More in Culture

Ένα υπαίθριο νοικοκυριό στην καρδιά της Θεσσαλονίκης στέλνει μήνυμα για τον δημόσιο χώρο

Μετακόμισε στη συμπρωτεύουσα η δράση «Odyssey» - Πραγματοποιείται σε διάφορες πόλεις παγκοσμίως

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη: Γείτονες για μία μέρα - Μετά την Ιαπωνία και τη Γαλλία, μια ομάδα ανθρώπων «μετακομίζει» στο κέντρο της πόλης στήνοντας υπαίθριο νοικοκυριό
Μια ομάδα ανθρώπων «μετακομίζει» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στήνοντας υπαίθριο νοικοκυριό © ΑΠΕ/ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Γείτονες για μία μέρα - Μετά την Ιαπωνία και τη Γαλλία, μια ομάδα ανθρώπων «μετακομίζει» στο κέντρο της πόλης στήνοντας υπαίθριο νοικοκυριό

Ένα ολόκληρο νοικοκυριό συναντούν οι περαστικοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες, εξοπλισμένο με δυο διπλά κρεβάτια, μια τραπεζαρία με τις καρέκλες της και μερικά χαμηλά σκαμπό.

Δεν πρόκειται για κάποιου είδους μετακόμιση ούτε για ογκώδη αντικείμενα που κάποιος ασυνείδητος πέταξε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, αλλά για τη δράση «Odyssey of Thessaloniki».

Μια Θεσσαλονικιά με την παρέα της στήνουν ένα σπίτι με τα έπιπλά του σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης, όχι αναζητώντας τον ιδανικό τόπο διαμονής, αλλά θέλοντας να μεταδώσουν μηνύματα σχετικά με τη διαφορετική αντίληψη του δημόσιου χώρου, στον οποίο ζούμε και δραστηριοποιούμαστε καθημερινά.

Θεσσαλονίκη: Γείτονες για μία μέρα - Μετά την Ιαπωνία και τη Γαλλία, μια ομάδα ανθρώπων «μετακομίζει» στο κέντρο της πόλης στήνοντας υπαίθριο νοικοκυριό
Μια Θεσσαλονικιά με την παρέα της στήνουν ένα σπίτι με τα έπιπλά του σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης © ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η δράση «Odyssey» κάνει στάση στη Θεσσαλονίκη

«Ξυπνήσαμε με θέα τον Θερμαϊκό στην πιο κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης την Αριστοτέλους. Μας "σκούντησαν" οι περαστικοί ξαφνιασμένοι, μας ρωτούσαν τι κάνουμε στον δρόμο και πολλοί μας έφεραν πρωινό και καφέ, ενώ το βλέμμα τους ήταν γεμάτο απορία πριν τους εξηγήσουμε τι ακριβώς κάνουμε, μετακομίζοντας σε σημεία της πόλης», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η Βάλια Καρδή, που έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως καλλιτεχνική διευθύντρια σε χώρο πολιτισμού στη βόρεια Γαλλία, ενώ συμμετέχει ως performer στη δράση.

Μάλιστα, η ίδια έχει «κοιμηθεί» σε πολλές πλατείες και σοκάκια από άκρη σε άκρη της γης καθώς η δράση «Odyssey» πραγματοποιείται εδώ και δώδεκα χρόνια σε διάφορες πόλεις παγκοσμίως, με τα σαλόνια και την κρεβατοκάμαρα των μελών να έχουν στηθεί στην Ιαπωνία, την Αμερική, τη Γαλλία και άλλες χώρες, ενώ στην Ελλάδα ήρθαν για πρώτη φορά, επιλέγοντας τη Θεσσαλονίκη ως πρώτη τους στάση.

«Θέλουμε να σπρώξουμε τον κόσμο να κάνει μια στάση από την πολύβουη καθημερινότητα, τις υποχρεώσεις, τους γρήγορους ρυθμούς. Θέλουμε μόνο να κάνουν μια παύση του χρόνου τους και περπατώντας να μας δουν, να καθίσουν στο τραπέζι μας, να γνωρίσουν και τους δικούς τους γείτονες καλύτερα καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανταλλάσουμε πλέον ούτε μια κουβέντα με τους διπλανούς μας. Να μας δουν στο κρεβάτι μας, να δουν διαφορετικά τον χρόνο και τον χώρο. Εμείς θέλουμε να οικειοποιηθούμε τον δημόσιο χώρο και τον δρόμο διαφορετικά, να δούμε πώς μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο, πώς αυτά τα έπιπλα μπορούν να είναι το μέσο και όχι ως σκοπός για να γίνουμε οι γείτονές τους για λίγες ώρες», σημειώνει η κ. Καρδή.

Θεσσαλονίκη: Γείτονες για μία μέρα - Μετά την Ιαπωνία και τη Γαλλία, μια ομάδα ανθρώπων «μετακομίζει» στο κέντρο της πόλης στήνοντας υπαίθριο νοικοκυριό
Η δράση «Odyssey» πραγματοποιείται εδώ και δώδεκα χρόνια σε διάφορες πόλεις παγκοσμίως © ΑΠΕ/ΜΠΕ

Το υπαίθριο σπίτι της Θεσσαλονίκης θα κάνει 13 στάσεις στην πόλη

Η διαμονή της παρέας στη Θεσσαλονίκη θα διαρκέσει 14 ημέρες και οι... μετακινούμενοι γείτονες θα αλλάζουν τοποθεσία ανά πεντακόσια μέτρα, οπότε αλλάζοντας και γειτονιά θα συναντούν νέους περαστικούς, με σκοπό όσο περισσότεροι γίνεται να καθίσουν στο τραπέζι τους , να γίνουν επισκέπτες και να κουβεντιάσουν με τους άγνωστους -όχι για πολύ- διπλανούς τους.

«Θα κάνουμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης 13 στάσεις για να γνωρίσουμε και να φιλοξενήσουμε στο υπαίθριο σπίτι μας όσο πιο πολλούς γείτονες γίνεται, με τελικό στήσιμο στο Μακεδονία Παλλάς. Οι πρώτες μας μέρες στην πόλη μάς έχουν ήδη αφήσει υπέροχες γνωριμίες, μας γέμισαν πολύ όμορφες εικόνες. Το να ξυπνάς κάτω από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης και να έρχεσαι σε επαφή με την κοινότητα, όποια κι αν είναι αυτή, στο τραπέζι στον δρόμο, αυτό είναι αξία ανεκτίμητη», τονίζει η κ. Καρδή, επισημαίνοντας πως υπάρχουν διαφορές στην αντιμετώπισή τους από χώρα σε χώρα, καθώς δεν μπορεί να είναι το ίδιο εύκολη η προσέγγιση των κατοίκων στο πολυπληθές Τόκιο με τους πιο ζεστούς και προσιτούς Θεσσαλονικείς, όπως σημειώνει.

Η δράση, στην οποία συμβάλλουν οι αρχιτέκτονες Emmanuelle Prommier and Maude Dejaune, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα και στο Παρίσι, του Ινστιτούτου Goethe καθώς και των Weskg, Fix in Art και Trans Europe Halles network.

Επόμενος προορισμός της μετακόμισης δεν έχει ακόμη επιλεγεί, αλλά τα πρώτα εικοσιτετράωρα στη Θεσσαλονίκη έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού και κυκλοφορούν ήδη πολλά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συνοδεύονται από φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 59 άρθρα.