Κινηματογραφος

Εδώ: Το σπίτι της ζωής διά χειρός Ρόμπερτ Ζεμέκις

Θα σας κάνει να κλάψετε με μαύρο δάκρυ, αφού όλοι θα βρουν ένα μικρό κομμάτι από τη δική τους ζωή στα τρυφερά καρέ του Ζεμέκις

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 940
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική για το Εδώ. Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ζεμέκις. Πρωταγωνιστούν: Τομ Χανκς, Ρόμπιν Ράιτ, Πολ Μπέτανι, Κέλι Ράιλι, Μισέλ Ντόκερι

Μέσα από το πρίσμα ενός σταθερού κινηματογραφικού φακού παρακολουθούμε τις ζωές διαφορετικών προσώπων και οικογενειών που φιλοξενήθηκαν στο ίδιο σπίτι στη διάρκεια ενός και πλέον αιώνα.

Φανταστείτε τούτο. Στο καθιστικό του σπιτιού σας τοποθετείται μια κάμερα που βρίσκεται μόνιμα στο ίδιο σημείο και αποτυπώνει όσα βιώνετε στη διάρκεια της ζωής σας. Όμως η καταγραφή αυτή συνεχίζεται στον ίδιο ακριβώς χώρο και για τα πρόσωπα που έζησαν εκεί από την πρώτη στιγμή που φτιάχτηκε το συγκεκριμένο σπίτι. Η πρωτότυπη ιδέα του Ρόμπερτ Ζεμέκις έχει όμως κι άλλα επεισόδια, καθώς ταξιδεύει ακόμα πιο πίσω στον χρόνο. Οι αιώνες εναλλάσσονται με γοργούς ρυθμούς στην υπέροχη εναρκτήρια σεκάνς του έργου, όπου το τοπίο της Γης αλλάζει διαρκώς.

Ο «αόρατος φακός» μένει προσηλωμένος στο συγκεκριμένο κομμάτι γης (όπου αργότερα θα χτιστεί το σπίτι που θα φιλοξενήσει τις τουλάχιστον πέντε πρωταγωνιστικές οικογένειες), καταγράφοντας την πορεία της ανθρωπότητας παράλληλα μ’ εκείνη του πλανήτη –δεινόσαυροι, μετεωρίτες, παγετώνες παρελαύνουν μπροστά από την κάμερα– και δίνοντας με φαντασία και ευρηματικές ιδέες τη γέννηση της ζωής στον πλανήτη, σταθερά από την ίδια γωνία. Παράλληλα όμως με τα σημαντικά ιστορικά ορόσημα –αποικιοκρατία, πόλεμοι κ.ά.– διατυπώνονται καίριοι πολιτικοκοινωνικοί σχολιασμοί, π.χ. η γυναικεία χειραφέτηση, ενώ συναντάμε και τους μικρούς ή μεγάλους σταθμούς μιας τυπικής ανθρώπινης ζωής. Τη γέννηση ενός έρωτα και την οδύνη της απώλειας. Το δύσκολο μεγάλωμα ενός παιδιού και τη χαρά μιας επαγγελματικής επιτυχίας. Τη θλίψη μιας αρρώστιας και την πραγματοποίηση ενός παιδικού ονείρου. Ο Ζεμέκις σοφά πράττει και εστιάζει την κεντρική αφήγηση στην ιστορία του Ρίτσαρντ, τον οποίο υποδύεται ο Τομ Χανκς, ο οποίος είναι το πρώτο πρόσωπο που βλέπουμε στο φιλμ. Ως γερασμένος και μόνος πλέον, ο ήρωας, που έζησε σχεδόν όλη τη ζωή του εκεί, χρειάζεται «20-30 λεπτά ακόμη» προκειμένου να τακτοποιήσει τις αναμνήσεις του και να δώσει στον αγαπημένο του χώρο τον αποχαιρετισμό που του αρμόζει. Περιττό να αναφέρουμε ότι το απέραντα συγκινητικό «Εδώ» θα σας κάνει να κλάψετε με μαύρο δάκρυ, αφού όλοι θα βρουν ένα μικρό κομμάτι από τη δική τους ζωή στα τρυφερά καρέ του Ζεμέκις, ο οποίος συναντιέται ξανά με το πρωταγωνιστικό ζευγάρι του «Φόρεστ Γκαμπ», σε ένα υπερφιλόδοξο σχέδιο που στόχο έχει να διηγηθεί τη μεγαλύτερη ιστορία του κόσμου με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί στο σινεμά.