Κινηματογραφος

Στη μάχη για τα Oscar 4 αληθινές ιστορίες

Δείτε αναλυτικά πλοκή και κριτικές των βιογραφικών ταινιών

79297-177232.jpg
Μάιρα Πάγκαλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88945-179361.jpg

Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι οι μισοί περίπου υποψήφιοι των φετινών Oscars πρωταγωνίστησαν σε ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα. Αν και πρόκειται για βιογραφικές ταινίες, πολλές φορές ξεφεύγουν από την ακριβή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Γι’ αυτό ευθύνεται κυρίως ο σκηνοθέτης. Καμιά φορά ποικίλλει η ερμηνεία και οι προεκτάσεις που θα επιλέξει να δώσει στην ιστορία, ενώ άλλοτε καλές και άλλοτε κακές κριτικές συνοδεύουν τις ερμηνείες των ηθοποιών. Ας ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά στις ταινίες που είχαν προταθεί για το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας Βασισμένης σε Αληθινή Ιστορία.

«Selma»: 1η Υποψηφιότητα

image

Η πρώτη βιογραφική ταινία του Martin Luther King Jr. «Selma» ασχολείται με την περίοδο κατά την οποία οργανώθηκαν τρεις πορείες με επικεφαλής τον King από τη Selma στην πρωτεύουσα της Alabama, Montgomery, που άνοιξε το δρόμο για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων ψήφου όλης της αφροαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ το 1965. Αν και η ταινία ξεκινά με τον King να αποδέχεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον Δεκέμβριο του 1964 και καλύπτει μόλις λίγους μήνες μέσα από τις πορείες τον Μάρτιο του 1965, καταφέρνει να μεταδώσει όλο το πεδίο εφαρμογής του Κινήματος των Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Αυτό που δεν θα δείτε στην ταινία είναι οι αυθεντικές ομιλίες του King, αφού οι κληρονόμοι του δεν επέτρεψαν στους κινηματογραφιστές να τις χρησιμοποιήσουν. Η σκηνοθέτιδα της ταινίας Ava Duvernay, δουλεύοντας πάνω στο πρωτότυπο σενάριο του Paul Webb, παρέφρασε προσεκτικά τον King έτσι ώστε οι ομιλίες του πρωταγωνιστή David Oyelowo στην ταινία να έχουν ρυθμό και νόημα παρόλο που δεν ήταν τα πραγματικά λόγια του King.

Η ταινία επικρίθηκε από μερικούς, κυρίως από τον πρώην βοηθό του Lyndon B. Johnson, Joseph Califano Jr., για τον τρόπο που απεικονίζει τον πρώην πρόεδρο (LBJ) να εμποδίζει μερικές φορές το κίνημα.

«Είχαν μία από τις πιο παραγωγικές σχέσεις στην ιστορία, αλλά καμιά φορά η σχέση τους περνούσε από τραχιά μονοπάτια» λέει η DuVernay στην εκπομπή «60 MINUTES». «Συνέβη. Ήταν μία θριαμβευτική στιγμή για τη χώρα μας, αλλά προσπαθήσαμε να δείξουμε την πολυπλοκότητα και την ανθρωπιά μέσα στη σχέση τους».


«The Imitation Game»: 2η Υποψηφιότητα

image

Η ταινία είναι βασισμένη στην ιστορία του βρετανού μαθηματικού Alan Turing, ο οποίος κατάφερε να σπάσει τον Κωδικό Enigma της ναζιστικής Γερμανίας βοηθώντας τους Συμμάχους να νικήσουν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επικεντρώνεται κυρίως στην επίμονη δουλειά του να σπάσει τον κώδικα και στο ότι αργότερα διώχθηκε ποινικά για την ομοφυλοφιλία του.

