More in Culture

GRis Festival: Ποια είναι η Ελλάδα σήμερα;

Η διοργανώτρια του φεστιβάλ, Άννα Παπαγεωργίου, μιλάει στην ATHENS VOICE για όλα όσα πρόκειται να δούμε

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
GRis Festival - Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

GRis Festival: Η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο φεστιβάλ με δωρεάν εκδηλώσεις, από 31 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2024 - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πρώτη στάση Νέα Υόρκη, επόμενη Κύπρος και τώρα Αθήνα. Το GRis Festival συστήνει την Ελλάδα του σήμερα μέσα από ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, στο κέντρο της πόλης. Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις και workshops, προωθούν με τον δικό τους τρόπο τη δημιουργικότητα, την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική δραστηριότητα, θέλοντας να φέρουν πιο κοντά Ελλάδα και εξωτερικό. Ένα φεστιβάλ που θέτει στο προσκήνιο τις νέες φωνές, με στόχο να προβληθούν και να εξελιχθούν οι ιδέες ανερχόμενων και ήδη καταξιωμένων καλλιτεχνών. Από 31 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου, η Αθήνα μπαίνει σε festival mode.

GRis Festival: Τι γνωρίζουμε για τη διοργάνωση

Χρειάστηκαν σχεδόν έξι μήνες για την προετοιμασία του φεστιβάλ στην Αθήνα, όμως το πλάνο και οι δράσεις που θα παρουσιάζονταν ήταν ξεκάθαρα από την πρώτη μέρα, όπως λέει η διοργανώτρια του GRis Festival, Άννα Παπαγεωργίου. Σκοπός όλης της ομάδας ήταν να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα τα άτομα εκείνα που θα ένωναν ψυχαγωγία και εκπαίδευση, βρίσκοντας τελικά τους κατάλληλους καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς. Για την Άννα Παπαγεωργίου, το GRis Festival σημαίνει «εξέλιξη» και «σύνδεση», μια πρωτοβουλία με γνώμονα την καινοτομία και τους ανθρώπους του σήμερα.

Αν και έχουν προηγηθεί δύο GRis Festival, σε Νέα Υόρκη και Κύπρο, το αθηναϊκό θα είναι αρκετά διαφοροποιημένο. Θα δούμε το σχήμα «Grey River & The Smoky Mountain» για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Πέτρου Μαλιάρα, παρακολουθώντας μια καινούρια προσέγγιση στο ύφος και την παρουσίαση του μουσικού ρεπερτορίου. Επίσης, για πρώτη φορά θα υπάρξει αφιέρωμα σε συγκεκριμένο τόπο, στο νησί της Κρήτης, μέσω μιας γιορτής με παραδοσιακά προϊόντα και τη μουσική του Μάνου Πυροβολάκη.

Άννα Παπαγεωργίου

«Θα θέλαμε αυτό να καθιερωθεί και στα επόμενα φεστιβάλ μας, προάγοντας διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, ώστε να δείξουμε το πώς έχουν εξελιχθεί έως τώρα». Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, έχουν γίνει συνεργασίες με το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ και το Columbia, μια και η ομάδα του GRis Festival θέλει να έχει πάντοτε μια φρέσκια ματιά, κάτι στο οποίο βοηθάει σημαντικά η ακαδημαϊκή κοινότητα. 

GRis Festival: Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

31.10.24 – 10.11.24 | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής: Είσοδος ελεύθερη
Εγκαίνια: 31 Οκτωβρίου, στις 19:00
Ωράριο: 18:00-22:00 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα σημάνουν την έναρξη του GRis Festival Athens 2024 και όλα όσα πρεσβεύει. Η ομαδική αυτή έκθεση εικαστικών τεχνών θα συμπεριλαμβάνει έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως του Δρ Νίκου Τσιαπάρα, καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ευάγγελου Μιχέλη, απόφοιτου Σχολής Καλών Τεχνών και διεθνούς φήμης Interior Designer, του καλλιτέχνη Βασίλη Μιχόπουλου, της εικαστικού Γεωργιάννας Νταλάρα, της διεθνούς φήμης ζωγράφου Agni Zotis ερχόμενη από Νέα Υόρκη, καθώς και έργα του καθηγητή Sudha Daniel, ο οποίος θα συμμετάσχει με πέντε πίνακες και video wall.

