Κινηματογραφος

13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας: το αναλυτικό πρόγραμμα

Από τις 5 έως και τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη

62222-137653.jpg
A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας
«A Fidai Film» του Kamal Aljafari, από το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας: διαγωνιστικά τμήματα, αφιερώματα σε μεγάλους σκηνοθέτες και άλλες εκδηλώσεις

Το 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (ΦΠΚΑ) επιστρέφει και φέτος στην Ταινιοθήκη. Σε μια εποχή πολυκρίσης -κλιματική αλλαγή, εξάντληση φυσικών πόρων, αυξανόμενη ανισότητα, άγριοι πόλεμοι και καπιταλισμός της επιτήρησης- ο ρόλος του κινηματογράφου και γενικότερα η παραγωγή αφηγήσεων καθίστανται εξαιρετικά κρίσιμα.

Το ΦΠΚΑ περιλαμβάνει διαγωνιστικά τμήματα –όπου συμμετέχουν κυρίως ταινίες που έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ- αφιερώματα σε μεγάλους σκηνοθέτες, αλλά και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου:

13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (ΦΠΚΑ): το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 10 ταινίες που αναδεικνύουν σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Οι ταινίες περιλαμβάνουν:

1. Άμεση παρέμβαση (Ben Russell, Guillaume Cailleau) – Εστιάζει στην καθημερινότητα πολιτικών ακτιβιστών στη Γαλλία και τις επιπτώσεις του καπιταλισμού.
2. Ο ουρανός που πέφτει (Eric Rosa, Gabriela Carneiro da Cunha) – Παρουσιάζει το τελετουργικό των αυτοχθόνων Γιανομάμι στη Βραζιλία για την προστασία τους από εισβολείς.
3. Μια ταινία Φιντάι (Kamal Aljafari) – Εξετάζει την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης του παλαιστινιακού λαού μέσω αρχειακού υλικού.
4. Βιέτ και Ναμ (Trung Minh Quí) – Μια μυθοπλαστική ανασκαφή της κληρονομιάς του Βιετνάμ με υπνωτιστικό ερωτισμό.
5. Φωτιά του ανέμου (Marta Mateus) – Αποκαλύπτει την ιστορία μιας κοινότητας εργατών αμπελώνων στην Πορτογαλία μέσω μύθων και προφορικών παραδόσεων.
6. Όπταις άμμε – με καις (Matías Piñeiro) – Εξετάζει τη θραυσματική αναπαράσταση μύθων και τις επιθυμίες των ηρωίδων.
7. Κυανό (Lilith Kraxner, Milena Czernovsky) – Διαπραγματεύεται την αναζήτηση της επιθυμίας και της ταυτότητας.
8. Κουστούμι (Heinz Emigholz) – Στοχάζεται πάνω στο παράδοξο της ανθρώπινης ύπαρξης με κωμικό τόνο.
9. Πέπε (Nelson Carlos de los Santos Arias) – Μια σουρεαλιστική ιστορία για έναν ιπποπόταμο που μεταφέρεται στην Αμερική.
10. Συλλογικός μονόλογος (Jessica Sarah Rinland) – Διερευνά τους δεσμούς ανθρώπων και ζώων, αμφισβητώντας τα σύνορα ανάμεσα σε αυτά τα δύο είδη.
Οι ταινίες αγγίζουν θέματα όπως η πολιτική, η κλιματική κρίση, η ιστορική μνήμη, η ταυτότητα και η σχέση ανθρώπου-ζώου.

poster_13_fest_prot_cinema

13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (ΦΠΚΑ): το νέο διαγωνιστικό τμήμα Reframing Images

Το «Reframing Images» είναι ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, το οποίο παρουσιάζει ταινίες που εξερευνούν νέες μορφές αφήγησης και κινηματογραφικής φόρμας. Στο πλαίσιο του τμήματος, προβλήθηκαν 26 ταινίες από 27 σκηνοθέτες από 27 χώρες, με έργα που καλύπτουν ποικίλα είδη, όπως μυθοπλασία, κινηματογραφικά δοκίμια, δημιουργικά ντοκιμαντέρ και πειραματικό κινηματογράφο. Οι ταινίες εστιάζουν σε σύγχρονα ζητήματα, όπως η αποικιοκρατία, η μετανάστευση, η καταπίεση, και η κοινωνική περιθωριοποίηση, ενώ άλλες εξετάζουν το φαντασιακό και αισθητικό δυναμικό των τοπίων και της καθημερινότητας.
Το τμήμα υποστηρίζεται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την ARTWORKS, η οποία προσφέρει το Βραβείο ARTWORKS Καλύτερης Ταινίας για την καλύτερη συμμετοχή, ενισχύοντας κινηματογραφιστές που καινοτομούν και πειραματίζονται με την κινούμενη εικόνα.

