Μουσικη

Τα 5 αγαπημένα τζαζ άλμπουμ του Eric Alexander

Από τις 19 Φεβρουαρίου ο Αμερικανός σαξοφωνίστας εμφανίζεται στο Half Note

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
120976-270893.jpg

Ο Eric Alexander ξεκίνησε μαθήματα πιάνο στα έξι του χρόνια. Στα εννιά πήρε το πρώτο του κλαρινέτο και τρία χρόνια αργότερα μυήθηκε στο άλτο σαξόφωνο. Σπούδασε στο Indiana University Bloomington και στο William Paterson College στο Νιου Τζέρσι με δάσκαλους  Harold Mabern, Joe Lovano, Rufus Reid, and others. Με επιρροές από τους σπουδαίους jazzmen John Coltrane, George Coleman και Charlie Parker.

To 1991 "αναμετρήθηκε" με τους Joshua Redman και Chris Potter στο Διεθνή Διαγωνισμό τζαζ σαξοφώνου Τhelonious Monk. Bγήκε δεύτερος. Η πορεία του σαν επαγγελματίας τζαζ μουσικός ξεκίνησε. Πρώτο του άλμπουμ με τον Charles Earland το 1991 ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το Straight Up σαν leader μουσικός. Ακολούθησαν οι ηχογραφήσεις “Man with a Horn” και “Solid!” — σε συνεργασία με τους George Mraz, John Hicks, και Idris Muhammad— και η πρώτη του ηχογράφηση  με το σεξτέτο One for All.Οι κυκλοφορίες του σαν μουσικός ξεπερνούν τις 70.

Από το 2004 είναι μέλος της HighNote Records, μία ανεξάρτητη τζαζ ετικέτα στη Νέα Υόρκη όπου κυκλοφόρησε μια σειρά άλμπουμ με πρόσφατα τα “Don't Follow the Crowd” και “Friendly Fire” με τον άλτο σαξοφωνίστα Vincent Herring. Μαζί του θα εμφανιστεί στο Half Note για πρώτη φορά στην Ελλάδα πλαισιωμένοι από τον πιανίστα Victor Gould, τον μπασίστα Milan Nikolic και τον ντράμερ Joris Dudli σε ένα πρόγραμμα που συνεχίζει την παράδοση των μυθικών John Coltrane και Cannonball Adderley.



HALF NOTE JAZZ CLUB, Τριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213310. Έναρξη: Παρ. & Σαβ.: 22.30, Κυρ & Δευτ.: 21.30. Είσοδος: 20 ευρώ (μπαρ), 25 ευρώ (Β’ Ζώνη), 30 ευρώ (Α’ Ζώνη), 35 ευρώ (VIP) Προπώληση: halfnote.gr, artinfo.gr, viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots & ΙΑΝΟΣ, Media Markt. Από Παρασκευή 19 έως και Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου​


ERIC ALEXANDER

TOP 5 JAZZ RECORDS

1. Miles Davis - Kind of Blue

Σε ποιον δεν αρέσει το “Kind of Blue”. Ένα από τα αγαπημένα μου άλμπουμ όλων των εποχών.

2. Charlie Parker with Strings

Το άλμπουμ αυτό είναι η απόλυτη βίβλος της μοντέρνας Bebop Jazz γλώσσας.

3. John Coltrane – Crescent

Ηχογραφημένο στην μεταγενέστερη περίοδο του αλλά πιο μελωδικό και εκλεκτικό από όσα έγραψε τότε. Πολύ εσωτερικό με υπέροχες μουσικές.

4. George Coleman - Amsterdam After Dark

Ένας από τους ήρωές μου. Ο πιο αγαπημένος μου εν ζωή σαξοφωνίστας. Έχω μάθει πολλά από την ηχογράφηση αυτή. Αριστουργηματικό.

5. Sonny Rollins – A Night At The Village Vanguard

Διπλό άλμπουμ. Από τα καλύτερα παραδείγματα αγνής bebop από τενόρο σαξόφωνο. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

image

PHOTO: Jimmy Katz 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.