μπίρα και θα μας αφήσουν ήσυχους.

16. Ισλανδία: Greta Salóme - Hear Them Calling

Κορίτσι σε ανεμιστήρα τραγουδάει σκιαγμένη για μαύρες σκιές που βλέπει γύρω της να την ακολουθούν και φωνές που ακούει στο κεφάλι της. Με δεδομένο τις 19 ώρες μέρα που έχει στην πατρίδα της, μάλλον της λείπει ύπνος.

17. Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala - Ljubav Je

Δύο drama queens, ένας drama σκέτο και μία αρκούδα που ραπάρει στο τέλος, τραγουδούν για την αγάπη. Το δίδαγμα αυτού του τραγουδιού όμως είναι ότι πρέπει να βγάζουμε τα φρύδια μας.

18. Μάλτα: Ira Losco - Walk on Water

Κουκλάρα και ακτιβίστρια Μαλτέζα με εντυπωσιακή γκαρνταρόμπα επιχειρεί να πατήσει επάνω στο «Euphoria» του 2012 και να συγκινήσει το LGBT ακροατήριο. Τελικά θα την ψηφίσουν οι στρέιτ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.