More in Culture

Animasyros 2024: H μεγάλη γιορτή animation επιστρέφει για 17η χρονιά

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ από τις 23 έως 29 τις Σεπτεμβρίου 2024

A.V. Team
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το AnimaSyros 2024 σηκώνει αυλαία στις 23 Σεπτεμβρίου με το πιο πλούσιο πρόγραμμα της ιστορίας του

Το Αnimasyros, το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη, επιστρέφει για 17η χρονιά από τις 23 έως 29 τις Σεπτεμβρίου 2024 με κύρια θεματική «Αφρική: Μια Ήπειρος Κινουμένων Σχεδίων», αφιερωμένη στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία και παραγωγή κινουμένων σχεδίων, που διατρέχει όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ.

ANIMASYROS 2024: Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

To πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ είναι πιο πλούσιο από ποτέ, καθώς συγκεντρώνει 261 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 50 διαφορετικές χώρες, περιλαμβάνει 8 διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, AnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films, Ταινιών Μεγάλου Μήκους & #thisisEU - Ευρωπαϊκές Αξίες), ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, παράλληλες δράσεις και διεθνείς συνεργασίες. Και φυσικά δεν πρέπει να αμελήσουμε να αναφερθούμε και στον θεσμό της Αγοράς που αποτελεί πλέον κέντρο αναφοράς για ολόκληρη τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της Σύρου θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις του φετινού ANIMASYROS 2024. Αναφέρουμε ενδεικτικά το Θέατρο Απόλλων, το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης,την έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, τη Μονή Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο, την πλατεία Μιαούλη και την πλατεία Φοίνικα. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, στους χώρους του Φεστιβάλ εντάσσεται η συνεδριακή αίθουσα (Βαλμά) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη. Παράλληλα, το πρόγραμμα του ANIMASYROS powered by ΔΕΗ ταξιδεύει και εκτός Σύρου, σε 7 παραρτήματα του Επιμελητηρίου σε Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 20.00, στο θέατρο Απόλλων, με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας μεγάλου μήκους «Sultana’s Dream» της Isabel Herguera, μία συμπαραγωγή Γερμανίας και Ισπανίας, παρουσία της σκηνοθέτιδας. Θα ακολουθήσει ένα μεγάλο πάρτι στην Αυλή του Θεάτρου.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο Θέατρο Απόλλων. Στη συνέχεια, στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης, θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο πάρτι της λήξης του φεστιβάλ. Τις μουσικές επιλέγει ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος, διευθυντής του Kosmos 93.6, αντλώντας έμπνευση από την κεντρική θεματική του φετινού Animasyros. 

Το Αnimasyros 2024 ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου με την avant-premiere της ταινίας «Looney Tunes: Ο Πόρκι και ο Ντάφι σώζουν τη γη» («The Day the Earth Blew Up: A Looney Tunes Movie»). Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνιστές τα Looney Tunes.

Animasyros 2024: «Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χαλεπά»

Αφιερώματα

Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην Αφρική. Με τίτλο «Αφρική: Μια Ήπειρος Κινουμένων Σχεδίων», το Animasyros επικεντρώνεται στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, έχουν προσκληθεί σημαντικοί δημιουργοί από την Αφρική, όπως οι Ebele Okoye, Raymond Malinga και Comfort Arthur. Παράλληλα, θα τρέχει ένα πρόγραμμα 40 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους ώστε να αναδειχθεί το πλούσιο μωσαϊκό της αφήγησης και της καλλιτεχνικής καινοτομίας που προέρχεται απ’ αυτήν την περιοχή του πλανήτη. Τέλος, θα προβληθούν ταινίες σημαντικών Ευρωπαίων δημιουργών που αποτίουν φόρο τιμής στην Αφρική και την ιστορία της. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε την ακόλουθη: «Ο Φαραώ, ο κλέφτης και η πριγκίπισσα» του θρυλικού Michel Ocelot.

