Σε εξέλιξη οι εργασίες για την ανάδειξη του ταφικού τύμβου στη Δοξιπάρα - Ζώνη στον Έβρο
Αναδεικνύεται ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος - Τα ευρήματα της ανασκαφής
Υπουργείο Πολιτισμού: Σε εξέλιξη οι εργασίες για την ανάδειξη του ταφικού τύμβου στη Δοξιπάρα - Ζώνη στον Έβρο - Τα ευρήματα της ανασκαφής.
Mε ταχείς ρυθμούς εξελίσσονται στον Έβρο οι μελέτες και οι εργασίες δημιουργίας μουσειακού κελύφους για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης.
Ο ταφικός τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης στον Έβρο είναι ένας από τους μεγαλύτερους τύμβους αυτοκρατορικών χρόνων στην περιοχή της Θράκης και ο μοναδικός στον ελλαδικό χώρο στον οποίο βρέθηκαν τροχοφόρα οχήματα διατηρημένα σε τόσο καλή κατάσταση.
Η ανασκαφική έρευνα του τύμβου ξεκίνησε το 2002 και διήρκεσε δύο χρόνια.
Στην ανασκαφή ερευνήθηκαν τέσσερις λάκκοι με υπολείμματα καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας που συνοδεύονταν από πολυάριθμα χάλκινα, σιδερένια, γυάλινα και πήλινα κτερίσματα, πέντε άμαξες με τα υποζύγιά τους καθώς και δύο ταφές πέντε επιπλέον αλόγων.
Σε όλες τις άμαξες διατηρούνται τα λειτουργικά και διακοσμητικά μεταλλικά στοιχεία, ενώ σε δύο από αυτές διατηρούνται και αποτυπώματα των ξύλινων τμημάτων τους. Τα αρχαιολογικά δεδομένα χρονολογούν το σύνολο μεταξύ του 100 και του 150 μ.Χ.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε σχετικά: «Είκοσι χρόνια πριν, η αρχαιολογική σκαπάνη του Διαμαντή Τριαντάφυλλου αποκάλυψε ένα μοναδικό εύρημα για τα ελληνικά δεδομένα, τον Τύμβο της Μικρής Ζώνης Δοξιπάρας, όπου συνυπάρχουν οι καύσεις νεκρών με τις ταφές, αλόγων και αμαξών.
»Εκτός από τεκμήριο της αξίας των αμαξών, ως περιουσιακό στοιχείο των οικογενειών της Θράκης, το μέγεθος του τύμβου και το πλήθος των κτερισμάτων καταδεικνύουν όχι μόνο την επίδειξη πλούτου αλλά και την προσπάθεια διασφάλισης μιας διαμορφωμένης κοινωνικής ταυτότητας.
»Από το 2020 και μετά, έπειτα από σειρά ετών παλινωδιών και καθυστερήσεων, έχουμε, συνολικά, προωθήσει τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης των ευρημάτων, αλλά και τα έργα αποκατάστασης της γεωμετρίας του Τύμβου, προστασίας και ανάδειξης των ταφικών μνημείων. Παράλληλα, εκπονήθηκε και εγκρίθηκε η μουσειολογική μελέτη και προχωρούν οι διαδικασίες εκπόνησης της μουσειογραφικής.
»Τα ευρήματα του τύμβου συγκροτούν ένα αρχαιολογικό σύνολο, ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, το οποίο σώζεται σε άριστη κατάσταση διατήρησης. Για την προστασία του Τύμβου δημιουργούμε ένα μουσειακό κέλυφος εντός του οποίου ο επισκέπτης θα προσλαμβάνει την εικόνα τη στιγμή της ολοκλήρωσης της ανασκαφικής έρευνας. Ο επισκέπτης θα βλέπει στη θέση τους τις ταφές των αλόγων και τις άμαξες, ενώ στις προθήκες θα εκτίθενται όλα τα κτερίσματα και τα άλλα κινητά ευρήματα.
Με την ολοκλήρωση των έργων, ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στις εσχατιές της πατρίδας μας, στον βόρειο Έβρο αναδεικνύεται, και συγχρόνως, δημιουργείται ένας σημαντικός αναπτυξιακός πόρος για την ευρύτερη περιοχή, ικανός να διεκδικήσει υψηλή επισκεψιμότητα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο επισκέπτης θα μπορεί να μεταφερθεί στους χώρους που σύχναζε ο Μίκης
Ο δημιουργός που έχει σχεδιάσει θρυλικούς υπερήρωες μιλάει αποκλειστικά στην Athens Voice πριν επισκεφτεί για πρώτη φορά την Ελλάδα
Σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο του 18ου αιώνα - Τι προβλέπει η μελέτη του υπουργείου Πολιτισμού
Ελεύθερη είσοδος με προσκλήσεις για το event της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Στο «Λεμόνι» παρέα με τα έργα της Μαριέλλας Κωνσταντινίδου
Η σκηνοθέτρια και ντοκιμαντερίστρια μιλάει στην Athens Voice
Ελάχιστες σκέψεις για την ποιητική πλευρά ενός μεγάλου τραγουδοποιού, που έφυγε στις 7 Νοεμβρίου του 2016
Οι τρεις φάσεις του κινήματος και ο τρόπος ζωής που πρεσβεύει
Δράσεις για μικρούς και μεγάλους - Την 1η Δεκέμβριου η φωταγώγηση
Εγκαίνια για το «Σπίτι του Ελύτη» με αφορμή τα 113 χρόνια από τη γέννησή του
Ο πρόεδρος του σωματείου Διάζωμα μιλάει για όλα
Ολοκληρώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού οι μελέτες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης
Η διοργανώτρια του φεστιβάλ, Άννα Παπαγεωργίου, μιλάει στην ATHENS VOICE για όλα όσα πρόκειται να δούμε
Η συμβολή του στη γιγάντωση της βιομηχανίας των κόμικς και της κουλτούρας των σούπερ ηρώων
Σημαντική ανακάλυψη φέρνει στο φως η ανασκαφική έρευνα
Ένας χρηστικός οδηγός με όσα θα συμβούν από 6 έως 8 Δεκεμβρίου στην Αθήνα
Ο άνθρωπος πίσω από το σημείο αναφοράς για την Αθήνα και το κρανίο του που βρίσκεται ακόμα εκεί
Η πρώτη εκδήλωση και η πρόταση για μία αμοιβαία ωφέλιμη λύση
20 χρόνια κατασκευής, 1 δισ. δολάρια κόστος και 100.000 μοναδικά εκθέματα
Η σκηνοθέτρια Μαρία Ηλιού μιλάει για τη γιαγιά της Αντιγόνη Μεταξά, τη Θεία Λένα. Αφορμή το ντοκιμαντέρ «Αγαπημένη Θεία Λένα» που σκηνοθέτησε η ιδία για τη ζωή και το έργο της μεγάλης παιδαγωγού, το οποίο θα προβληθεί στις 18 & 19 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έχετε δει 20 από 54 άρθρα.