More in Culture

Πικ Νικ Urban Festival 2024: Ένα free φεστιβαλικό διήμερο στη Θεσσαλονίκη

Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε και τι θα χρειαστούμε, για το φετινό πικ νικ με φόντο τη Νέα Παραλία

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πικ Νικ Urban Festival
Πικ Νικ Urban Festival 2023

Πικ Νικ Urban Festival 2024: Μουσικά σχήματα και προβολές ταινιών εντελώς δωρεάν, στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2024

Ψάθινα καλαθάκια γεμάτα λιχουδιές, μεγάλα καρό τραπεζομάντηλα, φωτισμός από τη μεγάλη οθόνη και live ερμηνείες που γίνονται το soundtrack της πόλης. Κάπως έτσι εμφανίστηκε πριν δώδεκα χρόνια το Πικ Νικ Urban Festival στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, μεταμορφώνοντας το αστικό τοπίο σε ένα σημείο συνάντησης όλων όσων αγαπούν τις τέχνες και το φαγητό. Ένα σταθερό ραντεβού, ή αλλιώς η αγαπημένη αφορμή πολλών για να επισκεφτούμε τη Νύμφη του Θερμαϊκού.

Στο φετινό φεστιβάλ συναντιόμαστε ξανά στους Κήπους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με φόντο τη νέα παραλία και απολαμβάνουμε μια υπαίθρια εμπειρία, με ελεύθερη είσοδο για όλους. Πέντε διαφορετικά μουσικά σχήματα, καλλιτέχνες που θα μας ταξιδέψουν από την ροκ μέχρι ποπ σκηνή. Τρεις ταινίες μικρού μήκους βραβευμένων σκηνοθετών και μια δόση Margot Robbie και Ryan Gosling, με την προβολή της ταινίας Barbie. 

Πικ Νικ Urban Festival 2024: Όλα όσα θα δούμε και θα ακούσουμε

Πικ Νικ Urban Festival
Πικ Νικ Urban Festival 2024

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου - Live

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ συνοδεύεται από μουσικές επιλογές και DJ Set, βάζοντάς μας στον urban ρυθμό της Θεσσαλονίκης. Η βραδιά ξεκινάει με τους alternative ροκ ήχους της Cucumba, του τετραμελούς συγκροτήματος που πειραματίζεται με τις indie rock και post-punk μελωδίες. Ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια, και μόλις φέτος κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο «Inexperience». Σειρά έχει το project του Κωστή, με ήχους από κιθάρα, φλάουτο, κοντραμπάσο, πιάνο, βιολοντσέλο και τρίχορδο μπουζούκι. Μια διαφορετική σύνθεση αυτή τη φορά, με τραγούδια εμπνευσμένα από τη φύση, την πόλη και την καθημερινότητα. Ελληνική μουσική στο επίκεντρο και μερικές ποπ πινελιές, προσφέροντας μια πολυφωνική εμπειρία.

Πικ Νικ Urban Festival - Cucumba
Cucumba
Πικ Νικ Urban Festival - το project του Κωστή
Πικ Νικ Urban Festival - το project του Κωστή

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου - Προβολές

Κάπως έτσι ολοκληρώνεται το μουσικό μέρος και η σκυτάλη περνάει στις ταινίες μικρού μήκους, από το 47ο Φεστιβάλ Δράμας. Η ταινία «Απαρατάτεμε» της Μένης Τσιλιανίδου, μας παίρνει σε ένα ταξίδι με τον παππού Στάθη και την 25χρονη Νίνα, τους δύο πρωταγωνιστές που έρχονται αντιμέτωποι τόσο με τον ίδιο τους τον εαυτό, όσο και ο ένας με τον άλλο. Ακολουθεί η ταινία «Να Θυμάσαι ότι Πατάς στη Γη» του Βαγγέλη Δικόπουλου, η οποία κέρδισε Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Δράμας. Η πρώτη μέρα του αστικού πικ νικ ολοκληρώνεται με την προβολή της ταινίας  «Perfect Days» του Βιμ Βέντερς, η οποία μας καλεί να προβληματιστούμε για το πώς μπορεί κανείς να βρίσκει ομορφιά σε μικρές στιγμές της καθημερινότητας, εκτιμώντας όσα έχουμε. 

