Μουσικη

Εσύ άκουσες τους Λάργκο;

Είδαμε το «Victims of the System» και μιλήσαμε με την μπάντα που ροκάρει με την παράδοση

Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το σεξτέτο των Λάργκο κυκλοφορεί στις 12 Απριλίου το πρώτο του δισκογραφικό δημιούργημα από την εταιρεία «Αχός» και θα ακουστεί πολύ. Τίτλοι τραγουδιών; «Κωλοχανείο», «Ταβέρνα», «Victims of the System», «Απ’ την αρχή του κόσμου», «Λόλα να ένα μήλο». Μουσικές; Ανήσυχες, ηλεκτρισμένες ατμόσφαιρες, πειραματιζόμενες με παραδοσιακούς ήχους και desert americana αισθητική. Έδρα; Θεσσαλονίκη. Ο Κωσταντής Παπακωνσταντίνου, μια από τις φωνές και τις κιθάρες των Λάργκο, τυγχάνει να είναι και γιος του σπουδαίου τραγουδοποιού Θανάση Παπακωνσταντίνου. Είναι το μόνο που δεν τον ρωτήσαμε.

image

Πού χρωστάει την έμπνευσή του το όνομα της μπάντας; Στη μουσική ορολογία για το slow tempo ή κάπου αλλού; Ψάχναμε καιρό να βρούμε κάτι που να μπορεί να ταιριάξει με την αισθητική της μπάντας και να συνυπάρχει αρμονικά με το ηχόχρωμα της μουσικής μας. Το ότι δεν ξέρουμε και εμείς οι ίδιοι τι είναι αυτό που παίζουμε και πως να το χαρακτηρίσουμε μας δυσκόλεψε αρκετά στο να έχουμε μια ιδέα για το τι θέλουμε. Δεν μας ενδιέφερε να βρούμε κάτι βαθυστόχαστο. Όταν έπεσε στο τραπέζι το όνομα «Λάργκο», που όλοι το γνωρίζαμε σαν μουσικό όρο, είπαμε αυτό είναι! Σαν ήχος, σαν μια εικόνα. Μας έβγαζε κάτι κινηματογραφικό, κάτι που μπορεί να στεγάσει όλες τις πτυχές της μουσικής μας. Καμιά σχέση με το slow tempo δεν έχουμε. Ίσα ίσα θα έλεγα...

Υπάρχετε από το 2014 και κυκλοφορείτε πλέον το πρώτο σας πόνημα. Υπήρξαν θυσίες για να τα καταφέρετε και, αν ναι, ποιες;

Όπως σχεδόν σε όλες τις μπάντες, έτσι και σε εμάς χρειάστηκε πολλή δουλειά και τριβή για να φτάσουμε στο σημείο να ηχογραφήσουμε κάποια κομμάτια, αλλά δεν πιστεύω ότι υπήρξαν θυσίες. Κάναμε αυτό που αγαπούσαμε άλλωστε. Βέβαια, είμαστε έξι άτομα και κάποιοι από εμάς είχαν πολύ πιεσμένο χρόνο απ' την καθημερινότητά τους και τις υπόλοιπες δουλειές, οπότε ίσως να έχουν μια άλλη άποψη.

Βαλκανικά και ηπειρώτικα πνευστά, ρεμπέτικες καταβολές, μπολιασμένα με αιχμηρές κιθάρες και desert americana αισθητική. Τι είναι αυτό που σας εμπνέει στην παράδοση και πειραματίζεστε με αυτή; Η επαφή́ με την παράδοση έγινε τελείως αβίαστα και με φυσικό́ τρόπο. Βασικά́, όταν λέμε «παράδοση» δεν εννοούμε μονό την ελληνική́. Αυτό́ που μάλλον μας εμπνέει σε αυτή είναι η αμεσότητα και η απλότητα στη μουσική́ και στο λόγο αλλά́ και αυτή́ η ισορροπία αναμεσά στο γήινο και στο μεταφυσικό́ που τη διανθίζει.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που σας έχουν κάνει για τη μουσική σας; Δεν μας έχουν κάνει.

«Victims of the System», το πρώτο σας βιντεοκλίπ. Ποια είναι τα θύματα του συστήματος και τι είχατε κατά νου για το αποτέλεσμα όταν αποφασίσατε να το γυρίσετε; Το κομμάτι γράφτηκε πάνω σε έναν λόγο που έβγαλε ο Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία του «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» και έχω την εντύπωση ότι είναι η πρώτη φορά που έβαλε λόγια σε ταινία του και είναι πολύ διαχρονικά. Σου παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα που απαντάει και στις δύο ερωτήσεις.

