- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE

Χαγιάο Μιγιαζάκι | Οι 7 καλύτερες ταινίες του Studio Ghibli: Η μαγεία της Ανατολής που γοήτευσε τη Δύση
Η κινηματογραφική πορεία του Χαγιάο Μιγιαζάκι στο Ghibli: Οι Top 7 ταινίες που πρέπει να δεις τουλάχιστον μία φορά | Το απόλυτο Ghibli marathon
Ο σάλος που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες με το Ghibli φίλτρο της Grok και του ChatGPT, από τη μία επανέφερε στο δημόσιο διάλογο τις συζητήσεις σχετικά με τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη, όμως από την άλλη επανασύστησε τις ταινίες της ιαπωνικής εταιρείας παραγωγής κινουμένων σχεδίων (anime) στο ευρύ δυτικό κοινό. Το Studio Ghibli, που ιδρύθηκε το 1985 από τους Χαγιάο Μιγιαζάκι, Ισάο Τακαχάτα, Τόσιο Σουζούκι και Γιασουγιόσι Τοκούμα, έγινε κάτι σαν την Walt Disney της Ιαπωνίας και παρήγαγε ταινίες διεθνούς εμβέλειας, που κέρδισαν Όσκαρ και άλλα βραβεία υψηλού κύρους.
Σε αυτή την αναλογία, ο Χαγιάο Μιγιαζάκι είναι οπωσδήποτε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ της Ιαπωνίας, με τη μασκότ του Ghibli (που εμφανίζεται πριν από τους τίτλους κάθε ταινίας) να είναι το γιγάντιο πνεύμα από την ταινία του «My Neighbor Totoro» (Η γειτονιά του δάσους: Οι περιπέτειες του Τοτόρο) (1988), που θυμίζει τόσο ρακούν όσο και γάτα. Με αφορμή την επικαιρότητα, θελήσαμε να θυμηθούμε τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές στην ιστορία του Studio Ghibli.
Studio Ghibli: 7 λόγοι που ο Χαγιάο Μιγιαζάκι είναι ο Ντίσνεϊ της Ιαπωνίας
Το Κάστρο στον Ουρανό | 1986
Μετά το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, «Η Ναυσικά της Κοιλάδας των Ανέμων» (1984), σε παραγωγή του Ισάο Τακαχάτα, ο Μιγιαζάκι ξεκίνησε να δουλεύει επάνω σε μια περιπέτεια του «παλιού καιρού», που θα ήταν ευχάριστη για το κοινό. Το αποτέλεσμα ήταν το «Κάστρο στον Ουρανό», που έμελλε να γίνει η πρώτη ταινία του Studio Ghibli.
Η ιστορία της 13χρονης Σίτα ξεκινάει όταν, κυνηγημένη από πειρατές, πράκτορες της κυβέρνησης και τον στρατό, συναντάει τυχαία τον Παζού, έναν μηχανικό σε ανθρακωρυχείο, και μαζί ψάχνουν να βρουν το θρυλικό κάστρο Λαπούτα, που βρίσκεται επάνω σε ένα νησί που «επιπλέει» στον ουρανό. Με σαφείς αναφορές στα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ», του Τζόναθαν Σουίφτ, η ταινία του Μιγιαζάκι κέρδισε βραβεία και «καλτ» φήμη μεταξύ των φαν των anime, πριν μεταγλωττιστεί το 1998 στα αγγλικά, με ηθοποιούς όπως τον Μαρκ Χάμιλ και την Κλόρις Λίτσμαν να χαρίζουν τις φωνές τους στους χαρακτήρες.
Ο Τάφος των Πυγολαμπίδων | 1988
Η ιστορική ταινία anime του Ισάο Τακαχάτα, «Ο Τάφος των πυγολαμπίδων», που αφηγείται την τραγική περιπέτεια του ίδιου και της αδερφής του μετά τον βομβαρδισμό της πόλης Κόμπε από τους Αμερικάνους, κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Ειρηνικού (1945), απέδειξε πως οι ταινίες του Studio Ghibli δεν είναι απαραίτητα κατάλληλες για όλη την οικογένεια.
Η σκληρή πραγματικότητα που απεικονίζεται στην ταινία, αλλά και το συγκινητικό και αναπόφευκτο τέλος της, έκαναν πολλούς κριτικούς, όπως για παράδειγμα τον Ρότζερ Ίμπερτ της Chicago Sun-Times, να την κατατάξουν ανάμεσα στις καλύτερες πολεμικές ταινίες όλων των εποχών.
Η Γειτονιά του Δάσους: Οι Περιπέτειες του Τοτόρο | 1988
Η ταινία αυτή του Μιγιαζάκι κυκλοφόρησε ταυτόχρονα με τον «Τάφο των πυγολαμπίδων» του Τακαχάτα, ως μια πιο ελαφριά εκδοχή της ιστορίας με χαρούμενο τέλος.