Πικ Νικ Urban Festival - «Απαρατάτεμε» της Μένης Τσιλιανίδου
Πικ Νικ Urban Festival - «Απαρατάτεμε» της Μένης Τσιλιανίδου

 

Πικ Νικ Urban Festival - «Perfect Days» του Βιμ Βέντερς
Πικ Νικ Urban Festival - «Perfect Days» του Βιμ Βέντερς

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου - Live

Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ συνεχίζεται σε γκρουβ ρυθμούς, με το συγκρότημα Tocatina Criola να ανοίγει τη βραδιά. Πέντε νέοι από τη Θεσσαλονίκη, διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών και λάτιν-έθνικ ρεπερτόριο. Μια μπάντα που υπόσχεται να μας κάνει να χορέψουμε -ακόμα και αν δεν έχουμε ρυθμό. Μετά τους ελληνικούς στίχους, σειρά έχει το αγγλόφωνο indie των Viceroy. Το συγκρότημα που ενώνει soft rock, post punk και shoegaze ήχους, με τη μουσική του να κυμαίνεται στο χώρο του  alternative. Το μουσικό μέρος ολοκληρώνεται με τη Demetria, παρουσιάζοντας νέα κομμάτια και υλικό από τον δίσκο της «Pillow Shifter», όπου έχει αναλάβει η ίδια τη σύνθεση, την ερμηνεία και την παραγωγή.

Πικ Νικ Urban Festival - Viceroy
Πικ Νικ Urban Festival - Viceroy
Πικ Νικ Urban Festival - Demetria
Πικ Νικ Urban Festival - Demetria

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου - Προβολές

Και αφού χορέψαμε και τραγουδήσαμε, σειρά έχει η μικρού μήκους ταινία «ΠΟΠ» της Λίνας Κουντουρά, η οποία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας, στο Φεστιβάλ Δράμας. Τρεις φίλοι, οικονομικά προβλήματα και μια ληστεία που πιστεύουν ότι θα δώσει λύση. Η ταινία «ΠΟΠ» συνδυάζει στοιχεία φαντασίας και πραγματικότητας, θέλοντας να προβληματίσει αλλά και να χαρίσει γέλιο στο κοινό. Το διήμερο πικ νικ κλείνει με αέρα Χόλιγουντ, έξυπνο χιούμορ, ροζ αποχρώσεις και έναν ιδιαίτερο κοινωνικό σχολιασμό. Όσοι δεν είδατε ακόμα την ταινία «Barbie», της Greta Gerwig, φυλάξτε καλά μια θέση το Σάββατο στους Κήπους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Πικ Νικ Urban Festival - «Barbie» της Greta Gerwig
Πικ Νικ Urban Festival - «Barbie» της Greta Gerwig

Πικ Νικ Urban Festival 2024: Χρήσιμες πληροφορίες

Πηγαίνοντας στους Κήπους του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Οι κήποι βρίσκονται στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, με την πρόσβαση να είναι εύκολη από το κέντρο. Μπορείτε να μετακινηθείτε με τις γραμμές του ΟΑΣΘ που σταματούν κοντά στη Νέα Παραλία, όπως το λεωφορείο 10 και 11 ή αν βρίσκεστε ήδη στο κέντρο, μπορείτε να περπατήσετε, μια και λόγω της ώρας του φεστιβάλ ο ήλιος δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. 

Πικ Νικ Urban Festival

Απαραίτητος «εξοπλισμός»
Φέρτε μαζί σας τσάντες ή καλαθάκια στα οποία θα μπορέσετε να φυλάξετε το φαγητό και το ποτό σας για αρκετές ώρες, ενώ μην ξεχάσετε να κρατάτε το δικό σας τραπεζομάντηλο, σεντόνι ή πετσέτα, ώστε να καθίστε αναπαυτικά με την παρέα. Λόγω αστάθειας του καιρού, καλό είναι να έχετε μαζί σας μία ζακέτα. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλοκαίρι: Αναγνώσεις, αναρρώσεις, απώλειες
Καλοκαίρι: Αναγνώσεις, αναρρώσεις, απώλειες - Παρά τρίχα τη γλιτώσαμε

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που μετράς παγωτά και μπάνια. Έρχονται όμως και κάποιες φορές που είσαι αναγκασμένος να μετρήσεις απώλειες ή… παρά λίγο απώλειες. Το μόνο που σώθηκε αυτήν τη χρονιά ήταν οι αναγνώσεις. Ευτυχώς, λέμε