13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (ΦΠΚΑ): τα αφιερώματα

Το 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (ΦΠΚΑ) παρουσιάζει φέτος εκτενή αφιερώματα σε σημαντικούς δημιουργούς, όπως ο Ράντου Ζούντε, η Αντουανέττα Αγγελίδη, ο Κώστας Γαβράς, και πολλά άλλα αξιόλογα έργα.

Ράντου Ζούντε
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος φιλοξενεί ένα αναδρομικό αφιέρωμα στον πολυβραβευμένο Ρουμάνο σκηνοθέτη Ράντου Ζούντε, ο οποίος θα παραβρεθεί στο φεστιβάλ για να παρουσιάσει τις ταινίες του και να παραδώσει masterclass. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 9 ταινίες μεγάλου μήκους και 4 μικρού μήκους, με κορυφαία χαρακτηριστικά τον αιχμηρό κοινωνικοπολιτικό σχολιασμό και το μαύρο χιούμορ. Το φεστιβάλ θα προβάλει και τα δύο τελευταία ντοκιμαντέρ του, "Οκτώ καρτ ποστάλ από την Ουτοπία" και "Ύπνος #2" (2024), σε ελληνικές πρεμιέρες.

Αντουανέττα Αγγελίδη
Η ταινιοθήκη τιμά την Αντουανέττα Αγγελίδη, μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του φεμινιστικού κινηματογράφου στην Ελλάδα. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τέσσερις εμβληματικές πειραματικές ταινίες της, καθώς και το ντοκιμαντέρ "Έμμονες ώρες στον τόπο της πραγματικότητας", το οποίο σκηνοθέτησε η κόρη της, Ρέα Βαλντέν. Η Αγγελίδη θα παραδώσει masterclass και θα συζητήσει με το κοινό για το έργο της.

Κώστας Γαβράς
Το φεστιβάλ θα τιμήσει τον διεθνώς αναγνωρισμένο σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, προβάλλοντας την τελευταία του ταινία "Τελευταία Πνοή" και τα πρώτα τρία επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ "Ο αιώνας του Κώστα Γαβρά". Ο Γαβράς θα είναι παρών μαζί με τη σύζυγό του, Μισέλ Ρέι-Γαβρά, και τον Εντουί Πλενέλ, συν-δημιουργό της σειράς.

Παντελής Βούλγαρης
Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει την ψηφιακά αποκατεστημένη σε 4Κ ταινία "Χάππυ Νταίη" του Παντελή Βούλγαρη, μια ταινία που καταγράφει τη ζωή σε ένα στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων και την ένταση της εποχής. Ο Βούλγαρης θα είναι παρών στην παγκόσμια πρεμιέρα.

Ζαν-Λικ Γκοντάρ
Το αφιέρωμα στον Ζαν-Λικ Γκοντάρ, τον κορυφαίο Γάλλο σκηνοθέτη, περιλαμβάνει εννέα ταινίες που είναι προσχέδια ή οπτικά σενάρια των μεγάλων έργων του, όπως οι μεταθανάτιες ταινίες "Σενάρια" και "Παρουσίαση του τρέιλερ".
Ειδικές Προβολές και Παράλληλες Εκδηλώσεις
Εκτός από τις ταινίες και τα αφιερώματα, το φεστιβάλ περιλαμβάνει και ειδικές προβολές όπως την τελευταία ταινία του Φιλιππινέζου σκηνοθέτη Λαβ Ντίαζ, το ντοκιμαντέρ για τον γυναικείο πειραματικό κινηματογράφο και πειραματικές ταινίες όπως το "Μέτρα λιτότητας" του Μπεν Ράσελ και του Γκιγιόμ Καγιό.

