Μουσικη

Η Κάλλας όπως δεν την έχουμε ξαναδεί

Η Prima Donna του Rufus Wainwright στο Ηρώδειο

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
106801-211824.jpg

 

 Συνδυάζει ποπ και όπερα σε μια ιδιότυπη popera, έγραψε το «Poses» ενώ ζούσε στο Chelsea Hotel, διασκεύασε Judy Garland, δούλεψε τρία χρόνια για να ολοκλήρωσει την όπερα «Prima Donna», συνεργάστηκε με τον Robert Wilson στο ανέβασμα του «Shakespeares Sonette» στο Βερολίνο. 

Γεννημένος σε μουσική οικογένεια με πατέρα τον Loudon Wainwright III, σημαντικό τραγουδοποιό και μητέρα την Kate McGarrigle, μία από τις μεγάλες folk φωνές των ’70s, ήταν μάλλον αναμενόμενο να ανακηρυχθεί «καλύτερος νέος καλλιτέχνης» από το περιοδικό Rolling Stone, αμέσως μετά την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου.

Ο Rufus Wainwright έχει δώσει το στίγμα του και στο χώρο του κινηματογράφου, ως συνθέτης μουσικής στις ταινίες «Aviator», «Shrek», «I am Sam», «Moulin Rouge» και «Brokeback Mountain».

'Εχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως ο Elton John, o David Byrne, η Joni Mitchell, οι Pet Shop Boys, o Burt Bacharach, o Robbie Williams καθώς και ο παραγωγός Mark Ronson μεταξύ άλλων.

Η πρώτη του όπερα Prima Donna απέσπασε θετικές κριτικές και έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ τον Ιούλιο του 2009. Έκτοτε έχει παρουσιαστεί στο Λονδίνο, το Τορόντο και τη Μουσική Ακαδημία του Μπρούκλιν (BAM) στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, ανατέθηκε στον Ρούφους από την Όπερα του Καναδά να γράψει μία δεύτερη όπερα με θέμα τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, η πρεμιέρα της οποίας θα γίνει το 2018 στο Τορόντο. Επίσης, το 2010, ανατέθηκε στον Γουέινραϊτ από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σαν Φρανσίσκο να συνθέσει και να ερμηνεύσει το έργο Πέντε Σονέτα του Σαίξπηρ, έναν κύκλο τραγουδιών σε πέντε μέρη που βασίζονται σε μελοποιημένα σονέτα του Σαίξπηρ για ορχήστρα. Το έργο ερμήνευσαν ακολούθως σπουδαίες ορχήστρες όπως η Συμφωνική του Σικάγου, η Συμφωνική του Μόντρεαλ κ.ά.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε την καμπάνια του για τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω της PledgeMusic, για να ηχογραφήσει την Prima Donna με τη Συμφωνική Ορχήστρα του BBC. Το φθινόπωρο του 2014, συμμετείχε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ κλασικής μουσικής Proms στο Royal Albert Hall του Λονδίνου όπως επίσης και στο κοντσέρτο Last Night του ίδιου φεστιβάλ στο Χάιντ Παρκ. Το 2010, ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που εμφανίστηκε για πέντε συνεχόμενες βραδιές στη Βασιλική Όπερα (Covent Garden) του Λονδίνου. Το 2013, τραγούδησε κατά την απονομή του βραβείου Kennedy Center στον Billy Joel, στην Ουάσινγκτον.

Άλλη σημαντική του στιγμή ήταν η παγκόσμια πρεμιέρα του μουσικού ντοκιμαντέρ Sing me the Songs That Say I Love You: A Concert for Kate McGarrigle, το 2012. Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Liam Lunson, είναι η κινηματογράφηση της συναυλίας που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2011 προς τιμήν της μητέρας του Ρούφους, της σπουδαίας τραγουδίστριας-συνθέτριας Kate McGarrigle, η οποία πέθανε το 2010. Στη συναυλία συμμετείχαν, εκτός του Ρούφους και της αδελφής του Μάρθας, και άλλα μέλη της οικογένειας Γουέινραϊτ και πολλοί διάσημοι Αμερικανοί και Καναδοί τραγουδιστές.

image

Rufus Wainwright 

Στις 15 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο μία οπτικοποιημένη νέα εκδοχή της πρώτης του όπερας Prima Donna, έξι χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ και μία μέρα πριν την επέτειο από το θάνατο της Κάλλας στις 16 Σεπτεμβρίου 1977.  Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ακολουθήσουν επιλογές από το σύνολο της δισκογραφίας του.

Η όπερα Prima Donna είναι εμπνευσμένη από μία σειρά συνεντεύξεων που είχε δώσει στο παρελθόν η αξεπέραστη ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας, μιλώντας για το ρόλο της ως πριμαντόνα, τη δύναμη αλλά και τη μοναξιά που κρύβει.

image

 Τρεις λυρικοί τραγουδιστές ερμηνεύουν αποσπάσματα από την Prima Donna, παράλληλα με την προβολή του φιλμ με εικόνες της θρυλικής Μαρίας Κάλλας  που δημιουργεί ειδικά γι’ αυτό το πρότζεκτ ο εικαστικός Francesco Vezzoli και η φωτογράφος Cindy Sherman . Δύο σπουδαία ονόματα της σύγχρονης τέχνης που μαζί με τον Αμερικανό μουσικό παρουσιάζουν για πρώτη φορά το έργο «Prima Donna: A Symphonic Visual Concert».

image

Μετά την αποφοίτησή της από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το 1976, η Cindy Sherman εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου άρχισε να ασχολείται με τη ρηξικέλευθη σειρά έργων Untitled Film Stills (1977-80). Έκτοτε μεταμφιέζεται και φωτογραφίζει τον εαυτό της υποδυόμενη πολλαπλούς ρόλους, μέσω της αριστοτεχνικής χρήσης κοστουμιών, σκηνικού και πόζας. Τα έργα της φιλοξενούνται στα σημαντικότερα μουσεία Μοντέρνας Τέχνης όπως το ΜoΜa ενώ συμμετέχει σε μεγάλες ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

image

Cindy Sherman 

image

Untitled Film Still #53, 1980

Για τη συνεργασία της στην ανανεωμένη αυτή εκδοχή της «Prima Donna» η Cindy Sherman είπε: «Με τιμά το γεγονός ότι ο Rufus επέμεινε να αναλάβω ένα οπτικό φινάλε για την ταινία του. Είναι συναρπαστικό και ταυτόχρονα πολύ φυσικό για μένα να μπω στη δημιουργική διαδικασία να ενσαρκώσω τον ρόλο μιας ντίβας πειραματιζόμενη για άλλη μια φορά με τη γλώσσα του κινηματογράφου».

Από την άλλη ο Ιταλός conceptual artist Francesco Vezzoli θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους, σύγχρονους Ιταλούς καλλιτέχνες παγκοσμίως. Έχει εκπροσωπήσει τέσσερις φορές τη χώρα του στην Μπιενάλε της Βενετίας, ενώ έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2014, ο Φραντσέσκο Βετσόλι παρουσίασε την ατομική του έκθεση με τίτλο Cimema Vezzoli  στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες (MOCA).

image

Francesco Vezzoli   

 

>>Στη συναυλία αυτή συμπράττει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.

 

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Εναρξη 21.30. Είσοδος Ζώνη VIP: 35€, Ζώνη Α: 30€, Ζώνη Β: 25€, Ζώνη Γ: 10-15€, Άνω διάζωμα: 5-10€. Στις 15/9.

Στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.