Μουσικη

Τα καλύτερα του 2015 - Vol.5

Μερικές ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες του φθινοπώρου

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
113181-224419.jpg

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σας ενημερώνουμε για τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφορούν, τουλάχιστον κατά την άποψη της διεθνούς κριτικής.

Παρουσιάζουμε με ήχο, εικόνα και πληροφορίες τα άλμπουμ που συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες από εφημερίδες, περιοδικά και μουσικά σάιτ διεθνούς εμβέλειας και ευρείας αποδοχής (Uncut, Pitchfork, Spin, Guardian, Q, Mojo, BBC Music, PopMatters, Times, All Music Guide, Paste Magazine, Consequence of Sound κλπ.), ενώ λαμβάνουμε υπ’ όψη μας και όσα γράφονται στα ελληνικά έντυπα και σάιτ. Και όλα αυτά όχι άκριτα αλλά υπό το γενικό και αισθητικό πνεύμα της Athens Voice.

Στις 24/2 είχαμε δημοσιεύσει το Vol.1 που αφορούσε τους πρώτους μήνες του 2015, το Vol.2 που αφορά –κυρίως– τις κυκλοφορίες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου ανέβηκε στις 11/4 και με το Vol.3 στις 19/5 ρίξαμε μία ματιά στις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες της άνοιξης. Mε το Vol. 4 (18/8) είδαμε 10 επιλογές δίσκων που συγκέντρωσαν πολλές θετικές γνώμες από όσα άλμπουμ κυκλοφόρησαν μέσα στο καλοκαίρι και τώρα, λίγο πριν το τέλος της χρονιάς και πριν αρχίσουν οι λίστες με τα καλύτερα του 2015, δείτε μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες του φθινοπώρου.


- Destroyer - Poison Season

Ο δεύτερος σόλο δίσκος του καναδού Dan Bejar που «κρύβεται» πίσω από το όνομα Destroyer, συνεχίζει και βελτιώνει την εξαιρετική δουλειά που είχε κάνει στο πρώτο άλμπουμ. Ευφυής, κομψή, ντελικάτη ποπ που χωράει μέσα της ένα σωρό νύξεις από άλλα μουσικά είδη και δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που δύσκολα εντάσσεται σε κάτι έξω από το «προσωπικό».


- The Wonder Years - No Closer to Heaven

To rock συγκρότημα από τη Φιλαδέλφεια με το 4ο άλμπουμ του προσπαθεί να συνδυάσει το pop/punk ύφος του με πιο σύνθετους ήχους που φέρνουν στο νου μέχρι και emo καταστάσεις αλλά και με μια πιο ενήλικη, κυνική και σκληρή στιχουργία. Υποθέτω ότι πολλοί από τους παλιούς τους φίλους μάλλον θα αντιδράσουν με το «νέο» ύφος.


- Joanna Newsom - Divers

Κατορθώνει να βελτιώσει στα σημεία την ατμοσφαιρική τραγουδοποιία της και να δώσει πιο πειστικές απαντήσεις στο μελωδικό τομέα, κι αυτά τα εφόδια κάνουν το 4ο άλμπουμ της μάλλον το πιο ενδιαφέρον της μουσικής της παραγωγής.


- Beach Slang - The Things We Do To Find People To Feel Like Us

Το ντεμπούτο του γκρουπ από την Πενσιλβάνια θυμίζει έντονα αυτό που θα λέγαμε πριν από χρόνια «κολεγιακό ροκ», σε μερικούς θα φέρει στο μυαλό τους Replacements, όμως το κουαρτέτο δουλεύει ρολόι και δημιουργεί ένα άλμπουμ που συνδυάζει δημιουργικά pop, punk και καλή διάθεση

.


- Killing Joke - Pylon

Οι παλαίμαχοι του σκληρού post punk φτάνουν στο 16ο τους άλμπουμ και ακόμη κατορθώνουν να πείθουν παρά τις φθορές του χρόνου.


- VHOL - Deeper Than Sky

Το γκρουπ μπορεί να είναι καινούργιο (αυτό είναι το 2ο άλμπουμ τους) αλλά τα μέλη του έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα στο heavy metal κι αυτό φαίνεται.


- Floating Points - Elaenia

O dj και παραγωγός Sam Shepherd κάνει τον πρώτο του δίσκο με την ατμοσφαιρική ηλεκτρονική του pop να διανθίζεται με ετερόκλητα στοιχεία από soul μέχρι βραζιλιάνικη jazz.


- Protomartyr - The Agent Intellect

Το συγκρότημα από το Detroit μας επιβεβαιώνει με τον τρίτο του δίσκο πως την τέχνη του post-punk την κατέχει και με το παραπάνω.


- Hey Colossus - Radio Static High

Το υερπαραγωγικό αγγλικό σύνολο φτάνει στον 9ο δίσκο του μέσα σε 12 χρόνια. Αυτό είναι ένα σπουδαίο κατόρθωμα, καθώς παραμένουν πάντα σε ένα υψηλό δημιουργικό επίπεδο κι εδώ κάνουν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ τους.

.


- Julia Holter - Have You In My Wilderness

Το κορίτσι από το LA κάνει με τον 4ο δίσκο της ένα ακόμη κομψό, ντελικάτο, ατμοσφαιρικό αλλά καθόλου άτονο άλμπουμ και αποδεικνύει ότι έχει συνέχεια.


- Girl Band - Holding Hands With Jamie

Όπως έγραψα και στην κριτική μου (βλέπε τεύχος: 538 - 16/9/2015): Αυτό το κουαρτέτο από το Δουβλίνο εισέβαλε στο σπίτι μου με τον πρώτο του δίσκο και σε κάτι λιγότερο από 40 λεπτά και 9 τραγούδια αναστάτωσαν τη ζωή μου με τον καλύτερο τρόπο φέτος. Πέρασα μαζί τους ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο με εξαγνιστικό θόρυβο, με πνευματώδη στίχο, με δημιουργική τρέλα, με ποιητικά πλάσματα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.