More in Culture

Γιορτή της γαλλοφωνίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας

Αναλυτικά όλες οι δράσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bienvenue__cp

Γιορτή της γαλλοφωνίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας - Αναλυτικά όλες οι δράσεις

Με αφορμή την 19η Σύνοδο Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι και στο Villers-Cotterêts στις αρχές Οκτωβρίου, η Γαλλία διοργανώνει το Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας «Refaire le Monde» με δράσεις τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα συμπράττει με τις Πρεσβείες γαλλόφωνων χωρών στην Ελλάδα και ειδικότερα με τις Πρεσβείες του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ρουμανίας και της Ελβετίας, διοργανώνοντας μια μεγάλη ημέρα της Γαλλοφωνίας που θα λάβει χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Αυτή η ολοήμερη γιορτή επιδιώκει να αναδείξει την ποικιλομορφία και τη δημιουργικότητα του γαλλόφωνου κόσμου γύρω από πέντε σημαντικά στιγμιότυπα: 

Στις 10:00, η Πρεσβεία της Ρουμανίας και το Ρουμανικό Ινστιτούτο Πολιτισμού θα ανοίξουν τις εορταστικές εκδηλώσεις με μία μουσική παράσταση εμπνευσμένη από τον Μικρό Πρίγκιπα του Antoine de Saint Exupéry και ερμηνευμένη από τους μουσικούς Clara Cernat και Thierry Huillet. 

Στις 12:15, η Πρεσβεία του Λουξεμβούργου προτείνει την προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων Ερνέστ & Σελεστίν: Το Ταξίδι (Ernest et Célestine: Le Voyage en Charabie) (των Jean-Christophe Roger, Julien Chheng).

Η Πρεσβεία της Ελβετίας θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους με δύο αφηγήσεις παραμυθιών από τον ηθοποιό Gilles Decorvet, στα ελληνικά στις 13:30 και στα γαλλικά στις 15:00.

Οι λάτρεις της τέχνης του δρόμου θα ενθουσιαστούν με την έκθεση  «Street Art Belge Belgium» που θα εγκαινιάσει η Πρεσβεία του Βελγίου στις 18:00 και η οποία θα είναι επισκέψιμη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Τέλος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει ραντεβού με το κοινό στις 19:00 στην ταράτσα του κτιρίου της οδού Σίνα, για ένα «απεριτίφ ποίησης» (apéro-poésie) που θα αναδείξει τη γαλλόφωνη ποιητική δημιουργία, με τις ποιήτριες Σοφία Καράμπαλη Farhat (Ελλάδα-Λίβανος), Κατερίνα Αποστολοπούλου (Ελλάδα) και Joanna Dunis (Γαλλία).

Οι εκδηλώσεις αυτές θα πλαισιωθούν από παράλληλες δραστηριότητες που θα διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καλύπτοντας διάφορους τομείς ενδιαφέροντος των επισκεπτών.

Όσοι και όσες έχουν έμπνευση, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήρι ποιητικής δημιουργίας στις 11:00 (απαραίτητη δήλωση συμμετοχής), οι μελλοντικοί φοιτητές να παρακολουθήσουν την παρουσίαση για τις σπουδές στα γαλλικά στις 12:30 και οι λάτρεις των σπορ να λάβουν μέρος σε ένα μάθημα pilates στα γαλλικά στις 17:00. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δημιουργία μίας συνεργατικής τοιχογραφίας, σε ξεναγήσεις στο ψηφιακό μουσείο Micro-Folie, σε παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας ή στις διάφορες ψυχαγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ημέρας. Τέλος, οι ανανεωμένοι χώροι του Ινστιτούτου, εκ των οποίων η Βιβλιοθήκη Octave Merlier και οι αίθουσες μαθημάτων, θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν το κοινό της εορταστικής εκδήλωσης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του IFG: https://www.ifg.gr/events/bienvenue-kalosorisate-ston-kosmo-tis-gallofonias-2024/

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