Κινηματογραφος

Μερικά πράγματα που δεν ξέρατε για τα φετινά Oscars

Άχρηστες αλλά διασκεδαστικές πληροφορίες για τις υποψηφιότητες

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88605-178553.jpg

* Meryl Streep. Η ηθοποιός που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Η υποψηφιότητά της για το Oscar Β΄ Γυναικείου ρόλου για το φιλμ Into the Woods είναι η 19η στην καριέρα της. Περισσότερες υποψηφιότητες από οποιονδήποτε άλλο ηθοποιό, άντρα ή γυναίκα. Φυσικό είναι να αντιμετωπίζει πλέον τις τελετές απονομής σαν «άλλη μια μέρα στο γραφείο». Ο αμέσως επόμενος ηθοποιός μετά τη Meryl είναι ο Jack Nicholson με 12 συνολικά υποψηφιότητες.

* Η υποψηφιότητα του Bradley Cooper για την ταινία American Sniper είναι η 3η κατά σειρά. Τις προηγούμενες φορές είχε προταθεί για Oscar Β΄ Αντρικού Ρόλου για την ταινία American Hustle (2014) και για Oscar Α΄ Αντρικού Ρόλου για την ταινία Silver Linings Playbook (2013). Εάν κερδίσει του χρόνου άλλη μία υποψηφιότητα (του το ευχόμαστε) ισοφαρίζει το ρεκόρ του Marlon Brando για τις περισσότερες συνεχόμενες υποψηφιότητες.

* Ο Bradley Cooper, στην πραγματικότητα είναι δύο φορές υποψήφιος στα φετινά Oscars, αφού είναι και ένας από τους παραγωγούς της ταινίας American Sniper, που είναι υποψήφια για Oscar Καλύτερης Ταινίας.

* Και ο Alexander Desplat έχει διπλή υποψηφιότητα φέτος και μάλιστα στην ίδια κατηγορία: Καλύτερης Μουσικής Σύνθεσης, για τις ταινίες The Grand Budapest Hotel και The Imitation Game. Ο προηγούμενος που είχε καταφέρει ένα τέτοιο σκορ ήταν ο Steven Soderbergh που ήταν υποψήφιος για Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τις ταινίες Erin Brockovich και Traffic το 2000.

* Ο Edward Norton κρατάει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε δύο από τις υποψηφιότητες για Oscar Καλύτερης Ταινίας: το Birdman και Τhe Grand Budapest Hotel. Μάλιστα, για το Birdman είναι υποψήφιος για Oscar Β΄ Αντρικού Ρόλου.

* Η Diane Warren είναι για 7η φορά υποψήφια σαν συνθέτρια για Oscar Καλύτερου Τραγουδιού για το τραγούδι Grateful, από το σάουντρακ της ταινίας Beyond the Lights. Αν χάσει, θα είναι επίσης και η 7η φορά που χάνει.

* Ο ράπερ Common και ο συνθέτης και τραγουδιστής John Legend είναι το πέμπτο σχήμα hip-hop που μπαίνει στις υποψηφιότητες για Oscar Καλύτερου Τραγουδιού. Οι προηγούμενοι καλλιτέχνες ήταν: ο Eminem, η M.I.A., ο Pharrell, και οι Three 6 Mafia.

* Ο Gregg Alexander και η Danielle Brisebois είναι οι συνθέτες του τραγουδιού Lost Stars από την ταινία Begin Again. Είναι πιθανότατα πιο αναγνωρίσιμοι για το παρελθόν τους μια και ήταν μέλη του alternative συγκροτήματος New Radicals στη δεκαετία του ’90, ενώ η Brisebois είχε υποδυθεί τη Stephanie Mills στην ταινία All in the Family πριν μπει στο γκρουπ. Φέτος είναι υποψήφιοι για το Oscar Καλύτερου Τραγουδιού.

* Από τους περσινούς νικητές των Oscars ούτε ένας δεν βρίσκεται ανάμεσα στους φετινούς υποψήφιους αν και ο Matthew McConaughey ήταν ένας από τους νικητές του 2014 με δυνατό φετινό φιλμ φέτος, το Interstellar. Από την άλλη μεριά, αρκετοί από τους περσινούς χαμένους είναι και πάλι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων ο Desplat, ο παραγωγός Scott Rudin και η Meryl Streep.

* Καμία από τις φετινές υποψήφιες ταινίες δεν έχει σκοράρει την «μεγάλη 5άδα», να βρίσκεται δηλαδή υποψήφια στις πέντε μεγάλες κατηγορίες (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α΄Αντρικού Ρόλου, Α’ Γυναικείου Ρόλου και Σεναρίου). Το τελευτείο φίλμ που είχε χτυπήσει αυτή τη χρυσή πεντάδα ήταν πέρσι, το American Hustle. Και το τελευταίο φιλμ που είχε καταφέρει να κερδίσει αυτή τη χρυσή πεντάδα ήταν το Silence of the Lambs, το 1991.

* Η Εσθονία και η Μαυριτανία μπαίνουν για πρώτη φορά στις υποψηφιότητες για Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Οι χώρες που συναγωνίζονται στην ίδια κατηγορία έχουν υπάρξει ξανά υποψήφιες: η Αργεντινή 6 φορές, η Πολωνία 9 και η Ρωσία 5.

* Η ταινία Ηοw to Train Your Dragon γίνεται η πρώτη σειρά ταινιών που έχει δει όλες της τις ταινίες να είναι υποψήφιες για Oscar Καλύτερης Ταινίας Animation. Μόνο ένα sequel όμως (το Toy Story 3) στην ιστορία της κατηγορίας αυτής έχει κερδίσει το χρυσό αγαλματάκι. Μέχρι στιγμής.

* Ο Wes Anderson (με το Grand Budapest Hotel) είναι για πρώτη φορά στην καριέρα του υποψήφιος για Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Οι προηγούμενες υποψηφιότητές του ήταν για Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (για τις ταινίες Moon Rise Kingdom και The Royal Tenenbaums) και για Oscar Καλύτερης Ταινίας Animation (για το Fantastic Mr. Fox).

* Τρεις από τις φετινές υποψήφιες ταινίες για Oscar Καλύτερης Ταινίας είχαν βρεθεί στη «Μαύρη Λίστα» (μία ετήσια λίστα στην οποία αναφέρονται τα «καλύτερα σενάρια που δεν έχουν προχωρήσει προς παραγωγή» έτσι όπως τα προτείνουν οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί που τα έχουν διαβάσει. Η Black List που υπάρχει από το 2004, αποτελεί μία σημαντική πηγή για πολλούς δημιουργούς που βρίσκουν εκεί την επόμενη ταινία τους). Οι φετινές υποψηφιότητες που είχαν καταχωρηθεί στην λίστα αυτή, είναι οι ταινίες American Sniper, The Imitation Game και Whiplash. Το Foxcatcher, υποψήφιο φέτος για αρκετά Oscar αλλά όχι για αυτό της Καλύτερης Ταινίας, ήταν επίσης καταχωρημένο στην Black List.

* Ο νεαρός πρωταγωνιστής του Boyhood, ο Ellar Coltrane, δεν είχε καν γεννηθεί όταν ο σκηνοθέτης Richard Linklater έκανε την ταινία Dazed and Confused. Το καθοριστικό εκείνο φιλμ του 1993 έβγαλε τρία ονόματα που αργότερα θα κέρδιζαν Oscar: τον Ben Affleck, τον McConaughey, και την Renee Zellweger). Ο Coltrane, ο οποίος γεννήθηκε το 1994, ήταν μόλις 7 χρονών όταν άρχισε η παραγωγή της ταινίας Boyhood. Σήμερα είναι 20 χρονών.

* Μια και αναφέραμε το Boyhood: η ταινία εκτείνεται (σε πραγματικό χρόνο) σε διάρκεια 12 χρόνων αλλά χρειάστηκαν μόνο 39 ημέρες για να ολοκληρωθεί στην επεξεργασία της.

* Η Laura Dern είναι μόνο εννέα χρόνια μεγαλύτερη από τη Reese Witherspoon. Η Dern, η οποία είναι υποψήφια για Oscar Β΄Γυναικείου Ρόλου, υποδύεται τη μητέρα της Witherspoon στην ταινία Wild. Η Witherspoon είναι και αυτή υποψήφια για Oscar Α΄ Γυναικείου Ρόλου.


*Όλο τον Φεβρουάριο, με αφορμή τα Oscar, τα κανάλια Novacinema στρώνουν το κόκκινο χαλί με πάνω από 100 ταινίες On Demand για να τις απολαμβάνεις όποτε εσύ θέλεις.

Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 03:30, τα κανάλια Novacinema1 & Novacinema1HD προβάλλουν, για 18η συνεχόμενη χρονιά την λαμπερή Τελετή Απονομής των Βραβείων Oscar, ζωντανά και αποκλειστικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.