- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
ΚΠΙΣΝ: Οι φετινές φωτιστικές εγκαταστάσεις αντλούν έμπνευση από τα όνειρα
Με τη θεματική Dreamy Dreams, για 8η χρονιά το πάρκο του ΚΠΙΣΝ θα γεμίσει φως και χρώματα
ΚΠΙΣΝ - Dreamy Dreams (Τοπία Ονείρων): Aπό την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, 6 εντυπωσιακές φωτιστικές εγκαταστάσεις θα μας ταξιδέψουν ονειρικά στο πάρκο
Μια βόλτα στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ είναι πάντα μια καλή ιδέα. Αλλά την περίοδο των Χριστουγέννων έχουμε ακόμη περισσότερους λόγους να βρεθούμε εκεί το βράδυ και να απολαύσουμε το Φεστιβάλ των Φωτιστικών Εγκαταστάσεων. Για 8η χρονιά, το πάρκο γεμίζει φως, με 6 εντυπωσιακά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Η φετινή θεματική είναι Dreamy Dreams (Τοπία Ονείρων). Και πράγματι τα έργα αυτά δημιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό στο πάρκο, γεμάτο χρώματα, ήχους και φωτισμούς. Είτε βρεθείτε στον Θόλο, στον Πευκώνα, στους Πίδακες Νερού, στο Ξέφωτο ή στα Φυτεμένα Δώματα, θα μπορείτε να απολαύσετε τις φωτιστικές εγκαταστάσεις και να αλληλεπιδράσετε μαζί τους. Η καθεμιά έχει να σας προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία φωτός. Όλα τα έργα δεσπόζουν από μακριά και μας καλούν να τα προσεγγίσουμε και να περιπλανηθούμε στο εσωτερικό τους.
Οι καλλιτεχνικές επιλογές του φετινού προγράμματος περιλαμβάνουν το ντουέτο των Vendel & deWolf και την κολεκτίβα Stichting Barstow από την Ολλανδία, καθώς και την ομάδα των Squid soup από το Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι από τον οργανισμό Light Art Collection (Ολλανδία), τους Δανούς Hans E. Madsen και Frederik D. Hougs από το Wireframe Public Art Agency (Καναδάς) και τις ελληνικές συμμετοχές των EVERYTHING Works και του διδύμου Ελένης Μαραγκάκη – Γιώργου Νίκα.
KΠΣΙΝ: Οι φωτιστικές εγκαταστάσεις στο πάρκο
Η Πομπή βρίσκεται στην είσοδο του πάρκου. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, πρόκειται για μια πομπή φωτεινών στηλών Led, διαφορετικών σχημάτων. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός εικαστικού γεγονότος στο οποίο οι επισκέπτες συμμετέχουν ενεργά αποτελώντας μέρος μιας σιωπηλής, φωτεινής πορείας προς την ανάταση. Οι στήλες φωτός αποτελούν υπόμνηση της ανθρώπινης φιγούρας σε µια τελετουργία, ενώ η ευθεία, απόλυτη χάραξη και η κλίση του μονοπατιού, εντείνουν αυτή την αίσθηση. Το έργο ανήκει στους Ελένη Μαραγκάκη (εικαστικός) και Γιώργο Νίκα (αρχιτέκτων) και είναι η δεύτερη φορά που εκτίθεται στο πάρκο, σε διαφορετικό σημείο αυτή τη φορά, ώστε να προκαλέσει και άλλα συναισθήματα στον κόσμο.
Το Wave των Ολλανδών Squid Soup αποτελείται από 500 περίπου μεμονωμένες φωτεινές σφαίρες. Κάθε σφαίρα του έργου είναι μια αυτόνομη μονάδα αισθητήρων αποτελούμενη από φώτα LED, ηχείο και μικροϋπολογιστή με αισθητήρα κίνησης και ασύρματη σύνδεση. Όλες οι σφαίρες μαζί μας καθοδηγούν σε μια συναρπαστική εμπειρία: 500 σημεία φωτός, 500 φωνές. Αξίζει να αφεθείτε στα χρώματα και τους ήχους της εγκατάστασης και να ξεφύγετε για λίγο από όλους και από όλα. Οι Squidsoup είναι μια διεθνής ομάδα καλλιτεχνών, ερευνητών, τεχνολόγων και σχεδιαστών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που δημιουργούν διαδραστικάπολυμεσικά έργα και εκθέτουν για δεύτερη φορά στο ΚΠΙΣΝ (το 2022 είχε παρουσιάσει το έργο Submergence).
To Pressure στον Θόλο είναι έργο των Hans E. Madsen και Frederik D. Hougs (Δανία) και Wireframe Public Art Agency (Καναδάς). Ένας τεράστιος σωλήνας φωτός (500 μέτρα) αν τοποθετηθεί με τον κατάλληλο τρόπο στον δημόσιο χώρο μπορεί να προκαλέσει διάφορα συναισθήματα στον κόσμο. Θυμίζοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο, στόχος του έργου είναι να απεικονίσει την πολύπλοκη διαδικασία της ανθρώπινης σκέψης. Όπως το φως διατρέχει τις σωληνώσεις της εγκατάστασης δημιουργώντας μια δική του ζωή, μας ωθεί να αναλογιστούμε τη δική μας, με τα σωστά και τα λάθη της. Στόχος των καλλιτεχνών είναι να σχολιάσουν με το έργο τους αυτήν την πίεση που αισθάνεται πλέον ο σύγχρονος άνθρωπος που τρέχει συνεχώς χωρίς να του μένει ελεύθερος χρόνος. Κάθε φορά που στήνουν το έργο τους, δεν είναι ποτέ το ίδιο, ενώ δημιουργούνται τουλάχιστον 3 διαφορετικά επίπεδα φωτός. Αυτό που μας προσκαλούν είναι να μπούμε στον Θόλο, να ξαπλώσουμε κάτω και να απολαύσουμε για λίγο τα παιχνίδια φωτός μέσα στη νύχτα.
