Κινηματογραφος

Εγκαίνια για το νέο Εργαστήριο Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Στόχος η αποκατάσταση του αρχείου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους μελλοντικούς ερευνητές και θεατές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
αιθουσα σινεμα
© ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος εγκαινίασε το νέο υπερσύγχρονο Εργαστήριο Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών στις εγκαταστάσεις της, την Παρασκευή 11 Απριλίου.

Ένα ολοκάινουριο εργαστήριο ψηφιακής αποκατάστασης ταινιών εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 11 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48), ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολυάριθμοι καλεσμένοι.

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος απηύθυναν χαιρετισμό oι Ελένη Δουνδουλάκη (Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού), Μαρία Κομνηνού (Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος) και Ηλέκτρα Βενάκη, Συντονίστρια Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκατάστασης.

Σύμφωνα με την κα Δουνδουλάκη, η δημιουργία του Εργαστηρίου αποτελεί «ορόσημο για την προστασία και ανάδειξη της κινηματογραφικής μνήμης, που επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Ταινιοθήκη, ο θεματοφύλακης της κινηματογραφικής παρακαταθήκης, εδώ και δεκαετίες. Με το πέρασμα του χρόνου, οι αναλογικές κόπιες φθείρονται, ενώ ακόμα και τα νεότερα ψηφιακά αρχεία απαιτούν ειδικές τεχνολογίες για να παραμείνουν προσβάσιμα στις μελλοντικές γενιές».

Στις πρόσφατες ψηφιακές αποκαταστάσεις του Εργαστηρίου, όσο ήταν ακόμα υπό δημιουργία, συγκαταλέγονται πολλές και σημαντικές ταινίες: «Οι Απάχηδες των Αθηνών» (Δ.Γαζιάδης, 1930), «Ψαράδες και Ψαρέματα» (Λ.Λοϊσιος, 1961), «Πρόσωπο με Πρόσωπο» (Ρ.Μανθούλης, 1966), και οι τρεις ταινίες μικρού μήκους της Φρίντας Λιάππα «Μια Ζωή σε Θυμάμαι να Φεύγεις» (1977), «Απεταξάμην» (1980) και «Μετά 40 Μέρες» (1972).

Το «Χάππυ Νταίη» (1976) του Παντελή Βούλγαρη υπήρξε το πρώτο επίτευγμα του νεοσύστατου Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών, καθώς και το πρώτο έγχρωμο φιλμ που αποκαθίσταται από την ΤΤΕ. Αυτή την περίοδο η ομάδα του νέου εργαστηρίου ετοιμάζει την δεύτερη αποκατάσταση της, την ταινία ορόσημο του ελληνικού κινηματογράφου «Πικρό ψωμί» (1951) σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου.

Το Εργαστήριο Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος βρίσκεται στο κτίριο «Λαΐς» στον Κεραμεικό, σε νέους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ μέρος των εγκαταστάσεων βρίσκεται μαζί με το αρχείο της ΤΤΕ στο Αποθετήριο της Αγίας Παρασκευής. Η Ταινιοθήκη έχει προμηθευτεί εξειδικευμένο και υπερσύγχρονο εξοπλισμό για τον έλεγχο και την επισκευή του φιλμ, την σάρωση, την ψηφιακή αποκατάσταση, την χρωματική διόρθωση και τον συγχρονισμό εικόνας και ήχου για την παραγωγή ψηφιακών αρχείων.

Καθώς το φυσικό φιλμ έχει αποδεδειγμένα μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο σε σχέση με τα ψηφιακά αρχεία, ο στόχος της Ταινιοθήκης ως αρχείο, είναι να διασφαλίσει το έργο της αποκατάστασης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους μελλοντικούς ερευνητές και θεατές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.