Μουσικη

Fougaro Jazz Festival #3

Το Ναύπλιο έχει λόγους να είναι... τζαζ

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
109236-216517.jpg

Τέσσερα μουσικά σχήματα από swing μέχρι και σύγχρονης Jazz θα ξεσηκώσουν το Ναύπλιο. Γιατί το Φεστιβάλ τζαζ που διοργανώνει το Φουγάρο –χώρος ζωής και χώρος τέχνης αυτοπροσδιορίζεται, αλλά αν το πεις και εργοστάσιο πολιτισμού είσαι μέσα– είναι ευκαιρία για πάρτι. (Σημείωσε πως η είσοδος είναι ελεύθερη.)

Οι μουσικοί θα παρουσιάσουν προσωπικές συνθέσεις, καθώς και αγαπημένα jazz standards. Ειδικά όμως τη 2η μέρα, θα γιορτάσουν το είδος της jazz που έγινε αυτόνομο και αναγνωρίσιμο στiλ το 1935 στην Αμερική, το swing!

ΣΑΒΒΑΤΟ 3/10

21.30 - 22.30 DIMITRI VASSILAKIS TRIO

Θα παρουσιάσει κομμάτια από τη βραβευμένη του δισκογραφία για την Candid Records, καθώς νέο υλικό και αγαπημένα jazz standards. Mαζί του οι κορυφαίοι μουσικοί Μάνος Σαριδάκης (πλήκτρα), Γιώργος Κωστελέτος (τύμπανα).

23.00 - 24.00 KATERINA POLEMI

Θα είναι μαζί της κορυφαίοι μουσικοί, όπως: Δημήτρης Παπαδόπουλος (τρομπέτα και flugelhorn), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο) και ο Δημήτρης Κλωνής (ντραμς). Special guest ο Massimo Dono από την κάτω Ιταλία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4/10

21.30 - 22.30 LES TROIS FEMMES

Οι Les Trois Femmes είναι τρεις γυναίκες, τρεις φωνές, που ερμηνεύουν jazz standards των μεγάλων δημιουργών του μεσοπολέμου, δίνοντας ξανά ζωή, πνοή και παλμό με έναν αυθεντικό τρόπο. Εμπνευστής του σχήματος ο Μάρκος Παπασηφάκης με τις αυθεντικές ενορχηστρώσεις του. Μαντώ Παναγιωτάκη, Τατιάνα Μιχαηλίδου, Μύρτα Σακελλαρίου (φωνητικά), Μάρκος Παπασηφάκης (ηλ. κιθάρα / ενορχηστρώσεις), Γιώργος Ρούλος (κοντραμπάσο), Δημήτρης Καλονάρος (ντραμς)

23.00 - 24.00 SUGAHSPANK! & THE SWING SHOES

Το πρώτο τους album «Ladies and Gents… Here’s The Swing Shoes» παίρνει πολύ καλές κριτικές. Μαζί, συνεργάζονται από το 2009 δίνοντας συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Φέτος κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «A Holy Show» το οποίο ηχογράφησαν ζωντανά σε μία μέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Sugahspank! (φωνή), Άδωνις Γουλιέλμος (κιθάρα), Γιώργος Κούτρας ( κιθάρα,slide κιθάρα, κλαρινέτο), Πάνος Τομαράς (μπάσο), Βαγγέλης Κασβίκης (ντραμς), και μαζί τους ο Ιάκωβος Κρόκος (φυσαρμόνικα).

Μιλήσαμε με τον Χάρη Καββαδία, καλλιτεχνικό διευθυντή του Fougaro Jazz Festival, λίγες ημέρες πριν το Φεστιβάλ για να μας εξηγήσει τα πώς και τα γιατί:

Yπάρχει κάτι που διαφοροποιεί το φεστιβάλ Τζαζ που διοργανώνετε στο Φουγάρο από τα υπόλοιπα φεστιβάλ;

Μία κυρία, ο χώρος που δημιούργησε, ένας διευθυντής με ανοιχτό ορίζοντα και μία ομάδα όπου ο καθένας προσπαθεί για το καλύτερο. Η Φλωρίκα Κυριακοπούλου υλοποιεί από το πουθενά ένα «έργο ζωής» και εύχομαι να συνεχίσει να το κάνει διότι η ολοκλήρωσή του σηματοδοτεί κάτι σπουδαίο σε μία χώρα που το έχει ανάγκη, ιδαίτερα τα χρόνια αυτά που ζούμε. Ο Αλέξανδρος Στάνας είναι υπεύθυνος του αποτελέσματος σε πολλά και διαφορετικά πράγματα που συνθέτουν το μότο του Φουγάρου να είναι ένας «Χώρος Ζωής και Χώρος Τέχνης». Σημαντικό και καθόλου εύκολο.