Πέρα από το κεντρικό αφιέρωμα, τρέχουν παράλληλα και μερικά ακόμη μικρότερα. Το πρώτο αφορά την προβολή έξι ταινιών κινουμένων σχεδίων από τη Σλοβακία που επέλεξε η παραγωγός, σκηνοθέτις και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μπρατισλάβα, Ivana Laučíková (με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα). Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη αφιέρωμα στο μεξικανικό ανιμέισον, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Instituto Mexicano de Cinematografía (IMCINE), κατά το οποίο θα παρουσιαστούν 21 ταινίες μικρού μήκους από νέους και παλιούς Μεξικανούς δημιουργούς. Σε συνεργασία με το Zlín Film Festival, οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 12 νέες ταινίες από την Τσεχία. 

Τέλος, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης επιλέγει τις αγαπημένες του ταινίες από την κατηγορία Animapride των τελευταίων ετών, οι οποίες θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και στο ANIMASYROS. 

Κεντρική θεματική του φετινού Animasyros είναι «Αφρική: Μια Ήπειρος Κινουμένων Σχεδίων»

Ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους

118 ταινίες πλαισιώνουν φέτος τα 8 διαγωνιστικά τμήματα του ANIMASYROS 2024 powered by ΔΕΗ (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, AnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films, Ταινιών Μεγάλου Μήκους & #thisisEU - Ευρωπαϊκές Αξίες).

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει φέτος 21 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες το «Swimming With Wings», μία τρυφερή ιστορία μετανάστευσης από την Daphna Awadish Golan, «The Shadow of Dawn» ένα σκοτεινό παραμύθι της Olga Stalev από την Εσθονία και το πολυβραβευμένο «The Meatseller», η πραγματική ιστορία της Selinna Ajamikoko, μιας νεαρής γυναίκας από τη Νιγηρία που ονειρεύεται να γίνει κρεοπώλισσα όπως η μητέρα της, σε σκηνοθεσία Margherita Giusti. Θα προβληθούν ακόμη το «The Wolf», η νέα ταινία του διακεκριμένου ανιμέιτορ Theodore Ushev, ο οποίος χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική αναπαριστά την αιώνια σύγκρουση μεταξύ φύσης και ανθρώπου, το «Aquatic» της Shiva Sadegh Asadi από το Ιράν και το «Beautiful Men» του Nicolas Keppens από το Βέλγιο.

Το Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα αποτελείται από τις 12 καλύτερες ταινίες καταξιωμένων και ανερχόμενων δημιουργών που έχει να προσφέρει, αυτή τη στιγμή, η ελληνική σκηνή. Και καθώς το ANIMASYROS πάντοτε στηρίζει την εγχώρια παραγωγή, πέρα από το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας που αθλοθετεί κάθε χρόνο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, φέτος, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, προστίθενται το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα Δημιουργού (1.500 €) και το Βραβείο Ελληνόφωνης φοιτητικής ταινίας (1.500 €).

H διαγωνιστική ενότητα AnimaPride, ένα από τα πιο αγαπημένα τμήματα του Φεστιβάλ, προωθεί την ισότητα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη διεκδίκηση δικαιωμάτων και παρουσιάζει 13 ταινίες που αφηγούνται προσωπικές διαδρομές προς την αποδοχή και το δικαίωμα στην αγάπη για όλ@.

Το παιδικό πρόγραμμα K.ID.S αποτελείται από 20 ταινίες, οι οποίες μέσα από τη φαντασία, την τρυφερότητα, το χιούμορ και την ευρηματικότητα ανοίγουν τους ορίζοντες της σκέψης μικρών και μεγάλων και αναδεικνύουν μηνύματα που αφορούν στο περιβάλλον, τη διαφορετικότητα, την ενσυναίσθηση, τη φιλία, τις οικογενειακές σχέσεις και το ταξίδι προς την ενηλικίωση.

Η κατηγορία TV & Commissioned Films τιμά τους επαγγελματίες που δημιουργούν διαφημιστικά σποτ, τηλεοπτικά επεισόδια και μουσικά βίντεο. Φέτος, διαγωνίζονται ταινίες που δημιουργήθηκαν για την προώθηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, οι τίτλοι αρχής της τηλεοπτικής σειράς «Σώσε Με» και πρωτότυπα τηλεοπτικά επεισόδια.