01.11.24 | Θέατρο Nous
Συναυλία folk μουσικής: Εισιτήρια στο more.com 
Grey River & The Smoky Mountain «Home» 
Σκηνοθετική Επιμέλεια – Πέτρος Μαλιάρας
Έναρξη: 21:00

Grey River & The Smoky Mountain «Home»

Λίγο πριν την κυκλοφορία του 3ου δίσκου τους, με τίτλο "Wake me when I'm home", οι Grey River & the Smoky Mountain, Ρένα Παπαγεωργίου (φωνή, μαντολίνο), Σαράντος Γκουμάκος (κιθάρα, φωνή), Τάσος Γουσέτης (βιολί), Μελέτης Πόγκας (μπάντζο) και Γιάννης Βουτσινάς (κοντραμπάσο), μεταφέρουν το σαλόνι τους, τον χώρο στον οποίο πειραματίζονται, γράφουν καινούργια μουσική, κάνουν πρόβα, λένε αστεία, διασκεδάζουν και μοιράζονται τις προσωπικές τους στιγμές και μουσικές αναζητήσεις, στη σκηνή. Με καινούργια και παλιά τραγούδια μεταφέρουν το κοινό στο δικό τους σπίτι, στα Απαλάχια Όρη, συνδυάζοντας αμερικανικά, ιρλανδικά και ευρωπαϊκά παραδοσιακά μουσικά στοιχεία.

04.11.24 & 05.11.24 | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πρεμιέρα μουσικοθεατρικής παράστασης «Στη σκιά των ανθρώπων»
Εισιτήρια στο more.com
Έναρξη: 21:00

Μια αληθινή ιστορία, με τραγούδια της ξενιτιάς και του αποχωρισμού, που περνάνε στον θεατή στο ακέραιο, τις παραδόσεις και την αγάπη για την Πατρίδα.

Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου
Σκηνοθεσία: Παύλος Εμμανουηλίδης
Κίνηση-Χορογραφία: Μάγια Πολιτάκη
Πρωταγωνιστούν: Σόνια Θεοδωρίδου, Βαλέρια Κουρούπη, Παύλος Εμμανουηλίδης

05.11.24 | Κεντρικό κτίριο ΕΚΠΑ, Αίθουσα Ι. Δρακόπουλος
Από τον Κωστή Παλαμά στο σήμερα
Ποίηση: Είσοδος ελεύθερη
Ωράριο: 18:00 – 20:00

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

Ένα ποιητικό χρονολόγιο από τον Παλαμά, στη Δημουλά στη σύγχρονη ποιητική έκφραση. Η επιρροή του σπουδαίου ποιητή στη σύγχρονη μουσική μελοποίηση στίχων από καλλιτέχνες διαφορετικών μουσικών καταβολών, σε συνεργασία με τον καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας (Ε.Κ.Π.Α.) Ανδρέα Μιχαλόπουλο και τον αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας (Ε.Κ.Π.Α.) Γιάννη Ξούρια. Συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, η Κωνσταντίνα Μιχαήλ, ο Γρηγόρης Κλιούμης (Υπόγεια Ρεύματα) και η Φένια Χρήστου. 

06.11.24 | Σεράφειο Δήμου Αθηναίων
Αφιέρωμα στην Κρήτη
Ομιλίες και μουσική εκδήλωση: Είσοδος ελεύθερη 
Ωράριο: 18:00 - 22:00

Μάνος Πυροβολάκης

Ειδικοί του χώρου θα μιλήσουν για συγκεκριμένα προϊόντα και θα ακολουθήσει δειγματισμός από εταιρείες και παραγωγούς, καθώς και networking. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συναυλία Κρητικής μουσικής με χορό από τον Λαογραφικό Όμιλο του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Κουρήτες» και τον μουσικό Μάνο Πυροβολάκη.

