Μουσικη

Μουσικές Νύχτες Πρεμιέρας (εικόνες, video)

Οι 13 μουσικές ταινίες που δεν θέλουμε να χάσουμε

Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 539
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όπως έλεγε και ο Τζιμ Μόρισον «Το μάτι είναι αχόρταγο» και η μουσική έχει διαθέσιμες πολλές ιστορίες που μπορούν να γίνουν ταινίες. Ιστορίες από το παρελθόν, θρυλικά συγκροτήματα, αλλόκοτα πρόσωπα, συναρπαστικές βιογραφίες, αλλά και ταινίες για τα καινούργια γκρουπ δίνουν τροφή για ντοκιμαντέρ και φιλμ με μουσικό θέμα. Είναι τόσο έντονο αυτό το κύμα «μουσικών ταινιών» που φτάνει πια ως και την τηλεόραση, καθώς ο Μικ Τζάγκερ ως παραγωγός και ο Σκορσέζε ως σκηνοθέτης ετοιμάζουν την τηλεοπτική σειρά «Vinyl» που θα αναφέρεται στη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του ’70, ενώ και το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Πάττι Σμιθ «Just Kids» ετοιμάζεται να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη.

Αυτή η υπερπαραγωγή μουσικών ταινιών –συνήθως– δεν φτάνει στην Ελλάδα με άλλο τρόπο πέρα από τις Νύχτες Πρεμιέρας και πιο πρόσφατα με το φεστιβάλ In Edit σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα που –ως ένα βαθμό– σώζουν την κατάσταση και μας κάνουν να αισθανόμαστε Ευρωπαίοι σε μια βαλκανική χώρα. Φέτος θα προβληθούν συνολικά 15 μουσικές ταινίες στις Νύχτες Πρεμιέρας από τις οποίες οι 8 στο διαγωνιστικό τμήμα και 7 στο κανονικό πρόγραμμα προβολών.

Διαγωνιστικό τμήμα

Ο μυστικός μου κόσμος: Η ιστορία της Sarah Records

Μία από τις θρυλικές δισκογραφικές εταιρείες της ποπ κουλτούρας του 20ού αιώνα που έχει γίνει μύθος, έχει διαμορφώσει την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς κι έχει κυκλοφορήσει μικρά ή μεγαλύτερα διαμάντια και κομψοτεχνήματα. Δεν υπάρχει ποπίστας που δεν θα ήθελε να δει αυτή τη συναρπαστική μουσική ιστορία.

Φαντάσου να ξυπνούσες μια μέρα και η μουσική να είχε εξαφανιστεί

Ο Μπιλ Ντράμοντ (KLF) υπήρξε μια αντισυμβατική και αλλόκοτη φιγούρα που οι πράξεις του (όπως και η μουσική του) είχαν έναν έντονο συμβολισμό, από το να κάψει δημοσίως ένα σεβαστό ποσό από χαρτονομίσματα μέχρι να διαγράψει όλο το μουσικό κατάλογο των KLF. Τώρα έχει δημιουργήσει ένα μουσικό σύνολο από ερασιτέχνες και αναζητούν τη μουσική πράξη χωρίς πρόβες και παρτιτούρες. Μπορούν να τη βρουν;

Άκου τι θα πει ο Ντάνι

Ο Ντάνι Φιλντς υπήρξε ο άνθρωπος που ξετρύπωνε ταλέντα για λογαριασμό της σπουδαίας εταιρείας Elektra Records για την οποία έχουν ηχογραφήσει σπουδαία ονόματα. Ο ίδιος αφηγείται την αντισυμβατική ζωή του, μιλάει για τους Ramones, Stooges, Doors, MC5, Lou Reed που συνεργάστηκε μαζί τους και μεταφέρει το πνεύμα των 60s και 70s όπως το έζησε ως party animal.

Τζάκο Παστόριους

image

Ένα πρόσωπο συνδεδεμένο με τον ήχο του μπάσου, μια προσωπικότητα της jazz (και όχι μόνο) που έχει γράψει μουσική ιστορία και έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς κι ένα φιλμ που αφηγείται την ιστορία ενός θρύλου της μουσικής με υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Fresh Dressed

Το ντοκιμαντέρ αναζητά τη σχέση του χιπ-χοπ και της μόδας και ακολουθεί τη διαδρομή που έκανε αυτός ο ήχος αλλά και ο ενδυματολογικός του κώδικας από τους δρόμους και το περιθώριο ως την καταξίωση και τις πασαρέλες μόδας. Πολλοί γνωστοί σχεδιαστές αλλά και μουσικοί όπως ο Kanye West ή ο Nas μιλούν, υπάρχει τεράστιο αρχειακό υλικό και όλα αυτά με μουσική υπόκρουση ένα αυθεντικό χιπ-χοπ σάουντρακ από τα παλιά.