«Λυπάμαι, αλλά δεν θέλω να γίνω αυτοκράτορας. Δεν είναι δική μου υπόθεση. Δεν θέλω ούτε να βασιλέψω, ούτε να κατακτήσω κανέναν. Θα ήθελα να βοηθήσω όλο τον κόσμο, αν μπορούσα. Εβραίους, χριστιανούς, μαύρους, λευκούς. Όλοι επιθυμούμε την αλληλεγγύη, αυτή είναι η φύση των ανθρώπων. Να ζούμε με την ευτυχία των άλλων, και όχι με τη δυστυχία τους».

«Απελπισμένες γυναίκες και παιδιά, θύματα ενός συστήματος που ξέρει μόνο να βασανίζει και να φυλακίζει αθώους ανθρώπους.

Σε αυτούς που με ακούνε, λέω: (…) Μην υπακούτε στους αγροίκους, που σας περιφρονούν και σας σκλαβώνουν, που σας δυναστεύουν τις ζωές. Ανθρώπους που σας λένε τι να κάνετε, τι να σκεφτείτε και τι να νιώσετε! Που σας μεταμορφώνουν σε κοπάδι, σε κρέας για τα κανόνια. Μην υποχωρείτε μπροστά σε αυτά τα εκφυλισμένα όντα, στους εγκέφαλους και τις καρδιές των μηχανών! Δεν είστε ούτε μηχανές, ούτε κοπάδι, είστε άνθρωποι!»

«Η πλεονεξία δηλητηρίασε τις ψυχές των ανθρώπων, ανύψωσε τους φραγμούς του μίσους, μας καταδίκασε στη δυστυχία και στη σφαγή. Ορίσαμε την ταχύτητα, αλλά κλειστήκαμε στον εαυτό μας. (…) Η επιστήμη μας έκανε κυνικούς, η ευφυΐα μας, σκληρούς και άξεστους. Σκεφτόμαστε πολύ και αισθανόμαστε ελάχιστα».

Υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους δώσατε έμφαση κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων και ποιοι ήταν αυτοί; Στο δημιουργικό μέρος νομίζω ότι δώσαμε την ίδια έμφαση σε όλους τους τομείς. Στο τεχνικό μέρος, και με την βοήθεια του Μάκη του ηχολήπτη που ασχολήθηκε με την ηχογράφηση και την μίξη, δώσαμε έμφαση στο να βγει όσο πιο αναλογικός ήχος γίνεται, με τα θετικά και τα αρνητικά που συνεπάγεται αυτό.

Πώς λειτουργείτε μεταξύ σας σαν σχήμα; Υπάρχει συλλογικότητα ή κάθε μέλος είναι επιφορτισμένο με συγκεκριμένες αρμοδιότητες; Όσον αφορά στο δημιουργικό κομμάτι, φέρνει κάποιος μερικές ιδέες του και τις δουλεύουμε όλοι μαζί. Όσον αφορά στο οργανωτικό, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες υποχρεώσεις, τον ίδιο, ελεύθερο, χρόνο, οπότε με βάση αυτό, έχουν αναλάβει κάποιοι περισσότερες αρμοδιότητες από άλλους.

Εάν διοργανώνατε ένα δικό σας φεστιβάλ, ποιο θα ήταν το ιδανικό line up; Θα απαντήσω σε ένα μεταφυσικό επίπεδο. Tom Waits, Τρύπες και Β. Μαλιάρας.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο κίνητρο και αντικίνητρο κατά τη γνώμη σου για ένα δημιουργό; Το μεγαλύτερο κίνητρο πιστεύω ότι είναι οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες του. Αντικίνητρο, όσο και να σκεφτώ, δεν μπορώ να βρω. Όταν έχεις κάτι να πεις δεν πιστεύω ότι μπορεί κάτι να το σταματήσει.

Στις 12 Απριλίου ξεκινά το μουσικό ταξίδι της πρώτης σας δισκογραφικής δουλειάς. Ποιοι θα είναι οι επόμενοι σταθμοί του; Σίγουρα κάποιες συναυλίες για να παρουσιάσουμε την δουλειά μας, από κει και πέρα βλέποντας και κάνοντας.

Οι Λάργκο είναι οι:

Κωσταντής Παπακωνσταντίνου: ηλεκτρική κιθάρα, φωνή

Τάσος Κοφοδήμος: ακουστική κιθάρα, φωνή

Παύλος Μέτσιος: Τρομπέτα

Μανόλης Σταματιάδης: ακορντεόν, πλήκτρα

Ηλίας Ρότσιας: ηλεκτρικό μπάσο

Κώστας Αναγνώστου: τύμπανα