Τέλος, στο πλαίσιο του #thisisEU - Ευρωπαϊκές αξίες, με βραβείο που απονέμεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, θα προβληθούν 6 ταινίες σχετικής θεματικής.

H ταινία «Ο Φαραώ, ο κλέφτης και η πριγκίπισσα» του θρυλικού Michel Ocelot


Κριτικές Επιτροπές

Οι κριτικές επιτροπές του ANIMASYROS powered by ΔΕΗ 2024 αποτελούνται από καταξιωμένους επαγγελματίες στο χώρο του κινηματογράφου και του ανιμέισον, animators, σκηνοθέτες, παραγωγούς, διοργανωτές φεστιβάλ και καλλιτεχνικούς διευθυντές απ’ όλο τον κόσμο.

Αναλυτικά οι επιτροπές για το φετινό φεστιβάλ:

Διεθνές & Ελληνικό Διαγωνιστικό Tμήμα

  • Μάνος Γερογιάννης & Γιάννης Ζουμάκης (GR) – animators, ιδρυτές του Odd Bleat animation studio
  • João Gonzalez (PT) – σκηνοθέτης, animator, illustrator & μουσικός
  • Rita Mbanga (ZA/ΖW) – παραγωγός

Φοιτητικό - Τηλεοπτικές & κατά Παραγγελία Ταινίες

  • Ελένη Ανδρουτσοπούλου (GR) – υπεύθυνη Ελληνικού Προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • Olivier Catherin (FR) – παραγωγός
  • Amit Gicelter (IL) – παραγωγός, ιδρυτής του The Hive Studio

K.ID.S.

  • Άννα Ρούτση (GR) – νομικός, ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη & πολιτιστική συντάκτρια
  • Markéta Pášmová (CZ) – καλλιτεχνική διευθύντρια του Zlín Film Festival
  • Britt Raes (BE) – σκηνοθέτις, illustrator & σεναριογράφος

AnimaPride

  • Γιώργος Καπουτζίδης (GR) – σεναριογράφος, ηθοποιός
  • Aimé Besson (FR) – Ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα
  • Kate Jessop (UK) – σκηνοθέτις, animator

Τα Emile Awards για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο ANIMASYROS

Τα Emile Awards έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Σύρο, στο ιστορικό θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου. Έπειτα από δύο επιτυχημένες διοργανώσεις στη Λιλ της Γαλλίας, το 2018 και το 2019, τα ευρωπαϊκά βραβεία κινουμένων σχεδίων, που πήραν το όνομά από τους πρωτοπόρους Γάλλους δημιουργούς Emile Reynaud και Emile Cohl, αναβιώνουν με πρωτοβουλία μιας ομάδας καταξιωμένων επαγγελματιών του ανιμέισον απ’ όλη την Ευρώπη, με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των βραβείων τον πρόεδρο του ANIMASYROS, Βασίλη Κ. Καραμητσάνη. Στο πλαίσιο των Emile Awards, θα βραβευτούν οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς, θα τιμηθεί το ταλέντο και τα επιτεύγματα δημιουργών και επαγγελματιών από περισσότερες από 30 χώρες και θα αναδειχθεί η ποικιλομορφία και η δημιουργικότητα της μεγάλης ευρωπαϊκής κοινότητας των κινουμένων σχεδίων. Η τελετή αυτή θα προβληθεί σε live μετάδοση.

«Sultana’s Dream» της Isabel Herguera: η ταινία που θα «ανοίξει» το Animasyros 2024

AnimaSyros 2024: Το Project Αγορά

Φυσικά, από την Αγορά φέτος δεν θα μπορούσε να λείπει η κεντρική θεματική του Φεστιβάλ «Αφρική: μία ήπειρος κινουμένων σχεδίων» masterclasses, συζητήσεις και παρουσιάσεις από διεθνούς φήμης παραγωγούς και καλλιτέχνες από το Μαρόκο και τη Νότια Αφρική μέχρι την Αίγυπτο και την Ουγκάντα.

