Τι θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έως τον Δεκέμβριο του 2024
Μουσική, χορός, θέατρο, μπαλέτο, αλλά και εκθέσεις θα γεμίσουν τις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής το φθινόπωρο και τον χειμώνα.


Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024
Τι θα παρακολουθήσουμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το επόμενο διάστημα; Ποιοι μουσικοί φιλοξενούνται στις αίθουσές του και ποια χορευτικά ή μπαλετικά σύνολα θα ερμηνεύσουν σύγχρονα ή πιο κλασικά έργα; Το πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα, μέχρι και το τέλος του έτους, ανακοινώθηκε. Παρουσιάζουμε παρακάτω τις κυριότερες εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Μουσική
Η σεζόν ανοίγει με τη Royal Philharmonic Orchestra στις 13/10. Υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλι Πετρένκο, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει κομμάτια Dvorak, Chopin και Μπαρτοκ. Στο πιάνο ο νεαρός αλλά ανερχόμενος νοτιοκορεάτης σολίστας Ύντσαν Λιμ. Στη συνέχεια, Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, θα παίζει κομμάτια Βέμπερ, Μπετόβεν και Σούμαν, με τη γεωργιανή βιρτουόζο Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια στο πιάνο.
Τον Νοέμβριο το Μέγαρο θα φιλοξενήσει για ακόμη μια φορά στον Θεόδωρο Κουρεντζή που διευθύνει τη Utopia Orchestra. Η συναυλία θα ανοίξει με ένα νέο έργο του αμερικανού συνθέτη του Τζέυ Σβαρτς, ειδικά γραμμένο για τον Θεόδωρο Κουρεντζή ενώ στη συνέχεια η ορχήστρα θα παίξει την 5η Συμφωνία του Μάλερ. Στις 29/11 ο αριστοτέχνης της κλασικής κιθάρας Πέπε Ρομέρο έρχεται στο Μέγαρο για να συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Κρίστοφ Έσενμπαχ (29/11). Τέλος, στις 6/12 έχει προγραμματιστεί το West side story suite, μια συναυλία με 3 έργα, γραμμένα σε 3 διαφορετικούς αιώνες, από τον αγγλοσαξωνικό μουσικό χώρο.

Χορός
Η ομάδα σύγχρονου χορού Netherlands Dans Theater (NDT 1) έρχεται για ακόμη μια φορά στο Μέγαρο τον Νοέμβριο με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 3 έργα: τη νέα δημιουργία του Έλληνα χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου, νέου συνεργάτη του NDT, καθώς και δυο συνθέσεις των Crystal Pite και Jiří Kylián (6-12/11).

Θέατρο
Ο Τάσος Πυργιέρης σκηνοθετεί τη Φαύστα του Μποστ με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο στη μουσική δραματουργία. Η γνωστή σάτιρα -με το χαρακτηριστικό χιούμορ του Μποστ- αν και γράφτηκε το 1965, παραμένει ακόμη επίκαιρη καθώς είναι γεμάτη αιχμές και υπαινιγμούς ενάντια στον καθωσπρεπισμό και την πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Τον ρόλο της Φαύστας ερμηνεύει η Τζίνη Παπαδοπούλου (20-30/11).

Τζαζ στο Μέγαρο
Ο Νοέμβριος θα γεμίσει με τζαζ μουσική τις αίθουσες του Μεγάρου, καθώς θα φιλοξενηθούν γνωστά μουσικά σχήματα της ελληνικής και της διεθνούς τζαζ σκηνής, όπως ο Γιώργος Κοντραφούρης, ο Yiorgos Fakanas και ο Marcin Wasilewski, πάντα με τους μουσικούς τους. Οι τζαζ εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την εμφάνιση του πιανίστα Μonty Alexander, με καταγωγή από τη Τζαμάικα (10-20/11).

Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα
Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα στο Μέγαρο τα έχει όλα: από τα κλασικά βιενέζικα βαλς –που μας μεταφέρουν στο κλιμα της εποχής- μέχρι και παραστάσεις μπαλέτου αλλά και θεατρου σκιών. Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού έρχεται στο Μέγαρο για 2 χριστουγεννιάτικες παραστάσεις (14/12/2024- 1/1/2025). Η πρώτη είναι «η Βασίλισσα του Χιονιού», που θα κάνει μάλιστα την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Μέγαρο. Η δεύτερη είναι ο «Δον Κιχώτης» του Λούντβιχ Μίνκους, με το μπαλέτο σε πλήρη σύνθεση, με 70 συντελεστές. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα εκδήλωση είναι «Τα Χριστούγεννα του Αη Βασίλη στην Αίγυπτο». Είναι μια παράσταση- θέατρο σκιών, σε σκηνοθεσία, κείμενο και σκηνογραφία Ηλία Καρελλά. Ο Άγιος Βασίλης κουράστηκε και πηγαίνει διακοπές στην Αίγυπτο. Η γυναίκα του προσπαθεί να ετοιμάσει τα δώρα για τα παιδιά ενώ ο Καραγκιόζης πηγαίνει εκεί για να εξιχνιάσει το μυστήριο ( 20/11/2024-5/1/2025)

Υπόλοιπες εκδηλώσεις
Έχουν προγραμματιστεί δυο εκθέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Η μια είναι η ατομική έκθεση της Νίνας Παπακωνσταντίνου «Το εγκώμιο της σκιάς» (11/2024-1/2025) ενώ η δεύτερη είναι το ερευνητικό πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών @ResidentM, με πρώτο προσκεκλημένο τον εικαστικό, γλύπτη και μουσικό Αθανάσιο Αργιανά. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε οικογένειες, καθώς και οι Εκδηλώσεις των Φίλων του Μεγάρου στη Μουσική Βιβλιοθήκη, όπως γίνονται κάθε χρόνο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με προϋπολογισμό άνω των 12 εκατ. ευρώ - Τι προβλέπει η μελέτη
Μια ωδή στην τέχνη, στις επτά δεκαετίες αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς του Φεστιβάλ στον Πολιτισμό της χώρας και στο μέλλον που έρχεται
Τη Μεγάλη Εβδομάδα ο χρόνος μοιάζει να περνάει πιο αργά, έχουμε επομένως λίγο περισσότερο για να ακούσουμε και να διαβάσουμε κάτι
Ο καλλιτέχνης μιλάει για την έκθεση «Απόηχοι της ιστορίας, σκιές της προόδου» στο ΕΜΣΤ και το αποικιοκρατικό σύστημα στη χώρα του
«Δεν υφίσταται ζήτημα μη επαναφοράς των έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη»
Θερμή υποδοχή στην πρωτοβουλία του World Human Forum
Το πολιτιστικό τοπόσημο της Νέας Υόρκης με τα δύο εκατομμύρια έργα τέχνης
Ελάχιστη εισαγωγή στο έργο του σπουδαίου συνθέτη, που έφυγε στις 10 Απριλίου του 1979
Ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών Ελλάδας-Πολωνίας - Στη Βαρσοβία η Λίνα Μενδώνη
Επέτειος φέτος για τα 70 χρόνια του θεσμού, με πάνω από 100 δράσεις και 3000 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο
Συζητώντας με τους ζωγράφους Στέφανο Δασκαλάκη, Γιώργο Ρόρρη και Λήδα Κοντογιαννοπούλου για τη βαθιά, αγνή και προσωπική σχέση του Λάκη Παπαστάθη με τη διαδικασία της εικαστικής δημιουργίας.
Ανασυστάθηκε από το εργαστήριο ψηφιοποίησης και αποκατάστασης κινηματογραφικών ταινιών της Διεύθυνσης Αρχείου της ΕΡΤ και προβάλλεται, μετά από 50 χρόνια, στο Μουσείο Μπενάκη
Μια διαδρομή γεμάτη δημιουργία και έμπνευση
Όλες οι πληροφορίες για την εκδήλωση που πραγματοποιείται στις 29 Απριλίου παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
«Ό,τι κάνω γεννιέται το πρωί και πεθαίνει το ίδιο βράδυ»
Επί τάπητος το θέμα της ανθεκτικότητας σε κλιματική αλλαγή και πανδημίες
Τα σπάνια ευρήματα ρίχνουν φως στη ζωή και τις θρησκευτικές πρακτικές της εποχής
Με αφορμή το «όχι» του ΚΑΣ στον Γιώργο Λάνθιμο, πείτε μας τη γνώμη σας για το αν συμφωνείτε να δίνεται η Ακρόπολη για γυρίσματα ταινιών και άλλων εκδηλώσεων.
Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών
Έχετε δει 20 από 192 άρθρα.