More in Culture

Το ΕΜΣΤ κυκλοφόρησε διαδικτυακό περιοδικό σύγχρονης τέχνης

Ο τίτλος του περιοδικού είναι «Χταπόδι» και θα βγαίνει 2 φορές τον χρόνο

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lola Flash, Stay Afloat, Use a Rubber, 1990.
Lola Flash, Stay Afloat, Use a Rubber, 1990. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κυκλοφόρησε το «Χταπόδι», ένα νέο περιοδικό σύγχρονης τέχνης που υπόσχεται να κρατήσει την ανεξαρτησία του

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κυκλοφόρησε ένα νέα διαδικτυακό περιοδικό για θέματα κριτικής και θεωρίας της τέχνης, το «Χταπόδι». Το περιοδικό θα εκδίδεται δυο φορές τον χρόνο σε δυο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Πρόκειται για ένα ευέλικτο project με αποκεντρωμένη «ευφυία» - εξ ου και η ονομασία του «Χταπόδι» και θα φιλοξενεί κάθε φορά διαφορετικούς συγγραφείς, θεωρητικούς, καλλιτέχνες και προσκεκλημένους αρχισυντάκτες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Στο τιμόνι του όλου εγχειρήματος ως διευθύντρια σύνταξης είναι η Κατερίνα Γρέγου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ, ενώ την αρχισυνταξία έχει αναλάβει ο Θεόφιλος Τραμπούλης, που είναι διοικητικό στέλεχος του Μουσείου (σύμβουλος εκδόσεων). Η Ιόλη Τζανετάκη είναι σύμβουλος έκδοσης.

Το Χταπόδι υπόσχεται στους φιλότεχνους να κρατήσει την ανεξαρτησία του, αν και αποτελεί έναν φορέα λόγου ενός εξ ολοκλήρου δημόσιου τομέα. Δεσμεύεται από την Δήλωση Αποστολής του ΕΜΣΤ και παρακολουθεί την εκθεσιακή δραστηριότητά του, εμπνέεται από αυτήν, την εμπλουτίζει και την διευρύνει

Το πρώτο τεύχος του κυκλοφόρησε την 1η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS και είναι αφιερωμένο στην καλλιτεχνική και πολιτική μνήμη του AIDS».  Σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και, εν γένει, οι κατακτήσεις της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι υπό απειλή, έχει ιδιαίτερη σημασία να επανέλθουμε στην ιστορία μιας βιοπολιτικής κρίσης, στην αλληλεγγύη που ενεργοποίησε και στο αποτύπωμα που άφησε όχι μόνον στην τέχνη αλλά και στην κοινωνική μνήμη. Με κείμενα και συνεντεύξεις τόσο πρωταγωνιστών στον ακτιβισμό των δεκαετιών του 1980 και του 1990, όσο και νεότερων στοχαστών και κριτικών, το αφιέρωμα του «Χταποδιού» υπενθυμίζει ότι οι αγώνες για πρόσβαση στα δημόσια συστήματα υγείας, για περισσότερη φροντίδα, για αυτοπροσδιορισμό και αποστιγματισμό στάθηκαν καθοριστικοί για την ανοιχτή, συμπεριληπτική δημοκρατία και για την θέση της σύγχρονης τέχνης στην καρδιά του πολιτικού λόγου.

ΕΜΣΤ: τι περιλαμβάνει το πρώτο τεύχος του νέου περιοδικού σύγχρονης τέχνης «Χταπόδι»

Guest Editor του 1ου τεύχους του «Χταποδιού» του ΕΜΣΤ είναι η τρανς συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Juliet Jacques, η οποία έχει συμπεριληφθεί στο Pink List με τους πιο επιδραστικούς ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους του The Independent on Sunday Pink List το 2012, 2013, 2014 και 2015, και στη λίστα των «ΛΟΑΤΚΙ πρωτοπόρων» του Attitude 101 το 2024.Εκτός από την Juliet Jacques, το τεύχος φιλοξενεί κείμενα και συνεντεύξεις των:

  • Lola Flash, καλλιτέχνις, ακτιβίστρια, μέλος του ACT UP κατά την περίοδο της επιδημίας του AIDS στη Νέα Υόρκη
  • Μax Fox, συγγραφέα, μεταφραστή και ιδρυτικού μέλους του Pinko Magazine.
  • Elisabeth Lebovici, ιστορικού και κριτικού τέχνης, επιμελήτριας και συγγραφέα.
  • Βen Miller, συγγραφέα και ερευνητή, συνδημιουργού του podcast Bad Gays
  • Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νέων Ελληνικών και συγκριτικών πολιτισμικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επιστημονικού μέλους της ομάδας «Ένα πολιτικό αρχείο για το HIV/AIDS στην Ελλάδα».
  • Γιώργου Σαμπατακάκη, Aναπληρωτή Kαθηγητή Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, επιστημονικού μέλους της ομάδας «Ένα πολιτικό αρχείο για το HIV/AIDS στην Ελλάδα».
  • Μαρής Σπανουδάκη, ερευνήτριας και επιμελήτριας, μέλους της φεμινιστικής ομάδας «This is not a feminist project».
  • Ιόλης Τζανετάκη, συγγραφέα, επιμελήτριας και συμβούλου στο ΕΜΣΤ.
  • Πάνου Φουρτουλάκη, επιμελητή και ερευνητή των καλλιτεχνικών αποκρίσεων στην επιδημία HIV/AIDS στην Ελλάδα.

Σε κάθε τεύχος του νέου περιοδικού υπάρχει μια ξεχωριστή ενότητα, το «Θαλάμι» (αγγλικά «Octopus Garden»). Περιλαμβάνει podcast, βίντεο και ιστορικό, ανέκδοτο ή δυσεύρετο αρχειακό υλικό. Στο πρώτο τεύχος φιλοξενούνται έργα του Δημήτρη Παπαϊωάννου, χορογράφου, σκηνοθέτη και ζωγράφου και των Κατερίνα Θωμαδάκη-Μαρία Κλωνάρη, πολυμεσικών καλλιτέχνιδων και πρωτοπόρων της φεμινιστικής και queer art.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μουσικός Αύγουστος του ’80 και ’81 «επιστρέφει» στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
Ο Μουσικός Αύγουστος του ’80 και ’81 «επιστρέφει» στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

Η έκθεση «Το Πανηγύρι των Αισθήσεων» περιλαμβάνει σκίτσα, δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, σκηνικά, ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις και φωτογραφίες

Έχετε δει 20 από 84 άρθρα.