Αν και το σενάριο είναι βασισμένο στη βιογραφία «Alan Turing: The Enigma» του Andrew Hodges, η ταινία απεικονίζει τον Turing, τον οποίο ενσαρκώνει ο υποψήφιος για Oscar Benedict Cumberbatch , αδιάφορο και απρόσιτο, κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που οι φίλοι και συνεργάτες του θυμούνταν στο βιβλίο. Επιπλέον η ταινία αεικονίζει τον Turing να κρατάει με σθένος κρυφή την ομοφυλοφιλία του, ενώ στην πραγματικότητα ήταν πολύ ανοιχτός με τους φίλους και τους συνεργάτες του γι’ αυτό το θέμα.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στην ταινία είναι ότι ο Turing κατηγορήθηκε για προδοσία επειδή όταν ανακάλυψε πως ένας συνεργάτης του ήταν σοβιετικός κατάσκοπος, τον απείλησε να αποκαλύψει το μυστικό του καθώς εκείνος απειλούσε να αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του. Ο Hodges δήλωσε ότι στην πραγματικότητα αυτοί οι δύο δεν συναντήθηκαν ποτέ αλλά η σχέση τους επινοήθηκε από τους κινηματογραφιστές. Το γεγονός αυτό κάνει πολλούς να θεωρούν ότι η ταινία αμαυρώνει τη φήμη του Turing.


«American Sniper»: 3η Υποψηφιότητα

image

Αυτή η box office επιτυχία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία «American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U. S. Military History» του Chris Kyle, ο οποίος ως πρώην Πεζοναύτης της Αμερικής, με την ιδιότητα του ελεύθερου σκοπευτή, διέπραξε 255 φόνους από τους οποίους οι 160 είναι επιβεβαιωμένοι επίσημα από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Όλα αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ιράκ στις αρχές του 2000 κάνοντας τον Kyle το φονικότερο ελεύθερο σκοπευτή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Με τον Bradley Cooper στο ρόλο του Kyle, η ταινία επικεντρώνεται στις 4 περιοδείες του ελεύθερου σκοπευτή στο Ιράκ και στην προσπάθειά του να χειριστεί τον πόλεμο σε συνδυασμό με τη γυναίκα του, Taya, και την οικογένειά του. Ενώ υπάρχουν αρκετές παραλείψεις σε σχέση με το βιβλίο, η ταινία έχει επικριθεί κυρίως για το πώς τοποθετείται αναφορικά με τον πόλεμο του «καλού ενάντια στο κακό». Αντίθετα κάποιοι την επαίνεσαν, μεταξύ αυτών η Sarah Palin και η πρώτη κυρία Michelle Obama, για το πώς απεικονίζει τους βετερανούς στρατιώτες. Επίσης έντονη υπήρξε και μία διαμάχη μεταξύ θεατών, οι οποίοι «κοσκίνισαν» κυριολεκτικά την εικόνα για τη προφανή χρήση μιας κούκλας-στηρίγμα σε μία σκηνή.

Παρόλες τις διαμάχες, η χήρα Taya Kyle είπε πως ήταν περήφανη για τον άντρα της και από το πώς τον ενσάρκωσε ο Cooper.


«The Τheory of Everything»: 4η Υποψηφιότητα

image

Η βιογραφική ταινία του Stephen Hawking έχει επικριθεί από το «The New York Times» για απλοποίηση των επιστημονικών εξελίξεων του Hawking. Βασισμένη στο «Travelling to the Infinity», τα απομνημονεύματα της πρώην γυναίκας του, Jane Hawking, η ταινία επικεντρώνεται περισσότερο στη σχέση του διάσημου φυσικού με την Jane.

Με τους υποψήφιους για Oscar Eddie Redmayne και Felicity Jones ως Stephen και Jane, η ταινία δείχνει τη σχέση τους να ξεκινά πριν γίνει η διάγνωση του ALS, αν και στην πραγματικότητα άρχισαν να βγαίνουν μετά τη διάγνωση. Η ταινία παραμένει πιστή στο βιβλίο, πιθανότητα επειδή και οι δύο Hawkings ήταν συχνοί επισκέπτες των γυρισμάτων. Επιπλέον ο Stephen Hawking επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή φωνή του στην ταινία. Αυτό έκανε τον Hawking να παραδεχτεί πως πολλές φορές νόμιζε ότι ήταν ίδιος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.