More in Culture

SNFCC Green Weekend: Ένα «πράσινο» διήμερο στο ΚΠΣΙΝ

Δυο μέρες γεμάτες περιβαλλοντικές δράσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
SNFCC Green Weekend: Έκθεση Φωτογραφίας «Ride AΘΕΝΣ» του Σπύρου Μπακάλη
SNFCC Green Weekend: Έκθεση Φωτογραφίας «Ride AΘΕΝΣ» του Σπύρου Μπακάλη

SNFCC GreenWeekend: Φεστιβάλ αφιερωμένο στο περιβάλλον με ποικίλες δράσεις, από ομιλίες μέχρι συναυλίες και εκθέσεις 

Ενα διήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον έρχεται στο ΚΠΣΙΝ. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει, για τρίτη συνεχή χρονιά, το SNFCC Green Weekend, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον. Ουσιαστικά θα τρέχει στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ένα «πράσινο» φεστιβάλ, με ομιλίες και παρεμβάσεις από ειδικούς, όπου ο κόσμος θα μοιραστεί τις απόψεις του και τις σκέψεις του περί βιωσιμότητας του πλανήτη.

SNFCC Green Weekend: Τι θα γίνει το διήμερο 21-22 Σεπτεμβρίου 2024

Οι ομιλίες 

Οι ομιλίες στο ΚΠΣΙΝ ξεκινούν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 18.00 με την εναρκτήρια παρουσίαση του Green Weekend. Ομιλητές ο Γενικός Διευθυντής του ΚΠΙΣΝ Δημήτρης Πρωτοψάλτου και η Διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, οι οποίοι θα μιλήσουν για το ΚΠΣΙΝ ως Κόμβο Βιωσιμότητας.

Ακολουθούν άλλες 2 ομιλίες μέχρι τις 20.00, στις οποίες πρωτοστατούν αρχιτέκτονες που ανταλλάσσουν απόψςις για το αστικό τοπίο αλλά και τις προκλήσεις των πόλεων σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, στις 18.30 τρεις διακεκριμένοι ομιλητές, η αρχιτέκτων τοπίου Ελισσάβετ Μπαργιάννη, Επικεφαλής αστικής υπερθέρμανσης του Δήμου Αθηναίων, η Αλεξία Σπυριδωνίδου,μέλος της ομάδας Εμπειρογνωμόνων Αστικής Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Άρης Τσαγκρασούλης, καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στοΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσιάζουν τις «προκλήσεις των πόλεων σήμερα» και προτείνουν λύσεις. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Νατάσα Μαστοράκου.

Στη συνέχεια, στις 20.00, τη σκυτάλη παίρνουν ο αρχιτέκτων Ζήσης Κοτιώνης και ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Νίκος Σιδέρης που ανταλλάσσουν σκέψεις για το πώς το αστικό τοπίο επηρεάζει την ψυχική υγεία των κατοίκων των πόλεων. Συντονίζει η συγγραφέας, Βίβιαν Στεργίου.

snfcc__green_weekend-1
SNFCC Green Weekend: Ομιλίες, εκθέσεις, ποδηλατικές δράσεις και άλλες εκδηλώσεις στο ΚΠΣΙΝ

Green Slam στο ΚΠΣΙΝ

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 18.00 το θέμα της συζήτησεις είναι οι «πράσινες όψεις του αστικού τοπίου» με ομιλητές τον Γιώργο Αποστολόπουλο, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, την Αντιγόνη Γκούφα, από τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής και την Έλλη Παγκάλου, αρχιτέκτονα τοπίου. Συντονίζει η δημοσιογράφος Σοφία Χρήστου.

 Στις 19.00 εγκαινιάζεται μια νέα ενότητα του φεστιβάλ με τον τίτλο Green Slam. Πρόσωπα που ασχολούνται με την πόλη και το περιβάλλον και κάνουν τη διάφορά, παίρνουν τον λόγο με μικρές και σύντομες τοποθετήσεις που περιγράφουν τις δράσεις τους. Οι ομιλητές είναι οι ακόλουθοι: Γιάννης Ζουμάκης, (αστικός ποδηλάτη), Ελένη Μουγιάκου (Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Κύρια Ερευνήτρια του έργου URBAN HEAT WATCH), Τάση Παπαϊωάννου (Αρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων, ΕΜΠ), Νίκoς Πατσαβός (Αρχιτέκτων, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Μαρία Πετεινάκη (Αρχιτέκτονας), Ελένη Ράπτη (Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας), Γιώργος Ρυμενίδης (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Βασίλης Σταμογιάννης (Οργάνωση ΓΗ), Βασίλης Σφακιανόπουλος (SaveYourHood), Εβελίνα Φαλιάγκα (Urbana). Συντονίζει η Ελίνα Συρρή, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, μέλος του πρώτου SNFCC Youth Council.

Στις 20.30 θα λάβει χώρα η κεντρική ομιλία του φεστιβάλ από τον Maurizio Carta, πολεοδόμο, αρχιτέκτονα, καθηγητή αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Παλέρμο. Θα αναλύσει τις προκλήσεις των δυτικών πόλεων και τον τρόπο διαχείρισής τους με το βλέμμα στραμμένο στον ορίζοντα της προστασίας του περιβάλλοντος και τη διαμόρφωση μιας «συμμαχίας» μεταξύ πόλεων, φύσης και κατοίκων.

Όλες οι ομιλίες/συζητήσεις διεξάγονται στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, καθώς και προς/από τα Αγγλικά.

snfcc_green_weekend__ekthesi_photografias_akalyptoi-olga_deikou
SNFCC Green Weekend: Έκθεση φωτογραφίας «Ακάλυπτοι» της Όλγας Δέικου

Οι εκθέσεις και οι παράλληλες δράσεις SNFCC GreenWeekend: 

Στο πλαίσιο του Green Weekend πραγματοποιούνται και διάφορες εκθέσεις αλλά και άλλες παράλληλες δράσεις. Πρώτον, ο κόσμος θα μπορεί να δει τη διαδραστική εικαστική εγκατάσταση Lightbattle X των Venividi multiplex (Light Art Collection, Ολλανδία). Παράλληλα, εγκαινιάζονται δύο εκθέσεις φωτογραφίας («Ακάλυπτοι» της Όλγας Δέικου και «RIDE AΘENS» του Σπύρου Μπακάλη) και μία έκθεση μελετών νέων αρχιτεκτόνων με τίτλο «Ανθρώπινοι Οικισμοί - Βιώσιμες Κοινότητες».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Σαββατοκύριακου θα πραγματοποιηθεί επίσης η προβολή του ντοκιμαντέρ των Wim Wenders – Juliano Ribeiro Salgado «Tο αλάτι της γης», αλλά και η συναυλία του Ergon Ensemble. Παράλληλα, θα λειτουργεί υπαίθρια αγορά λουλουδιών, Open Agora με θέμα το περιβάλλον, ποδηλατικές δράσεις, καθώς και πλήθος δημιουργικών εργαστηρίων και ψυχαγωγικών δράσεων για παιδιά και ενήλικες. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλοκαίρι: Αναγνώσεις, αναρρώσεις, απώλειες
Καλοκαίρι: Αναγνώσεις, αναρρώσεις, απώλειες - Παρά τρίχα τη γλιτώσαμε

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που μετράς παγωτά και μπάνια. Έρχονται όμως και κάποιες φορές που είσαι αναγκασμένος να μετρήσεις απώλειες ή… παρά λίγο απώλειες. Το μόνο που σώθηκε αυτήν τη χρονιά ήταν οι αναγνώσεις. Ευτυχώς, λέμε