Το Error στον Πευκώνα μοιάζει από μακριά με έναν εντυπωσιακό κινούμενο ιπτάμενο δίσκο. Ενώ όσο το πλησιάζεις φαίνεται να κινείται, όταν φτάνεις κοντά συνειδητοποιείς ότι την ψευδαίσθηση κίνησης τη δημιουργούν τα μικρά φωτάκια που είναι τοποθετημένα πάνω στο έργο.Η χρήση υλικών μαζικής παραγωγής αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στα έργα των Vendel & deWolf: αντικείμενα όπως λαμπτήρες, μάρμαρο, κουτάλια, χαρτόνι και φελιζόλ μετατρέπονται σε κάτι μοναδικό, παραπέμποντας σε φυσικές μορφές του σύμπαντος. Στις εγκαταστάσεις των Vendel&deWolf κάθε αντικείμενο διαθέτει ένα ενσωματωμένο τσιπ που ελέγχει την παραμικρή του κίνηση. Έτσι, αντί να χρησιμοποιηθεί ένα κεντρικό πρόγραμμα ελέγχου για τον χειρισμό των φωτιστικών εφέ, το αποτέλεσμα που προκύπτει δημιουργείται από την τυχαία, μη συγχρονισμένη λειτουργία αυτών των τσιπ μαζικής παραγωγής, όπου η φυσική τυχαιότητα εμφανίζεται μέσα στην υποτιθέμενη «αλάνθαστη ακρίβεια» της τεχνολογίας. Η εξέλιξή μας είναι συχνά το αποτέλεσμα σφαλμάτων στο DNA που δημιουργούν νέες μεταλλάξεις και επηρεάζουν τη φυσική επιλογή. Αυτή η ποικιλομορφία μας διακρίνει ως ανθρώπους. Είναι η δεύτερη φορά που έργα των Ολλανδών Paul Vendel και SandradeWolf φιλοξενούνται στο ΚΠΙΣΝ μετά το Sign που παρουσιάστηκε πέρσι.
Το Μοοnburn – από την κολλεκτίβα Barstow Foundation και τη Light Art Collection (Ολλανδία)- στους Πίδακες Νερού είναι μια ονειρική αποτύπωση του φεγγαριού, σαν το φεγγάρι να έπεσε από τον ουρανό και να προσγειώθηκε στο πάρκο. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι το έργο Moonburn είναι «απλώς» ένα μεγάλο μπαλόνι διακοσμημένο με φθορίζον χρώμα. Αν και σαφώς μικρότερο από το πραγματικό φεγγάρι –με μέγεθος μόλις 6 μέτρα έναντι των 3,475 χιλιομέτρων του αληθινού– το μπαλόνι δίνει την εντύπωση ότι είναι μεγαλύτερο.Το φθορίζον χρώμα παρείχε την κατάλληλη λύση κι έτσι το φεγγάρι αντανακλά το φως του περιβάλλοντος, ενώ τη νύχτα φορτίζεται με την ενέργεια που εκπέμπει η πόλη.
Θα προτείναμε η βόλτα να κλείσει με το έργο «Ευχή», λόγω του ονόματός του. Στον δρόμο προς τον Φάρο, στο Φυτεμένο Δώμα, έχουν στηθεί 17 «αποδομημένα» αστέρια, τα οποία ολοκληρώνονται μόνο όταν ο θεατής μετακινηθεί στο κατάλληλο σημείο. Όταν πέφτει ένα αστέρι, πρέπει να κάνουμε ευχή. Προετοιμαστείτε να κάνετε πολλές ευχές καθώς βολτάρετε στο Φυτεμένο Δώμα και το βλέμμα σας πέφτει στο κατάλληλο σημείο. Ένα παιχνίδι φωτός και προοπτικής και μια βόλτα στα άστρα. Το έργο φιλοτεχνήθηκε από την ομάδα EVERYTHING Works που αποτελείται από 4 ανθρώπους που συναντήθηκαν στον χώρο του θεάτρου: ο αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων Τζάνος Μάζης, η σκηνογράφος, ενδυματολόγος και σχεδιάστρια ρούχων Ματίνα Μέγκλα, η σχεδιάστρια φωτισμών Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου και η εικαστικός, σκηνογράφος και videodesigner Ελένη Στρούλια. Το έργο ΕΥΧΗ (EFCHI) επιλέχθηκε από το ΚΠΙΣΝ έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε μεμονωμένους καλλιτέχνες ή καλλιτεχνικές ομάδες με έδρα την Ελλάδα.
ΙNFO
Πάρκο ΚΠΙΣΝ
1 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου
Όλες οι Φωτιστικές Εγκαταστάσεις είναι προσβάσιμες σε ΑμεΑ.