- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Πομπηία: Βρέθηκαν δύο αγάλματα σε φυσικό μέγεθος σκαλισμένα σε τοίχο τάφου
Τα σπάνια ευρήματα ρίχνουν φως στη ζωή και τις θρησκευτικές πρακτικές της εποχής


Πομπηία: Βρέθηκαν δύο αγάλματα σε φυσικό μέγεθος σκαλισμένα σε τοίχο τάφου
Δύο αγάλματα σχεδόν σε φυσικό μέγεθος ανακαλύφθηκαν μέσα σε ένα νεκροταφείο στην Πομπηία, την αρχαία ρωμαϊκή πόλη που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι φιγούρες αποτελούν ταφικό ανάγλυφο που απεικονίζει ένα ζευγάρι που κάποτε θάφτηκε στην περιοχή.
Τα αγάλματα κοσμούν τον τοίχο ενός τάφου που βρέθηκε σε μια νεκρόπολη κοντά στην Porta Sarno, μια από τις πύλες της πόλης της Πομπηίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας. Το νεκροταφείο είναι γεμάτο με ταφές καύσης. Σκαλισμένες στον τοίχο του τάφου είναι αρκετές κόγχες που κάποτε φιλοξενούσαν ταφικές λάρνακες, καθώς και ένα σκαλιστό ανάγλυφο που απεικονίζει μια γυναίκα και έναν άνδρα να στέκονται δίπλα-δίπλα.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στο ψηφιακό περιοδικό του πάρκου, τα γλυπτά σκαλίστηκαν πιθανότατα κατά την Ύστερη περίοδο της Ρώμης (μεταξύ του δεύτερου και του πρώτου αιώνα π.Χ.). Τάφοι αυτού του είδους είναι σπάνιοι στη νότια Ιταλία.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα επιτύμβια γλυπτά αναπαριστούν ένα παντρεμένο ζευγάρι, αν και λένε ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι. «Θα μπορούσε να είναι ο σύζυγός της, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ο γιος της», λέει ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου, στην Angela Giuffrida του Guardian. «Δεν υπήρχε επιγραφή, οπότε δεν ξέρουμε.»
Η ανδρική φιγούρα φοράει μια απλή τήβεννο, ενώ η γυναίκα φοράει έναν μεγάλο μανδύα πάνω από έναν χιτώνα και πολλά αξεσουάρ. Τα σκαλισμένα κοσμήματά της περιλαμβάνουν σκουλαρίκια σε σχήμα αμφορέα, ένα γαμήλιο δαχτυλίδι, βραχιόλια και ένα κολιέ με μενταγιόν σε σχήμα μισοφέγγαρου. Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι Ρωμαίες φορούσαν τέτοιους είδους φυλαχτά μέχρι το γάμο για να προστατεύονται από το κακό.
Στο δεξί της χέρι, η γυναικεία μορφή κρατά φύλλα δάφνης, τα οποία χρησιμοποιούσαν κάποτε οι Ρωμαίες ιέρειες και ιερείς για να καθαρίζουν τους χώρους. Στο αριστερό της χέρι κρατά ένα κυλινδρικό δοχείο που μπορεί να αναπαριστά έναν πάπυρο.
«Μοιάζει πραγματικά με μια πολύ σημαντική γυναίκα της τοπικής ελίτ», λέει ο Zuchtriegel στον Guardian. «Υπάρχει επίσης αυτή η ιδέα ότι θα μπορούσε να είναι ιέρεια της Δήμητρας, κρατώντας αυτά τα φυτά και κάτι που φαίνεται να είναι ένας κύλινδρος παπύρου».
Η Δήμητρα είναι η ρωμαϊκή θεά της γεωργίας, της γονιμότητας και της μητρότητας. Στη ρωμαϊκή θρησκεία, συνδεόταν συμβολικά με το φεγγάρι, καθώς οι φάσεις του θεωρούνταν ότι αντιστοιχούσαν στις σοδειές, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει το κρεμαστό lunula του γυναικείου αγάλματος, σύμφωνα με το περιοδικό.
«Δεδομένου ότι οι γυναίκες στη ρωμαϊκή κοινωνία ήταν συνήθως υποβιβασμένες στην οικιακή σφαίρα και στα καθήκοντα της ρωμαϊκής μητέρας, το να είσαι ιέρεια ήταν η υψηλότερη κοινωνική βαθμίδα στην οποία μπορούσε να φιλοδοξεί μια γυναίκα», γράφουν οι ερευνητές.
Ως επικεφαλής θρησκευτικών λατρειών, οι ιέρειες «θα επέβλεπαν τελετουργίες σε ναούς και θα έπαιρναν μέρος σε πομπές αφιερωμένες στη Δήμητρα», λέει στον Nick Squires της Telegraph η Sophie Hay, Βρετανίδα αρχαιολόγος που εργάζεται στην Πομπηία. "Ήταν η θεά της γεωργίας και των δημητριακών, αλλά συνδεόταν επίσης με τη γονιμότητα και τη νέα ζωή. Ήταν ευρέως σεβαστή".
Η ηλικία και η ποιότητα και μόνο των επιτύμβιων ανάγλυφων τα καθιστούν σπάνια ευρήματα. Ωστόσο, το γεγονός ότι η γυναικεία μορφή μπορεί να αντιπροσωπεύει μια ιέρεια που κρατάει θρησκευτικά αντικείμενα καθιστά την ανακάλυψη εξαιρετική, όπως γράφουν οι ερευνητές. Το άγαλμα προσφέρει επίσης πολύτιμες πληροφορίες για τις θρησκευτικές πρακτικές των αρχαίων κατοίκων της Πομπηίας, παρέχοντας νέες αποδείξεις ότι η Δήμητρα «έχει σαφή θέση στην επίσημα εγκεκριμένη θρησκεία στην Πομπηία, με μια αφοσιωμένη ιέρεια».
Τα επιτύμβια ανάγλυφα θα εκτεθούν σε μια έκθεση στο αρχαιολογικό πάρκο με τίτλο «Να είσαι γυναίκα στην αρχαία Πομπηία» στις 16 Απριλίου.. Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν τους ειδικούς να καθαρίζουν και να συντηρούν τις γλυπτές μορφές.
Πηγή: Smithsonian Magazine
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελάχιστη εισαγωγή στο έργο του σπουδαίου συνθέτη, που έφυγε στις 10 Απριλίου του 1979
Ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών Ελλάδας-Πολωνίας - Στη Βαρσοβία η Λίνα Μενδώνη
Επέτειος φέτος για τα 70 χρόνια του θεσμού, με πάνω από 100 δράσεις και 3000 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο
Συζητώντας με τους ζωγράφους Στέφανο Δασκαλάκη, Γιώργο Ρόρρη και Λήδα Κοντογιαννοπούλου για τη βαθιά, αγνή και προσωπική σχέση του Λάκη Παπαστάθη με τη διαδικασία της εικαστικής δημιουργίας.
Ανασυστάθηκε από το εργαστήριο ψηφιοποίησης και αποκατάστασης κινηματογραφικών ταινιών της Διεύθυνσης Αρχείου της ΕΡΤ και προβάλλεται, μετά από 50 χρόνια, στο Μουσείο Μπενάκη
Μια διαδρομή γεμάτη δημιουργία και έμπνευση
Όλες οι πληροφορίες για την εκδήλωση που πραγματοποιείται στις 29 Απριλίου παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
«Ό,τι κάνω γεννιέται το πρωί και πεθαίνει το ίδιο βράδυ»
Επί τάπητος το θέμα της ανθεκτικότητας σε κλιματική αλλαγή και πανδημίες
Τα σπάνια ευρήματα ρίχνουν φως στη ζωή και τις θρησκευτικές πρακτικές της εποχής
Με αφορμή το «όχι» του ΚΑΣ στον Γιώργο Λάνθιμο, πείτε μας τη γνώμη σας για το αν συμφωνείτε να δίνεται η Ακρόπολη για γυρίσματα ταινιών και άλλων εκδηλώσεων.
Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών
H Ιωάννα, o Δημήτρης και η Δανάη μας συστήνουν μια κοινότητα όπου δεν χρειάζεται να διαλέξεις ανάμεσα στο «καλλιτέχνης» και «επαγγελματίας». Μπορείς να είσαι και τα δύο.
Μια συνάντηση ανθρώπων που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συναντιόντουσαν ποτέ
Σήμερα, τα περισσότερα έθιμα της γιορτής επιβιώνουν στον εορτασμό των Αποκριών, ενώ οι σύγχρονοι δραματικοί «αγώνες», όπως το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, διεξάγονται συνήθως κατά τους θερινούς μήνες
Από τότε που γεννήθηκε το φως...
Από 4 έως 7 Απριλίου | Ροξάν Γκέι, Κάρμεν Μαρία Μασάντο και Thalia Mavros οι κεντρικές ομιλήτριες
Τι μας είπε η υπεύθυνη των μουσείων της Τεχνόπολης για το νέο πρότζεκτ που εγκαινιάζεται σε λίγες μέρες
Μετά την ανακαίνισή της, θα λειτουργεί ως Πολυχώρος για πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις
Έχετε δει 20 από 186 άρθρα.