Κινηματογραφος

Τα έξυπνα σποτ του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τα υπογράφουν δύο ταλαντούχοι νέοι δημιουργοί, ο Νίκος Κολιούκος και η Μένη Τσιλιανίδου

Γιάννης Νένες
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Δείτε τα τρία πρωτότυπα σποτ που παίζουν με τα θέματα των αφιερωμάτων του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναθέτει φέτος, για πρώτη φορά, τη δημιουργία των σποτ της 65ης διοργάνωσης σε δύο δημιουργούς που «συνομιλούν» με ξεχωριστό τρόπο με το πρόγραμμα της διοργάνωσης. Τα σποτ «Μεταμόρφωση» και «Βαμπίρ» σκηνοθέτησε ο Νίκος Κολιούκος, ο οποίος τιμήθηκε φέτος με το δεύτερο βραβείο του Επίσημου Διαγωνιστικού Σπουδαστικού Τμήματος στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ το σποτ «Τρόμαξες;» σκηνοθέτησε η Μένη Τσιλιανίδου, που απέσπασε Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Ανδρικού Ρόλου και Βραβείο Γυναικείου Ρόλου του Σπουδαστικού τμήματος στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας.

Σποτ "Vampires" του Νίκου Κολιούκου για το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Εμείς, το τέρας / We, the Monster και Un-Family-ar: Τα αφιερώματα του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στο μεγάλο αφιέρωμα του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Εμείς, το τέρας / We, the Monster» πρωταγωνιστούν παράξενα και μυστηριώδη κινηματογραφικά πλάσματα, τέρατα που κατοικούν δίπλα μας και μέσα μας. Το αφιέρωμα αποτελεί συνέχεια και συμπλήρωμα του περσινού επιτυχημένου αφιερώματος Φ ΝΤΑΣΜ ΤΑ και το επιμελείται ως guest curator o διεθνούς φήμης Κάρλο Σατριάν, πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και του Λοκάρνο, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας και προγραμματιστής. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει 22 αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, τα οποία διερευνούν και διατρέχουν τους σύνθετους και συναρπαστικούς συμβολισμούς και γρίφους που κρύβουν μέσα τους τα κάθε λογής τέρατα.

Σποτ "Scared" της Μένης Τσιλιανίδου για το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η διευρυμένη έννοια της οικογένειας σε όλες τις σύγχρονες και εναλλακτικές μορφές και εκφράσεις της, ως κομμάτι ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου, βρίσκεται στο επίκεντρο του αφιερώματος Un-Family-ar που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ενότητας Survey Expanded του τμήματος Meet the Neighbors+, στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες του αφιερώματος ρίχνουν μια ευέλικτη, φρέσκια και συμπεριληπτική ματιά, υπενθυμίζοντάς μας πως η οικογένεια έχει ανάγκη από ένα και μόνο μαγικό συστατικό για να φυτρώσει στα πιο απίθανα και απρόβλεπτα μέρη: την άνευ όρων αγάπη.

Ο κινηματογράφος, λειτουργώντας ως μεγεθυντικός καθρέφτης των σαρωτικών αλλά και των αδιόρατων αλλαγών που συντελούνται στην κοινωνία, έχει επανειλημμένα φέρει στο προσκήνιο τη διαδικασία απελευθέρωσης της οικογένειας από (περι)ορισμούς και συμβάσεις. Οικογένειες μονογονεϊκές, αλλά και παραδοσιακές, θετές και ανασυγκροτημένες, ομόφυλων ζευγαριών, οικογένειες που ξεφεύγουν από καθορισμένα βιολογικά, νομικά και πολιτισμικά πρότυπα παρουσιάζονται στις ταινίες του αφιερώματος Un-Family-ar.

65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Δείτε τα σποτ «Μεταμόρφωση», «Βαμπίρ», «Τρόμαξες;»

Τα σποτ της φετινής διοργάνωσης εξερευνούν τις βασικές θεματικές που διατρέχουν το πρόγραμμα του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: τα Τέρατα και την Οικογένεια.

«Για μένα το τέρας δεν έχει πρόσημο, είναι μια δύναμη που κοιμάται μέσα μας και ξυπνά κατά καιρούς, ικανή για την καταστροφή ή το θαύμα» σημειώνει ο Νίκος Κολιούκος. Από την πλευρά της, η Μένη Τσιλιανίδου αναφέρει: «Στην πραγματική ζωή μεγαλώνουμε νωρίτερα απ’ όσο θα έπρεπε. Στον κόσμο του σινεμά, όμως, δεν μεγαλώνουμε ποτέ».