Εντάσσεται σε μια «πολιτική» απέναντι στην τζαζ ή το Φουγάρο περιορίζεται μόνο στη διοργάνωση του φεστιβάλ;

Πέρσι θα είχα μια απάντηση σε αυτό το ενδιαφέρον ερώτημα. Στην ελληνική πραγματική ζωή, όμως, αυτά που συνέβησαν από τις αρχές του καλοκαιριού (δημοψήφισμα-capital controls-κλειστές τράπεζες-νέο μνημόνιο-εκλογές) τίναξαν στον αέρα τα πάντα. Ό,τι είχαμε προγραμματίσει ακυρώθηκε, και όταν αποφασίσαμε να τολμήσουμε τη διοργάνωση του φεστιβάλ (όταν ήδη πολλά φεστιβάλ σε όλη τη χώρα είχαν ακυρωθεί), μόλις πριν ένα μήνα, το κάναμε με μεγάλο ρίσκο, διότι όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται στο Φουγάρο δεν επιδοτούνται ούτε από EΣΠΑ, oύτε από το δήμo, ούτε από το ΥΠΠΟ. Να σημειώσω, μάλιστα, ότι ειδικά το Fougaro Jazz Festival είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Και λόγω της οικονομικής κρίσης οι χορηγοί δεν μας περιμένουν με ανοιχτές τις αγκάλες... Τι να εντάσσεις, λοιπόν, και τι να προγραμματίσεις σε μία χώρα που δεν ξέρεις πια τι σου ξημερώνει. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο στο μέλλον.

Σκέφτεστε να ενισχύσετε το φεστιβάλ και με άλλα events;

Την πρώτη χρονιά είχαμε έκθεση με αυθεντικά εξώφυλλα δίσκων βινυλίου που είχε δημιουργήσει ο κορυφαίος graphic designer Reid Miles, με αφορμή τα 20 χρόνια της απουσίας του. Πέρσι είχαμε ένα σεμινάριο με θέμα «Ο ρυθμός, το πλέον καθοριστικό στοιχείο της μουσικής» που παρουσίασε ο Γιώργος Τρανταλίδης. Φέτος για λόγους που ανέφερα πριν, δεν θα έχουμε κάτι. Το event που είχαμε στο πρόγραμμα και είχε σχέση με τα 80χρονα του swing (χορός με καθοδηγητές και με την συμμετοχή του κόσμου), ταξίδευσε σε μέρη μακρινά...

Ποια είναι η φιλοσοφία του φετινού φεστιβάλ;

Δεν υπάρχει καμία φιλοσοφία, μόνο στόχοι. Να ακούγονται όλες οι τάσεις της τζαζ, να φιλοξενούμε κορυφαίους μουσικούς και να δίνουμε βήμα να ακουστούν νέοι καλλιτέχνες. Αυτό θα κάνουμε και φέτος.

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το πιο jazz σημείο του Ναυπλίου;

Είναι στην Ασκληπιού 98, και αν σηκώσετε το βλέμμα σας ψηλά θα δείτε την εναλλαγή χρωμάτων σ’ ένα Φουγάρο 36 μέτρων!

Χαρακτηρίστε με λίγα λόγια τα τέσσερα σχήματα που συμμετέχουν φέτος.

Χαρισματικός Dimitri Vassilakis, πολυταλαντούχα Katerina Polemi, τρεις γυναίκες με σπουδαίες φωνές και η εκρηκτική Sugahspank! Όλοι τους συνοδεύονται από έξοχους μουσικούς.

FOUGARO JAZZ FESTIVAL #3. Ώρα Έναρξης: 21.00 με Jazz DJ sets. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.