Μουσικη

10 favorite things του τραγουδιστή των Dead Brothers, Αlain Croubalian

Λίγο πριν την εμφάνιση τους στην Αθήνα

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
120963-270885.jpg

Ο Αlain Croubalian, τραγουδιστής των Dead Brothers, της μίας και μοναδικής death blues funeral string trash ορχήστρας, λίγο πριν την εμφάνισή τους στην Αθήνα έχει να δηλώσει τα 10 πιο αγαπημένα του πρόσωπα και πράγματα.

image

1. To πιάνο μου. Ένα Schiedmayer του 1931 φτιαγμένο στην Καρλσρούη. Μαύρο, φυσικά. Έχω και μια κιθάρα Framus Black Rose του 1949 και ένα ζευγάρι μαύρα παπούτσια.

2. Στην πραγματικότητα δεν πιστεύω στην ιδιοκτησία, αλλά έστω. Τα μαύρα μου converse. Tα πήρα στο LA στα 90s. Κάποιοι κριτικοί νόμιζαν ότι είχαμε ψύχωση με τα μαύρα τζιν. Ένα παντελόνι είχα όλο κι όλο και τα converse. Έμενα σε ένα βαν παρκαρισμένο μπροστά από το σπίτι του τραγουδιστή Pat Todd.

3. To αρμόνιο που μου έδωσε ο Digger Barnes με τον οποίο ανεβάσαμε ένα θεατρικό του Ντοστογιέφσκι στο Αμβούργο. Παλιό αμερικάνικο ξύλινο αρμόνιο από εκκλησία. Το έχω ακόμη σε ένα μικρό δωμάτιο. Μυρίζει θυμίαμα κάθε φορά που παίζω. Μαγεία.

4. Το βιβλίο με στίχους του Hank Williams. Σπάνια διαβάζεις τόσο απλά και ταυτόχρονα τόσο αληθινά ποιήματα. Δείχνει ότι, αν πεις την αλήθεια σου, το τραγούδι θα είναι καλό. Προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε στα τραγούδια μας.

5. Τηγάνι. Το καλό τηγάνι είναι σαν όλα τα καλά πράγματα. Δύσκολο να το βρεις και πιο δύσκολο να το φροντίσεις. Στο δικό μου έχει πέσει πολύ τηγάνισμα και σταδιακά δείχνει την αξία του. Είναι σαν τους Dead Brothers. Aκόμη φρέσκοι μετά από 15 χρόνια θανατίλας.

6. Το μπάντζο μου. Framus. Το πιο δυνατό στον πλανήτη. Και γερμανικό δεν το λες. Ήταν μια παρέα από κατασκευαστές που ήρθαν από το Erzgebirge της σημερινής Τσεχίας μετά τον πόλεμο. Ξεκίνησαν να φτιάχνουν κιθάρες και μπάντζο. Τέλειες κατασκευές. Τώρα που το σκέφτομαι μόνο γερμανικά όργανα έχω. Framus, Hopf, Neumann.

7. Ο Peter Lorre είναι πάντα στη λίστα με τους αγαπημένους μου ηθοποιούς. Ότι ήταν εθισμένος στη μορφίνη είναι σύμπτωση. Αλλά ο μικρόσωμος χαρακτήρας του στο «Μ» παραμένει το πλησιέστερο ψυχογράφημα σε όλα τα weirdoes που συναντώ στο δρόμο, αντίθετα με αυτά που βλέπεις σήμερα στο σινεμά.

8. Δεν λέω, τέλεια τα βιβλία. Αλλά δεν μπορείς να τα αγαπήσεις όλα. Αν έπρεπε να πάω σε ερημονήσι θα έπαιρνα μαζί μου ένα βιβλίο. Τη βιογραφία του Mezz Mezzrow. Ενός κοκκινομάλλη Εβραίου από το Σικάγο που λάτρευε την jazz της Νέα Ορλεάνης, έπαιζε με τον Άρμστρονγκ και έσπρωχνε χόρτο στους δρόμους του Χάρλεμ. Ένα από τα καλύτερα μουσικά βιβλία. Μαζί με το…

9. «Hellfire». Τη  βιογραφία του Jerry Lee Lewis από τον Nick Tosches. Νομίζεις ότι το rock’n’roll είναι τρέλα. Περίμενε μέχρι να μάθεις την ιστορία αυτών που το εφηύραν.

10. Πανκ ροκ δίσκοι. Θα χρειαζόμουν οπωσδήποτε έναν στο ερημονήσι. Θα ήταν ή το «Rocket to Russia» των Ramones ή το «Know Your Product» των Saints. Μάλλον και τα δύο…



20 Φεβρουάριου οι Dead Brothers θα παίξουν στο Gagarin 205 με ιδανικό support από τους Thee Holy Strangers. Έναρξη: 21.00, Eίσοδος €15, €18 ταμείο. Προπώληση: Viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, Media Markt)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.