07.11.24 | Ινστιτούτο Γεωπονικών  Επιστημών 
Από την παραγωγή στην κατανάλωση και από τον Μυριβήλη στο σήμερα
Ημερίδα: Είσοδος ελεύθερη 
Ωράριο: 18:00 – 20:00

Μία εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενίσχυση των δράσεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, από επιστήμονες, υπευθύνους και επαγγελματίες σχετικών πεδίων όπου η οικολογική συνείδηση βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και εργασιών τους. Από το ακαδημαϊκό πλαίσιο στην παραγωγή και γαστρονομία, καταλήγοντας σε απόσπασμα του μουσικοθεατρικού έργου του Στρατή Πανούριου «Το Τραγούδι της Γης». Κείμενο από τον Στράτη Μυριβήλη και κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου.  

08.11.24 | Κτίριο Αβέρωφ, Αίθουσα τελετών Λ.Καυταντζόγλου, ΕΜΠ
Από τη σύνθεση και στισχοπλασία στη διεθνή αναγνώριση
Workshop ποίησης και σύνθεσης: Είσοδος Ελεύθερη (απαραίτητη κράτηση θέσης)
Ωράριο: 17:00 – 19:00

Σάννυ Μπαλτζή

Συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΜΠ που θα αφορά δύο άξονες: workshop σύνθεσης και στιχουργικής με επίτιμη καλεσμένη την στιχουργό και ποιήτρια Σάννυ Μπαλτζή, σε συνεργασία με τον βραβευμένο μουσικό και συνθέτη Γιώργο Βαρσαμάκη.

08.11.24 | Κτίριο Αβέρωφ, Αίθουσα τελετών Λ.Καυταντζόγλου, ΕΜΠ
Συναυλία κλασικής μουσικής: Είσοδος ελεύθερη
Ωράριο:19:30 – 21:00 

Συναυλία κλασικής μουσικής του Γιώργου Βαρσαμάκη. Μαζί του στο τσέλο η Αγγελική Μουρίκη και στο βιολί ο Κώστας Καριτζής. Την συναυλία ανοίγουν οι βραβευμένες μαθήτριες Αναστασία Δαλκίδου και Μαρία Δαλκίδου, οι οποίες τιμήθηκαν με Χρυσό Βραβείο από τον αμερικανικό διαγωνισμό IYMC International Music Competition. Θα προηγηθεί τιμητική βράβευση ξεχωριστών αθλητών που έχουν εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικό.

«Πιστεύω πως η Ελλάδα έχει επηρεαστεί σε πολλά πλαίσια από το εξωτερικό, όμως βλέπω ότι δεν χάνει την ταυτότητά της, αλλά την ενισχύει. Όσο και να επηρεαστεί, το αυθεντικό ταπεραμέντο της θα κάνει την εμφάνιση του σε κάθε περίπτωση. Έρχονται όμορφα πράγματα και ελπίζω να γιορτάσουμε όλοι μαζί», λέει η Άννα Παπαγεωργίου.

GRis Festival
31 Οκτωβρίου - 10 Νοεμβρίου
Περισσότερες πληροφορίες στο grisfestival.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αντιγόνη Μεταξά την περίοδο που πρωταγωνιστούσε στο θέατρο, φωτογραφημένη από τη Nelly
Η Θεία Λένα στο Μέγαρο και στην καρδιά μας

Η σκηνοθέτρια Μαρία Ηλιού μιλάει για τη γιαγιά της Αντιγόνη Μεταξά, τη Θεία Λένα. Αφορμή το ντοκιμαντέρ «Αγαπημένη Θεία Λένα» που σκηνοθέτησε η ιδία για τη ζωή και το έργο της μεγάλης παιδαγωγού, το οποίο θα προβληθεί στις 18 & 19 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Έχετε δει 20 από 43 άρθρα.