More in Culture

Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο ακτινοβολεί

Ο νέος φωτισμός που ανέδειξε το κάλλος του μνημείου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
  • Newsroom
  • 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μεγαλοπρέπεια και πλαστικότητα, γεωμετρία και κάλλος είναι τα στοιχεία του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο που ανέδειξε ο νέος φωτισμός με την υπογραφή της διεθνώς καταξιωμένης Ελευθερίας Ντεκώ.

Πλέον, ο εμβληματικός Ναός στο Σούνιο είναι ορατός από κάθε σημείο, στεριάς ή θάλασσας, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Το μοναδικής ομορφιάς οικοδόμημα το οποίο εδώ και 2.500 περίπου χρόνια παραμένει διαχρονικός φάρος ιστορίας και πολιτισμού [...] θα συνεχίζει να δηλώνει τους αιώνιους δεσμούς της Αττικής με τη θάλασσα», όπως επισήμανε κατά τα εγκαίνια ο πρωθυπουργός. «Ο νέος φωτισμός αναβαθμίζει το μνημείο, θωρακίζοντας και την ακεραιότητά του, γιατί αναδεικνύει τη γεωμετρία του, τον ίδιο τον περίβολο, το βραχώδες ανάγλυφο περιβάλλον του».

Η Ελευθερία Ντεκώ, που υπήρξε η διευθύντρια και σχεδιάστρια φωτισμού στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας είχε την επιμέλεια του έργου. Τη μελέτη και την υλοποίηση ανέλαβε η Metlen Energy & Metals.

«Δόθηκε μεγάλη προσοχή ώστε η τεχνική μελέτη να σέβεται το περιβάλλον του μνημείου εξασφαλίζοντας πως η φυσική ομορφιά και η ιστορική σημασία του Ναού θα παραμείνουν αναλλοίωτες» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος

«Ο νέος φωτισμός του ναού του Σουνίου αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική σημασία του μνημείου, προσδίδοντάς του νέες διαστάσεις. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διαταραχθεί η οπτική εμπειρία των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο, στη διάρκεια της ημέρας. Όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης και τα φωτιστικά σώματα τοποθετήθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην εμποδίζουν την περιήγηση και να μην προκαλούν οπτική όχληση στους επισκέπτες. Οι θέσεις των φωτιστικών, καθώς και οι διαδρομές των καλωδιώσεων και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, σχεδιάστηκαν και τοποθετήθηκαν με προσοχή σε κατάλληλα σημεία, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου», σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου