Κινηματογραφος

Σαν σήμερα 27 χρόνια πριν «σάλπαρε» ο «Τιτανικός» στους κινηματογράφους

Γνωστά και άγνωστα στοιχεία για την ταινία-ορόσημο του Τζέιμς Κάμερον

A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σαν σήμερα 27 χρόνια πριν «σάλπαρε» ο «Τιτανικός» στους κινηματογράφους - Η ταινία-ορόσημο του Τζέιμς Κάμερον

Είναι από τις ταινίες που τις βλέπουμε και τις ξαναβλέπουμε (και θα τις ξαναβλέπουμε). Το έπος του Τζέιμς Κάμερον, ο «Τιτανικός» «σάλπαρε» σαν σήμερα στις 19 Δεκεμβρίου το 1997 στα θέατρα της Αμερικής. Η ταινία-ορόσημο ήταν η ακριβότερη που γυρίστηκε τον 20ό αιώνα, καθώς κόστισε 200 εκ. δολάρια. Σημείωσε εισπράξεις άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, ένα ρεκόρ που παρέμεινε μέχρι το 2010, όταν το «Avatar» πάλι του Κάμερον το ξεπέρασε. Ό,τι και να πούμε όπως για τον «Τιτανικό» περισσεύει, με το πιο δύσκολο κομμάτι να είναι όταν ξαναβλέπεις το 3ωρο αυτό κινηματογραφικό έπος με τα μάτια στεγνά.

Το ναυάγιο του «αβύθιστου» Τιτανικού

Ο πραγματικός Τιτανικός ήταν το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο πλοίο της εποχής του, ένα θαύμα της μηχανικής που θεωρούνταν σχεδόν αβύθιστο. Στις 15 Απριλίου 1912, όμως, χτύπησε σε παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό και άρχισε να παίρνει νερό. Το πλοίο διέθετε μόνο αρκετές σωσίβιες λέμβους για 1.200 από τους περισσότερους από 2.200 επιβάτες και το πλήρωμα και, μέσα στο χάος της εκκένωσης, ορισμένες σωσίβιες λέμβοι βγήκαν μόνο μερικώς γεμάτες. Περίπου 700 άνθρωποι σώθηκαν, ενώ πάνω από 1.500 άνθρωποι πέθαναν στο παγωμένο νερό.

Ένα κύριο άρθρο των New York Times που δημοσιεύθηκε στις 16 Απριλίου 1912 ανέφερε: «Η θλίψη για τους χαμένους και η συμπάθεια για τους πενθούντες είναι πρώτα σε όλες τις καρδιές, αλλά παντού υπάρχει ένα αίσθημα έκπληξης για το ότι αυτό το μεγάλο, νέο πλοίο θα μπορούσε να χαθεί τόσο σύντομα, και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο.. Τίποτα δεν λείπει για να γίνει η καταστροφή του Τιτανικού αξέχαστη και εξέχουσα ανάμεσα στις τραγωδίες της θάλασσας». Και η ιστορία του Τιτανικού έγινε αξέχαστη.

Το έπος του Κάμερον που εκτόξευσε τους νεαρούς -τοτε- πρωταγωνιστές, Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ

Ο Τιτανικός εκτόξευσε τους νεαρούς πρωταγωνιστές του Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ σε διεθνή φήμη και κέρδισε 11 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Μουσικής (για το τραγούδι «My Heart Will Go On», που τραγούδησε η Σελίν Ντιόν). Η ταινία απαθανάτισε επίσης την ατάκα «Είμαι ο βασιλιάς του κόσμου!» -την οποία ο Κάμερον επανέλαβε περίφημα κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Όσκαρ, καθώς παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο για την καλύτερη σκηνοθεσία.

Ο Τιτανικός επικεντρώνεται γύρω από μια ερωτική ιστορία, μεταξύ της Ρόουζ (Γουίνσλετ), της απρόθυμης μέλλουσας νύφης ενός πλούσιου σνομπ, και του Τζακ (Ντι Κάπριο), ενός τυχοδιώκτη και καλλιτέχνη της εργατικής τάξης. Παρόλο που η Ρόουζ και ο Τζακ είναι φανταστικοί, τα κύρια γεγονότα και οι λεπτομέρειες της ταινίας είναι σε μεγάλο βαθμό ιστορικά ακριβείς και ορισμένοι από τους χαρακτήρες του Τιτανικού βασίζονται σε πραγματικούς ανθρώπους -μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός εκατομμυριούχος Τζον Τζέικομπ Άστορ και η κοσμική «νεόπλουτη» Μόλι Μπράουν- οι οποίοι επέβαιναν στο υπερωκεάνιο τη νύχτα της 14ης Απριλίου 1912, όταν αυτό βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού.

Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ σε μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές της μεγάλης οθόνης © IMDB

Ο Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος έγραψε και το σενάριο του Τιτανικού, φέρεται να πέρασε μήνες ερευνώντας την ιστορία του πολυτελούς πλοίου. Το 1995, προσέλαβε δύο ρωσικά υποβρύχια και πραγματοποίησε μια σειρά καταδύσεων για να τραβήξει εσωτερικά και εξωτερικά πλάνα στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Νέας Σκωτίας. Μεγάλο μέρος του Τιτανικού γυρίστηκε σε ένα στούντιο που κατασκευάστηκε ειδικά για τον Κάμερον κοντά στην παραλία Ροζαρίτο στην Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού.

Η προσπάθεια του Κάμερον να αφηγηθεί την ιστορία με ακρίβεια ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα και το έργο φέρεται να κόστισε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το ένα από τα πιο ακριβά στην ιστορία του κινηματογράφου. Κατασκευάστηκε ένα αντίγραφο του Τιτανικού μήκους 770 ποδιών, το οποίο κρατήθηκε σε μια δεξαμενή 17 εκατομμυρίων γαλονιών. Οι κατασκευαστές που ασχολούνταν με την παραγωγή προμηθειών και επίπλων για τον αρχικό Τιτανικό φέρονται να συμβουλεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αντιγράφου, το οποίο ήταν σχεδόν τόσο μεγάλο όσο το πραγματικό 10όροφο υπερωκεάνιο!

Σαν σήμερα 27 χρόνια πριν «σάλπαρε» ο «Τιτανικός» στους κινηματογράφους © IMDB

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Τιτανικό

  • Το μόνο γνωστό αυτοκίνητο στον Τιτανικό ήταν ένα Renault CB Coupe de Ville του 1912. Το αυτοκίνητο αγοράστηκε στην Ευρώπη από τον William Carter, από το Bryn Mawr της Πενσυλβάνια, ο οποίος ταξίδευε με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κάρτερ και η οικογένειά του επέζησαν από την καταστροφή.
  • Το κόστος του ακριβότερου εισιτηρίου πρώτης θέσης για τη Νέα Υόρκη κόστιζε 4.350 δολάρια. Αυτό ισοδυναμεί με 69.600 δολάρια σήμερα, δηλαδή 66.247ευρώ.
  • Το τελευταίο γεύμα που σερβιρίστηκε στο σαλόνι της πρώτης θέσης του Τιτανικού είχε 11 πιάτα με πουτίγκα Waldorf, ροδάκινα σε ζελέ Chartreuse, εκλέρ σοκολάτας και βανίλιας και γαλλικό παγωτό για επιδόρπιο.
  • Η θερμοκρασία του παγόβουνου στο οποίο προσέκρουσε ο Τιτανικός ήταν 32 βαθμοί Φαρενάιτ. Το νερό στο οποίο έπεσαν οι επιβάτες είχε θερμοκρασία 28 βαθμούς. Η υψηλή περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι το εμπόδιζε να παγώσει.
  • Ο χρόνος που μεσολάβησε από την πρώτη παρατήρηση του παγόβουνου από τον παρατηρητή μέχρι την πρόσκρουση ήταν μόλις 37 δευτερόλεπτα.
  • Αφού βοήθησε στη φόρτωση ψωμιού στις σωσίβιες λέμβους για τους επιβάτες, ο αρχιεπισκευαστής του Τιτανικού Charles Joughin ήπιε μεγάλη ποσότητα ουίσκι. Το αλκοόλ στον οργανισμό του τον κράτησε από το να παγώσει στο παγωμένο νερό. Διασώθηκε μετά από αρκετές ώρες κολύμβησης στον ωκεανό.
  • Ανάμεσα στις πολλές ανέσεις του ο Τιτανικός είχε τη δική του καθημερινή εφημερίδα, το Atlantic Daily Bulletin. Η εφημερίδα τυπώνονταν καθημερινά στο πλοίο και περιείχε ειδήσεις, διαφημίσεις, τιμές μετοχών, αποτελέσματα ιπποδρομιών, κουτσομπολιά της κοινωνίας και το μενού της ημέρας.
  • Στο πλοίο του Τιτανικού υπήρχαν 12 σκύλοι. Τρία από αυτά τα σκυλιά, ένα Πεκινουά και δύο Πομερανάν, επέζησαν. Δεν υπήρχαν γάτες στο πλοίο, κάτι που ήταν αντίθετο με τη ναυτική παράδοση να παίρνουν έναν αιλουροειδή επιβάτη για καλή τύχη.
  • Η ηθοποιός Dorothy Gibson επέζησε από το ναυάγιο. Έναν μήνα αργότερα πρωταγωνίστησε στη βωβή ταινία «Saved From the Titanic» (Σωσμένοι από τον Τιτανικό). Προμήθευσε τη δική της γκαρνταρόμπα από τα ρούχα που φορούσε πραγματικά στο πλοίο.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ταινία του Τιτανικού

