Κινηματογραφος

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ ήθελε να σκηνοθετήσει μια πιο τρομακτική εκδοχή του Χάρι Πότερ

«Δεν ήθελα να κάνω την καθαρή χολιγουντιανή έκδοση της ταινίας», δήλωσε ο 62χρονος σκηνοθέτης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ντέιβιντ Φίντσερ
Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Φίντσερ © ΕΡΑ/CLAUDIO ONORATI

«Μου αρέσει η ιδέα ότι μπορείς να διαλέξεις και να επιλέξεις πού θα ξοδέψεις τις προσπάθειές σου - τι θα τονίσεις και τι θα αφήσεις ασαφές»

Σε μια καριέρα που ξεπερνά τα 35 χρόνια, ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Φίντσερ έχει συνδεθεί με πολλά project που είτε άλλαξαν χέρια είτε δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

What If David Fincher Directed Harry Potter?

Ο κατάλογος του Ντέιβιντ Φίντσερ, που περιλαμβάνει δύο sequel του «The Girl With the Dragon Tattoo», μια διασκευή του «Rendezvous With Rama» του Άρθουρ Κλαρκ και μια συνέχεια του «Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ World War Z,», αποτελεί απόδειξη τόσο για την εκλεκτικότητα των επιλογών του όσο και για τη μεγάλη του ζήτηση στο Χόλιγουντ.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ωστόσο για την επερχόμενη 4K επανέκδοση της ταινίας που τον καθιέρωσε, «Seven», ο Φίντσερ αποκάλυψε ότι το όνομά του είχε ακουστεί για ένα franchise Χάρι Πότερ που δεν προχώρησε όταν ο ίδιος παρουσίασε τη δική του προσέγγιση στο πιθανό project.

«Μου ζήτησαν να έρθω και να τους πω πώς θα έκανα το Χάρι Πότερ», είπε ο Φίντσερ στο Variety. «Θυμάμαι να λέω: δεν θέλω να κάνω την καθαρή χολιγουντιανή εκδοχή. Θέλω να μοιάζει περισσότερο με το Withnail and I και θέλω να είναι κάπως τρομακτικό». Ο ίδιος είπε ότι η Warner Bros. είχε στο μυαλό της κάτι πιο παραδοσιακό για τη σειρά των προσαρμογών των best seller νεανικών βιβλίων της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για τον επώνυμο μάγο.

Μεταξύ των επερχόμενων project που αναπτύσσονται και με τα οποία συνδέεται ο Φίντσερ είναι μια αμερικανική διασκευή της εξαιρετικά δημοφιλούς κορεατικής σειράς του Netflix «Squid Game», καθώς και μια μίνι σειρά πρίκουελ του «Chinatown», την οποία συνέγραψε με τον αείμνηστο σεναριογράφο της ταινίας, Ρόμπερτ Τάουν. Συζητώντας τι τον προσελκύει σε νέα project, ανέφερε τι τον γοήτευσε σε παλαιότερα, αρκετά από τα οποία («Dragon Tattoo», «Gone Girl») βασίζονταν σε ήδη δημοφιλές υλικό.

«Υπάρχει έτοιμο κοινό; Αυτό είναι δουλειά κάποιου άλλου», επιμένει. «Αυτά τα βιβλία πωλούνται σε κινηματογραφικά στούντιο όταν αποδεικνύεται ότι υπάρχει κοινό, οπότε εγώ συνήθως μπαίνω στη διαδικασία αφού έχει αποφασιστεί ότι είναι κάτι ελκυστικό. Με ενδιέφερε το “Gone Girl” παρά το γεγονός ότι ήταν best seller… Μου άρεσε η ιδέα της τιμωρίας για τις ναρκισσιστικές μας τάσεις όσον αφορά την εύρεση συντρόφου».

Συνέχισε λέγοντας: «Με το Dragon Tattoo λάτρεψα αυτό το κατεστραμμένο κορίτσι που της δίνεται η ευκαιρία να κάνει έρευνα μαζί με έναν τύπο που δεν είναι σίγουρη για αυτόν. Και δεν ξέρω καν αν είναι ευγενικός μαζί της· νομίζω ότι την αντιμετωπίζει όπως θα ήθελε να αντιμετωπίζεται, και για εκείνη αυτό είναι τόσο αποκαλυπτικό. Αν έχεις πάει ποτέ στη Σουηδία, μιλάμε για μια χώρα στο μέγεθος της Καλιφόρνια με τον πληθυσμό της κομητείας του Λος Άντζελες. Υπάρχει πολύς χώρος στα βουνά για κατά συρροή δολοφόνους και για απόρριψη πτωμάτων».

Για το «The Social Network», ο Φίντσερ το χαρακτήρισε «ένα σενάριο που δεν μπορούσες να αφήσεις από τα χέρια σου». Είχε μια πιο προσωπική σύνδεση με το «Zodiac», την ταινία του 2007 που ασχολείται με τη 35ετή έρευνα για τους φόνους του Zodiac. «Ο δολοφόνος Zodiac ήταν ο μπαμπούλας όταν ήμουν 7 ετών, και περνούσα περίπου τη διαδικασία που περνούσε ο κεντρικός χαρακτήρας - τι συνέβη; Ένιωθα συγγένεια με αυτό. Στο Benjamin Button μου άρεσε η ιδέα ενός ρομαντικού δράματος με αυτό το είδος απωλειών», πρόσθεσε γελώντας. «Υπάρχουν διαφορετικά πράγματα σε κάθε ταινία».

Ο Φίντσερ υπογράμμισε ότι ανεξαρτήτως της προέλευσης (ή του εμπορικού δυναμικού), κάθε project προκύπτει από έναν μοναδικό συνδυασμό προσωπικού ενδιαφέροντος και επαγγελματικής ευκαιρίας. «Υπάρχουν διαφορετικά πράγματα στις ιστορίες που σου κάνουν κλικ, βασισμένα στις ταινίες που αγαπάς και στο είδος των ταινιών που έχεις κάνει», είπε. «Οπότε δεν ξέρω πώς επιλέγω πράγματα για να εμπλακώ, αλλά υπάρχει μια παρόρμηση όπου λες: Θα ήθελα να δω αυτό, και θα ήθελα να γίνει με αυτόν τον τρόπο».

«Μου αρέσει η ιδέα ότι μπορείς να διαλέξεις και να επιλέξεις πού θα ξοδέψεις τις προσπάθειές σου - τι θα τονίσεις και τι θα αφήσεις ασαφές».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.