Και εδώ, κατά τη δεκαετία του 1950, δύο μικρά παιδιά εισέρχονται σε έναν μαγικό κόσμο για να ξεφύγουν από την σκληρή πραγματικότητα, όπου η μητέρα τους είναι βαριά άρρωστη και η οικογένειά τους έχει μετακομίσει σε ένα παλιό σπίτι, ούτως ώστε να βρίσκονται κοντά στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.
Η Σάτσουκι και η Μέι παρατηρούν τα μικρά δαιμόνια και τα γιγαντιαία πνεύματα που κατοικούν στη νέα τους γειτονιά, με βασικό τον Τορόρο, που αργότερα έγινε μέρος του λογότυπου της εταιρίας παραγωγής.
Πριγκίπισσα Μονονόκε | 1997
Η «Πριγκίπισσα Μονονόκε» είναι στην πραγματικότητα η ταινία που σύστησε τον Μιγιαζάκι στη Δύση. Ένα φιλόδοξο έπος, που φέρνει στο νου τις έγχρωμες ταινίες του Κουροσάβα, με θεούς, δαίμονες και άπληστους ανθρώπους, που δεν διστάζουν να θυσιάσουν τα πάντα μπροστά στο χρήμα και την δύναμη.
Με πρωταγωνίστρια την Σαν, μια γυναίκα που έχει μεγαλώσει μαζί με τους λύκους, και τον πρίγκιπα Ασιτάκα, που στην προσπάθειά του να προστατέψει το χωριό του από ένα μολυσμένο γιγαντιαίο δαίμονα με μορφή χοίρου, μολύνεται και ο ίδιος από την «κατάρα», η ταινία έγινε η πιο επιτυχημένη ως τότε στην Ιαπωνία, ένα ρεκόρ που ξεπεράστηκε λίγα χρόνια αργότερα από μια άλλη ταινία του Μιγιαζάκι, το «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων». Η «Πριγκίπισσα Μονονόκε» μεταγλωττίστηκε στα αγγλικά από τον δημιουργό κόμικς Νιλ Γκέιμαν, με ηθοποιούς όπως την Κλερ Ντέινς και τον Μπίλι Μπομπ Θόρτον στο καστ.
Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων | 2001
Στην ουσία μία ιδιόρρυθμη μεταφορά του βιβλίου του Λιούις Κάρολ, «Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων», η ταινία του Μιγιαζάκι «Spirited Away» (ή «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων» στην ελληνική μετάφραση) έγινε η πιο επιτυχημένη ιαπωνική ταινία όλων των εποχών, κερδίζοντας το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το 2003.
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Αμερική, όταν το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους ήταν ακόμη φρέσκο στη μνήμη του κόσμου, η αξιαγάπητη περιπέτεια της δεκάχρονης Τσιχίρο κέρδισε κοινό και κριτικούς και επανέφερε στην κοινή συνείδηση τον ιαματικό ρόλο των ταινιών κινουμένων σχεδίων, που είχε εμφανιστεί πρώτη φορά με τις πρώτες επιτυχίες της Disney, τη δεκαετία του 1940. Σε αντίθεση με την «Πριγκίπισσα Μονονόκε», που σε μερικές σκηνές χρησιμοποιεί computer animation, το «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων» είναι εξολοκλήρου σχεδιασμένο στο χέρι.
Το Κινούμενο Κάστρο | 2004
Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Δύση με τις δύο προηγούμενες ταινίες του, ο Μιγιαζάκι είχε γίνει πλέον ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του animation στον κόσμο.
Το «Κινούμενο Κάστρο», βασισμένο εν μέρει στο ομώνυμο βιβλίο της Βρετανίδας συγγραφέα Νταϊάνα Γουάιν Τζόουνς, είναι ένα παραμύθι που στον πυρήνα του βρίσκεται το θέμα του γήρατος και πως οι νέοι αντιμετωπίζουν τις παλαιότερες γενιές.
Ο Μιγιαζάκι ήταν, την εποχή εκείνη, φοβερά θυμωμένος με τον πόλεμο στο Ιρακ και έτσι η ταινία εμπεριέχει πολλά αντιπολεμικά μηνύματα.
Το Αγόρι και ο Ερωδιός | 2023
Με το «Αγόρι και τον Ερωδιό», στα 82 του χρόνια, ο Μιγιαζάκι απέδειξε πως δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη ως σκηνοθέτης.
Η ταινία κέρδισε Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και πολλά ακόμα σημαντικά βραβεία σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο, κερδίζοντας την πέμπτη θέση στο box-office της Ιαπωνίας, όλων των εποχών.
Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε στην παραγωγή, λόγω της πανδημίας του COVID, η ταινία κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2023 και πολύ σύντομα μεταγλωττίστηκε στα αγγλικά με τις φωνές του Ρόμπερτ Πάτινσον, του Κρίστιαν Μπέιλ και του Γουίλεμ Νταφόε, μεταξύ άλλων, στο καστ.