Μερικές ακόμη θεματικές που θα παρουσιαστούν αφορούν στην αρχιτεκτονική, στην ιδιαίτερα δημοφιλή αλλά και απαιτητική τεχνική του stop motion, στο line production και στη σύνδεση των κατά παραγγελία ταινιών/διαφημιστικών με την εταιρική στρατηγική αλλά και τη δημιουργική αφήγηση.

Μερικές από τις προσωπικότητες της διεθνούς κοινότητας ανιμέισον που θα βρεθούν στην Αγορά του ANIMASYROS 2024 είναι:

  • Η Ισπανίδα σκηνοθέτις Isabel Herguera, δημιουργός - μεταξύ άλλων - της πολυσυζητημένης ταινίας μεγάλου μήκους Sultana’s Dream (2023).
  • Η διεθνούς φήμης ανιμέιτορ από την Πορτογαλία Regina Pessoa για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον creative masterclass.
  • Η Vanessa Ann Sinden, παραγωγός του Triggerfish Animation, ενός από τα μεγαλύτερα animation studios στην Αφρική.
  • Ο Emmanuel Blanchard, ιστορικός και σκηνοθέτης της εμβληματικής ταινίας animated documentary Notre-Dame de Paris (2019).

Τέλος, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του ANIMASYROS για την ενδυνάμωση του ελληνικού ανιμέισον, θα πραγματοποιηθούν και φέτος, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, τα ιδιαίτερα επιτυχημένα Greek Animation Talks, όπου Έλληνες δημιουργοί μιλούν για το έργο τους, τις προκλήσεις της δημιουργικής διαδικασίας και μοιράζονται καλές πρακτικές. Οικοδεσπότης των Greek Animation Talks θα είναι ο σεναριογράφος, ηθοποιός και παρουσιαστής Γιώργος Καπουτζίδης.

Συνεχίζονται ακόμη και τα Animation Speed Dating sessions που εγκαινιάστηκαν πέρυσι, με την υποστήριξη του Enterprise Greece. 15 Έλληνες δημιουργοί επιλέγονται από το ANIMASYROS για να συμμετάσχουν σε σύντομες συναντήσεις 20’ με διεθνούς φήμης επαγγελματίες απ΄όλο τον κόσμο, να συζητήσουν μαζί τους για θέματα που αγγίζουν όλα τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας ανιμέισον, να κάνουν pitch την ιδέα τους ή/και να μοιραστούν μαζί τους τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές τους αναζητήσεις, με σκοπό την εξεύρεση συμπαραγωγών ή και επαγγελματικών ευκαιριών σε διεθνές επίπεδο. Ανάμεσα στους μέντορες των Animation Speed Dating sessions φέτος συμπεριλαμβάνονται οι σκηνοθέτιδες Regina Pessoa και Isabel Herguera, οι παραγωγοί Vanessa Sniden (Triggerifish), Viviane Vanfleteren (Vivi Film), Amit Gicelter (The Hive Studio) και Olivier Catherine και οι διανομείς Laure Goasguen (Miyu) και Δάφνη Μπεχτσή (Cinobo).

Η Αγορά κλείνει με μια ζωντανή συζήτηση, όπου η Αγάθη Πλώτα, executive director της DDB Athens, με αφορμή τις ταινίες ανιμέισον που δημιουργήθηκαν για τη ΔΕΗ, μαζί με τους Joe Coveney και John O’ Connell από το Ιρλανδικό Studio 9, παρουσιάζουν τις δικές τους εμπειρίες, αναδεικνύουν τις προκλήσεις της ισορροπίας μεταξύ δημιουργικότητας και εμπορικών αναγκών, τη χρήση αφήγησης για τη μετάδοση μηνυμάτων και την αξιοποίηση του ανιμέισον ως εργαλείο στρατηγικής επικοινωνίας.

Τέλος, στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιούνται ακόμη εκπαιδευτικά εργαστήρια και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, καθώς και κάποια social events.