The Damned: Ευχήσου να ήμασταν νεκροί

Ήταν οι πρώτοι που έπαιξαν πανκ στην Αγγλία αλλά ποτέ δεν κέρδισαν δόξα και φήμη όσο άλλα συγκροτήματα του είδους, αποτέλεσαν όμως επιρροή και έμπνευση για όλο το βρετανικό πανκ κίνημα. Το φιλμ αφηγείται την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία τους και μαζί τους ξαναζούμε μία από τις ευτυχείς στιγμές του rock’n’roll.

Ο φίλος μου ο Larry Gus

image

Έναν από τους πιο ενδιαφέροντες μουσικούς της νεότερης γενιάς και της ηλεκτρονικής μουσικής, τον Larry Gus, που με αφετηρία τη Βέροια και την Αθήνα έφτασε ως τη Βαρκελώνη και τη Νέα Υόρκη και άνοιξε την πόρτα της γνωστής δισκογραφικής DFA Records που δέχτηκε να κυκλοφορήσει τον καινούργιο του δίσκο, παρουσιάζει αυτό το ντοκιμαντέρ που τον παρακολουθεί τα τελευταία 4 χρόνια.

The Jam: About the Young Idea

image

Μια έκθεση με τον ίδιο τίτλο και όλο το memorabilia από την ιστορία των Jam μόλις ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο, εδώ έχουμε την ιστορία του γκρουπ που φλέρταρε με το πανκ και έγινε αφορμή να αναβιώσει η mod κουλτούρα.

Kανονικό πρόγραμμα προβολών

Η παρακμή του Δυτικού πολιτισμού 1, 2 & 3

Τρεις κλασικές πια ταινίες που γυρίστηκαν πριν από 3 δεκαετίες και εξετάζουν διεξοδικά, η πρώτη την περίοδο του πανκ της δεκαετίας του ’80 στις ΗΠΑ, η δεύτερη το φαινόμενο αλλά και την παρακμή του χέβι μέταλ και η τρίτη τις προοπτικές της μουσικής στη δεκαετία του ’90 με επίκεντρο το Λος Άντζελες.

Υπογεγραμμένο από την κυρία Μπαχ

Ένα ερευνητικό ντοκιμαντέρ για την πατρότητα των μουσικών έργων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Ποιοι κρύβονται πίσω από το έργο του εκτός από τον ίδιο και τη γυναίκα του;

B-Movie: Λαγνεία και μουσική στο Δυτικό Βερολίνο

Ο γνωστός μουσικός παραγωγός Μαρκ Ρίντερ έφυγε από το Μάντσεστερ στις αρχές των 70s για να βρεθεί στο Βερολίνο και να μπλεχτεί με την ντόπια μουσική σκηνή, που τότε ήταν ακόμα άγνωστη. Καθώς κατέγραφε τα πάντα σε φιλμ, μπορούμε τώρα να έχουμε μια πολύ ζωντανή εικόνα για την πιο ενδιαφέρουσα περίοδο του μουσικού Βερολίνου που έγινε η αφορμή για να γίνει αυτή η πόλη μυθική.

Roger Waters: The Wall

Η εντυπωσιακή περιοδεία του Ρότζερ Γουότερς με το περίφημο «The Wall» το 2013, που τον έφερε και στην Ελλάδα, κινηματογραφήθηκε με κάθε μέσο της σύγχρονης τεχνολογίας για μια ταινία που φιλοδοξεί να μεταφέρει το θεατή στη συναυλία. Για όσους δεν ήταν εκεί...

Wacken 3D

Από τα πιο μεγάλα και πιο γνωστά φεστιβάλ του χέβι μέταλ, το Wacken Open Air festival, κινηματογραφημένο με 6 συνεργεία και 18 στερεοσκοπικές 3D κάμερες, μας μεταφέρει με εντυπωσιακό τρόπο τον ήχο και την εικόνα των: Anthrax, Αλις Κούπερ, Χένρι Ρόλινς, Motorhead, Rammstein, Deep.