Κινηματογραφος

ANORA: Ο Χρυσός Φοίνικας των φετινών Καννών έφτασε στους κινηματογράφους

Ο σκηνοθέτης της ταινίας και η πρωταγωνίστρια μιλούν στην κάμερα για τη γνωριμία και συνεργασία τους

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mikey Madison
© Augusta Quirk

ANORA: Η ταινία του φετινού Χρυσού Φοίνικα στις κινηματογραφικές αίθουσες και όσα συζήτησαν ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια 

Ο Σον Μπέικερ, σκηνοθέτης της ταινίας ANORA και η πρωταγωνίστριά του, Μάικι Μάντισον, μιλούν στην κάμερα για τη γνωριμία και συνεργασία τους, για την εμπειρία των γυρισμάτων και για την ευάλωτη ηρωίδα τους. Η Μάικι Μάντισον εμφανίζεται ως Anora, δηλαδή ως μία νεαρή σεξεργάτρια από το Μπρούκλιν που αρπάζει την ευκαιρία να ζήσει το παραμύθι της Σταχτοπούτας, όταν συναντά και παντρεύεται τον γιο ενός Ρώσου ολιγάρχη. Τα νέα μαθαίνονται στη Ρωσία και το παραμύθι της απειλείται καθώς οι γονείς του καταφθάνουν στη Νέα Υόρκη για να ακυρώσουν τον γάμο.

Anora
© Drew Daniels

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε μόλις χθες στο YouTube, ο Σον Μπέικερ εξηγεί πως πρόκειται για μια ανεξάρτητη ταινία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος, αλλά ούτε μπάτζετ. «Χρησιμοποιείς πολλές αντισυμβατικές μεθόδους, το οποίο συχνά γίνεται χαοτικό, αλλά έτσι είναι όλες οι ταινίες μου. Απ’ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής το χάος αποδιδει». Μία ταινία η οποία εξ αρχής ήθελε πολλή προσοχή όπως παραδέχεται ο σκηνοθέτης, καθώς έπρεπε να ισορροπηθούν πολλές καταστάσεις. Ωστόσο, χάρη στο εξαιρετικό όπως το χαρακτήρισε καστ, όλα έγιναν αρκετά εύκολα και ευχάριστα. «Πραγματικά με αιφνιδίασε το γεγονός ότι όλοι τους ήταν τόσο συγχρονισμένοι και σύμφωνοι. Χρειάστηκε ελάχιστη συζήτηση. Αντιλαμβάνονταν πότε να είναι δυναμικοί, πότε πιο προσγειωμένοι, πότε να κάνουν χιούμορ». Τον λόγο παίρνει η Μάικι Μάντισον, περιγράφοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Anora ως ένα πολύ επιφυλακτικό και προστατευτικό με τον εαυτό του άτομο, το οποίο δεν ήθελε κανείς να το δει ευάλωτο. «Έκρυβε  τα πάντα μέσα της, αλλά νομίζω ότι είναι απίστευτα ευαίσθητη. Αυτό ήταν κάτι που ήθελα να δει το κοινό, να τη γνωρίσει κάτω από την επιφάνεια και τον τσαμπουκά της». 

ANORA: Η γνωριμία του Σον Μπέικερ με τη Μάικι Μάντισον

Ο σκηνοθέτης ήταν εκείνος που επικοινώνησε πρώτος με την ηθοποιό, Μάικι Μάντισον, προτείνοντάς της να πάνε για έναν καφέ και να της παρουσιάσει την ιδέα του. Έτσι και έγινε, με τον Σον Μπέικερ, την γυναίκα και συμπαραγωγό του, Σάμι Κουάν και τα δύο σκυλιά τους, να βρίσκουν την Anora της ταινίας τους. «Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη τόσο με την ιδέα, όσο και με το ότι θα δούλευα μαζί με τον Σον», λέει η Μάικι Μάντισον. Ένα χρόνο μετά από αυτό τον καφέ, ξεκίνησαν τα γυρίσματα. 

ANORA || Sean Baker & Mikey Madison || Interview

Η νεαρή ηθοποιός κέρδισε από την πρώτη στιγμή την εμπιστοσύνη του σκηνοθέτη, μια και ο ζήλος της ήταν φανερός. Του υποσχέθηκε ότι θα έβρισκε ειδικό δάσκαλο για να μάθει σωστά τη διάλεκτο την ηρωίδας, θα έκανε όσα μαθήματα χορού χρειαζόταν για να γίνει άψογη, ήθελε το τέλειο αποτέλεσμα, όπως και ο Σον Μπέικερ. 

ANORA: Ένα ανάμεικτο καστ

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ταινίας, ήταν το να έρθουν οι ηθοποιοί από το εξωτερικό, κάτι που όπως λέει ο Σον Μπέικερ, ήταν το μεγαλύτερο άγχος του. «Ήξερα ότι ήθελα τον Γιούρα Μπόρισοφ ως Ιγκόρ, ο οποίος μετά από λίγο μου πρότεινε τον Μαρκ Άιντελσταιν ως Ιβάν. Όταν γνώρισα αυτούς τους δύο, δεν μπορούσα να σκεφτώ κανέναν άλλο για τους ρόλους. Παρακαλούσα τους παραγωγούς μου να κάνουν ό,τι μπορούν για τους φέρουν στη χώρα». Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήρθαν οργανικά, αλλά το πιο ενδιαφέρον για τον σκηνοθέτη ήταν ότι εμφανίστηκαν με διαφορετικούς τρόπους. «Κάποιους τους είχα δει σε άλλες ταινίες και τους κάλεσα για κάστινγκ, όπως η Μάικι, άλλους τους ανακάλυψα μέσω Instagram και υπήρχαν και εκείνοι που με προσέγγισαν πρώτοι. Όλοι βρήκαν μια θέση στο τραπέζι με ξεχωριστό τροπο και χάρηκα πολύ για αυτό». 

Anora

Η Μάικι Μάντισον περιγράφει τη δική της εμπειρία, μιλώντας για δυο ηθοποιούς τόσο διαφορετικούς αλλά ταυτόχρονα τόσο ταλαντούχους, οι οποίοι ήταν πάντα στο πλευρό της. «Ο Μαρκ έχει μια πολύ νεανική αίσθηση του χιούμορ, μου θυμίζει μερικές φορές τον Τσάρλι Τσάλπιν. Από την άλλη ο Γιούρα, είναι αστείος με έναν πιο ξηρό τρόπο, σε αιφνιδιάζει. Κατα τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν τα άτομα που με έκαναν να γελάω, χαίρομαι πολύ που δουλεύω μαζί τους και ξέρω ότι θα έπαιζαν υπέροχα οποιονδήποτε ρόλο». Όπως επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, σε αυτό το καστ δεν υπήρχε κανένας αδύναμος κρίκος. Ήταν όλοι οι ηθοποιοί εξαιρετικοί.

Ο Χρυσός Φοίνικας των φετινών Καννών απονεμήθηκε επάξια στο «Anora» του Σον Μπέικερ, μία ρεαλιστική, ξέφρενη και απολαυστική εκδοχή της Σταχτοπούτας, από τον βραβευμένο δημιουργό των «The Florida Project» και «Red Rocket». Μια ταινία που ταξιδεύει το κοινό από στιγμές γεμάτες ρομάντζο, καταλήγοντας σε σκοτεινά αστεία, καταδίωξη με συναισθηματική κορύφωση και αφήνει τελικά μία γλυκόπικρη αίσθηση.

ANORA - Official Redband Trailer

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.