Αφιέρωμα στην Αντουανέτα Αγγελίδη στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακών Ταινιών της Αθήνας
Αφιέρωμα στην Αντουανέτα Αγγελίδη

13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (ΦΠΚΑ): Παράλληλες εκδηλώσεις

Οι παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ, περιλαμβάνουν μάστερκλας της Αντουανέττας Αγγελίδη (7/12) και του Ράντου Ζούντε (14/12) στην Ταινιοθήκη, στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ψηφιοποίηση, αποκατάσταση και το μέλλον των Ευρωπαϊκών Φιλμικών Αρχείων» (12/12, Ινστιτούτο Γκαίτε), καθώς και τη συζήτηση Παραγωγή σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά για ταινίες δημιουργών και ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το ΕΚΚΟΜΕΔ (13/12, Ινστιτούτο Γκαίτε). Επιπλέον, την Κυριακή 8/12, στην Ταινιοθήκη, θα διεξαχθεί σε συνδιοργάνωση με την ARTWORKS η

συζήτηση στρογγυλής τράπεζας “Reframing Images” x ARTWORKS: Εξερευνώντας την τομή του κινηματογράφου και της σύγχρονης τέχνης / Exploring the intersection of cinema and contemporary art» με τη συμμετοχή έξι σκηνοθετών/σκηνοθετριών από το νεοσύστατο Διαγωνιστικό Τμήμα «Reframing Images». Τη συζήτηση θα συντονίσει ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγγιώλης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα δύο πάρτι γνωριμίας στο BIOS (Κυριακή 8/12 και Κυριακή 15/12) με τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας.

13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (ΦΠΚΑ): Προφεστιβαλική εκδήλωση

Το 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Avant-Garde Film Festival) παρουσιάζει σε πρώτη προβολή στην Αθήνα την ταινία "exergue - on documenta 14" του Δημήτρη Αθυρίδη, σε παραγωγή της Faliro House Productions. Η ταινία ακολουθεί τον καλλιτεχνικό διευθυντή της documenta 14, Adam Szymczyk, κατά την οργάνωση της πιο σημαντικής έκθεσης τέχνης στον κόσμο. Παρουσιάζει μια μοναδική, παρασκηνιακή εξερεύνηση του θεσμικού κόσμου της τέχνης, αποκαλύπτοντας την πολυπλοκότητα της διαδικασίας της δημιουργίας και παρουσίασης μιας τέτοιας παγκόσμιας εκδήλωσης.
Η ταινία έχει διάρκεια 14 ώρες, χωρισμένη σε 14 κεφάλαια, και έκανε πρεμιέρα στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Cinéma du Réel.
Η ταινία θα προβληθεί σε 3 διαφορετικές προβολές κατά το τριήμερο 2-4 Δεκεμβρίου, ως προφεστιβαλική δράση του φεστιβάλ, με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους:
• Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, 17:00-21:30
• Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, 17:00-23:00
• Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, 17:00-21:45 (ακολουθεί στρογγυλή τράπεζα 21:45-23:00)
Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετέχουν οι:
• Εύα Στεφανή (σκηνοθέτις)
• Πάνος Χαραλάμπους (εικαστικός, ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ)
• Μαρίνα Φωκίδη (επιμελήτρια, θεωρητικός)
Η συζήτηση θα συντονίζεται από τη Δέσποινα Ζευκιλή, κριτικό τέχνης και διευθύντρια του περιοδικού «Αθηνόραμα».

*Το Φεστιβάλ ευχαριστεί τον Λόλεκ για την ευγενική παραχώρηση της μουσικής του για το φετινό σποτ του Φεστιβάλ. Ο Λόλεκ, μαζί με τον Ρόμπυ Εκσιέλ, θα παίξουν μουσική στο πάρτι που θα ακολουθήσει στο BIOS μετά την απονομή των βραβείων του 13ου ΦΠΚΑ, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.

13ο ΦΠΚΑ - 13th AAGFF | 05 - 18.12.2024 | Ταινιοθήκη της Ελλάδος - Greek Film Archive



ΙNFO
Ταινιοθήκη της Αθήνας, 5-18 Δεκεμβρίου
Αναλυτικό πρόγραμμα για όλες τις εκδηλώσεις στο www.tainiothiki.gr 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.