  • Όσες σκηνές της ταινίας διαδραματίζονται το 1912 (δηλαδή όλη η ταινία, εκτός από τις σκηνές που διαδραματίζονται τη δεκαετία του ’90) διαρκούν 2 ώρες και 40 λεπτά, δηλαδή όσο χρονικό διάστημα χρειάστηκε ο Τιτανικός για να βυθιστεί.
  • Η σκηνή της σύγκρουσης με το παγόβουνο διαρκεί 37 δευτερόλεπτα, όσο λέγεται πως διήρκεσε και στην πραγματικότητα η σύγκρουση του κρουαζιερόπλοιου με το παγόβουνο
  • O Τζέιμς Κάμερον έκανε συνολικά 12 καταδύσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού. Κατά τη διάρκεια της πρώτης κατάδυσης κατάφερε να πάρει όσα πλάνα χρειαζόταν, αλλά μόλις αναδύθηκε στην επιφάνεια, ξέσπασε σε κλάματα, καθώς διαπίστωσε το μέγεθος της τραγωδίας που είχε διαδραματιστεί πάνω σε αυτό το πλοίο μερικές δεκαετίες πριν.
  • Οι επιζώντες του ναυαγίου αποτέλεσαν την έμπνευση της παραγωγής για τη σύνθεση της ομάδας των κομπάρσων της ταινίας. Ο Κάμερον μίλησε με περίπου 150 επιζήσαντες και άντλησε στοιχεία από αυτούς ώστε να τα αξιοποιήσει στην ταινία.
  • Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ συμφώνησαν να πρωταγωνιστήσουν στην ταινία πριν ακόμα ολοκληρωθεί το σενάριό της.
  • Η διάσημη σκηνή στην πρύμνη όπου η Ρόουζ φωνάζει «Πετάω, Jack» γυρίστηκε σε πραγματικές συνθήκες
  • Η φράση του Τζακ «Είμαι ο βασιλιάς του κόσμου» αποτελεί, όπως και πολλές άλλες ατάκες που ακούγονται στην ταινία, προϊόν αυτοσχεδιασμού.
  • Ο Κάμερον δεν ήθελε να ακούγεται στην ταινία κανένα τραγούδι, ούτε καν στους τίτλους τέλους. Ωστόσο, ο συνθέτης Τζέιμς Χόρνερ ήθελε να δώσει έναν ιδιαίτερο τόνο στο τέλος της ταινίας και έτσι κανόνισε μια μυστική συνάντηση με τον στιχουργό Will Jennings και την Σελίν Ντιόν κι έτσι προέκυψε το τραγούδι των τίτλων, «My Heart Will Go On», που κέρδισε και το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού.