Κινηματογραφος

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους: Από τη Δράμα στην Αθήνα με δωρεάν προβολές

Ραντεβού στον κινηματογράφο Ίριδα για βραβευμένες ταινίες και συμμετοχή στο Athens Pitching Lab

A.V. Team
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

47o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Στην Αθήνα 24-27 Οκτωβρίου, με όλες τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού και Σπουδαστικού Προγράμματος

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έρχεται κάθε χρόνο για να αναδείξει νέα κινηματογραφικά ταλέντα και να ενθαρρύνει την δημιουργία ταινίας μικρού μήκους ως αυτόνομη κατηγορία. Σήμερα, στα 47 του χρόνια, μεταφέρει τη γιορτή του σινεμά στην Αθήνα, στις αίθουσες του κινηματογράφου Ίριδα, με δωρεάν προβολές και συμμετοχή στο εργαστήριο Athens Pitching Lab. Ένα τετραήμερο αφιερωμένο στα κοινωνικά θέματα και σχέσεις που πρωταγωνίστησαν φέτος, μέσα από τη μεγάλη οθόνη και τη μάτια νέων δημιουργών. 

Η τοξική αρρενωπότητα στην ελληνική επαρχία, η διεκδίκηση της τρανς ταυτότητας σε ένα εχθρικό περιβάλλον και ο λαμπερός, ψεύτικος κόσμος της τραπ σκηνής που υμνεί τον πλούτο και υποβιβάζει τις γυναίκες, (συμ)πρωταγωνίστησαν στα βραβεία του εθνικού τμήματος. Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, με head programmer τον Γιάννη Σακαρίδη, συμμετείχαν 27 ταινίες και στο Εθνικό Σπουδαστικό, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη, συμμετείχαν 26 ταινίες.

«Απαρατάτεμε» της Μένης Τσιλιανίδου: Ένα ταξίδι με τον παππού Στάθη και την 25χρονη Νίνα, τους δύο πρωταγωνιστές που έρχονται αντιμέτωποι τόσο με τον ίδιο τους τον εαυτό, όσο και ο ένας με τον άλλο.

Στο επίκνετρο για φέτος ταινίες εποχής, αληθινές ιστορίες, ταινίες βασισμένες σε διηγήματα, ξενόγλωσσες μικρού μήκους, μαυρόασπρα φιλμ, ιστορίες που διαδραματίζονται στο εξωτερικό, αλλά και μετα-αποκαλυπτικές δυστοπίες επιστημονικής φαντασίας. Την τιμητική τους είχαν επίσης οι τράπερ και ράπερ. Παράλληλα, είναι εμφανές το ενδιαφέρον των νέων δημιουργών για τη ζωή στην ελληνική επαρχία, δίνοντας έμφαση στη σεξουαλικότητα, τις γκει ερωτικές ιστορίες, την ομοφοβία και τη διεκδίκηση της τρανς ταυτότητας. 

«Honeymoon» του Αλκι Παπασταθόπουλου: Μια ιστορία που εστιάζει σε περιστατικά αστυνομικής βίας, τρανσφοβικών επιθέσεων και δύο κοπέλες που προσπαθούν να ζήσουν ελεύθερα την αγάπη τους αντιμέτωπες με την σημερινή κοινωνία.
«Κυνηγός» του Παύλου Σηφάκη: Σε ένα κόσμο όπου η τροφή είναι πια λιγοστή, ένας πατέρας με την κόρη του αναζητούν φαγητό σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο και μπλέκονται σε μία άγρια μάχη επιβίωσης.

Τα ζώα και το κυνήγι πρωταγωνιστούν σε αρκετές ταινίες πυροδοτώντας δραματικές εξελίξεις, ενώ η απώλεια, η διαχείριση του πένθους και ο χωρισμός καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της φετινής θεματικής. Οι οικογενειακές σχέσεις -ιδιαίτερα η συγκρουσιακή σχέση σε μητέρα και κόρη-, τα παιδικά τραύματα, η απότομη ενηλικίωση, οι γονεϊκές ευθύνες και οι μονογονεϊκές οικογένειες εμπνέουν για μια ακόμα φορά. Από την ατζέντα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα καυτά κοινωνικά ζητήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα: μετανάστευση, μπούλινγκ, ρατσισμός, αυτοκτονίες, αστυνομική βία, παρακολούθηση, ενσωμάτωση των Ρομά, εθισμός, φυλακή. Αλλά και η ανεργία, η μαύρη εργασία, ο αγώνας των ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν στην εποχή όπου οι συμβουλές για «αυτοβελτίωση» σαγηνεύουν τον κόσμο. Τα χνάρια του στο σινεμά συνεχίζει να αφήνει ο εγκλεισμός του λοκντάουν, ενώ θα δούμε και μικρά ντοκιμαντέρ με θέμα την Ομόνοια, και τον μικρόκοσμο των ελληνικών λεωφορείων. 

«Ασκοπη Μετακίνηση» της Νικολέτας Λεούση: Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με πρωταγωνίστρια την οικογένεια της σκηνοθέτιδας που μεταφέρει το κοινό πίσω στον Μάρτιο του 2020, τότε που η ζωή όλων άλλαξε λόγω τηνς πανδημίας.
«MJ» του Γιώργου Φουρτούνη: Ο Μιχάλης ή MJ έχει εμμονή με τη δόξα, το χρήμα, τον Μάικλ Τζόρνταν και είναι τραγουδιστής της τραπ. Μια ταινία για την τραπ μουσική την οποία και ακούγεται παλιότερα ο σκηνοθέτης και πλέον σέβεται.

Στο 47ο DISFF διαγωνίστηκαν πολλοί νέοι σκηνοθέτες, ταυτόχρονα επέστρεψαν και αρκετοί που είχαν διακριθεί στο παρελθόν, έχοντας αποσπάσει ακόμα και το Χρυσό Διόνυσο, όπως οι Αλέξανδρος Σκούρας και Γιώργος Φουρτούνης ο οποίος κέρδισε φέτος το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του ΜJ.

47ο DISFF: Νικητές φεστιβάλ 2024

Νικητής του φετινού φεστιβάλ αναδείχθηκε ο Δημήτρης Μουτσιάκας, για την ταινία Γκέκας που απέσπασε το Χρυσό Διόνυσο, βραβεία σεναρίου και φωτογραφίας, εξασφαλίζοντας αυτόματα το εισιτήριο για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ. Η ταινία επικεντρώνεται στη ζωή ενός ευαίσθητου 12χρονου παιδιού, το οποίο μεγαλώνει στην ελληνική επαρχία, έχοντας ως φίλο ένα κυνηγόσκυλο. Πατριαρχία και στερεότυπα αρρενωπότητας, όπως εκφράζονται από τον αμείλικτο κυνηγό πατέρα του (Νίκος Γεωργάκης), έρχονται για να συνθλίψουν το νεαρό αγόρι. 

«Γκέκας» του Δημήτρη Μουτσιάκα: Ο Βασίλης ζει μαζί με τον πατέρα του σε ένα χωριό και προσπαθεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του, οι οποίες έρχονται σε κόντρα με τον ευαίσθητο εαυτό του.

To Βραβείο Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας «Φρίντα Λιάππα» απέσπασε η ταινια ΠΟΠ της Λίνας Κουντουρά, ενώ στο διεθνές σπουδαστικό, το μεγάλο βραβείο GRAND PRIX STUDENT: Almost Famous πήγε στην ελληνική ταινία Kids της Ελένης Πουλοπούλου.

«ΠΟΠ» της Λίνας Κουντουρά: Τρεις φίλοι, οικονομικά προβλήματα και μια ληστεία που πιστεύουν ότι θα δώσει λύση. Μία ταινία που συνδυάζει στοιχεία φαντασίας και πραγματικότητας, θέλοντας να προβληματίσει αλλά και να χαρίσει γέλιο στο κοινό.
«No Future Kids» της Ελένης Πουλοπούλου: H Άλεξ και οι φίλες της φεύγουν για λίγες μέρες από την Αθήνα, δίνοντάς της την ευκαιρία να ζήσει, αντί απλά να επιβιώνει. Ένα ταξίδι που μοιάζει να αποτελεί σημείο αλλαγής, την φέρει αντιμέτωπη με όσα άφησε πίσω της.

47ο DISFF: ATHENS PITCHING LAB 

Ακολουθώντας το διεθνές εργαστήριο Pitching Lab & Forum που πραγματοποιείται στη Δράμα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, εδώ και 11 χρόνια, το Athens Pitching Lab, υιοθετεί 6 ελληνικά σχέδια στο διήμερο ταχύρρυθμο πρόγραμμα του (Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024), με εμψυχώτριες τη Βαρβάρα Δούκα (επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του DISFF), και την Τζωρτζίνα Κακουδάκη (σκηνοθέτιδα, δραματουργό και εκπαιδεύτρια του Drama Pitching Lab).

Tα σχέδια θα παρουσιαστούν ενώπιον κοινού, παραγωγών και επαγγελματιών του χώρου, στο Athens Pitching Forum, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, στις 17.30, στην Ίριδα, και θα διεκδικήσουν τα δύο βραβεία «development Στάθης Παρασκευόπουλος» που απονέμονται στη μνήμη του συνιδρυτή και στενού συνεργάτη του εκπαιδευτικού προγράμματος του DISFF,  Στάθη Παρασκευόπουλου.

Tο 47o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του, ταξιδεύει στην Αθήνα, στoν κινηματογράφο ΙΡΙΔΑ, στις 24-27 Οκτωβρίου.

Τα 6 σχέδια που επιλέχτηκαν:

  1. Dreams of Copper του Σπύρου Χριστοφοράτου (Spyros Christoforatos)
  2. Disowned της Αννας Μαρίας Δημητροπούλου (Anna Maria Dimitropoulou)
  3. Meridian της Μαρκέλας Κονταράτου (Markela Kontaratou)
  4. Adespotos (Stray) της Αναστασίας Γκιβάλου (Anastasia Gkivalou)
  5. Feride, My Love των Ντίνας Κουμπόλη, Χρήστου Δήμα (Dina Koumbolis/ Christos Dimas)
  6. Hot Water της Χρυσιάννας Παπαδάκη (Krysianna Papadakis)

47o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Τοποθεσία: Κινηματογράφος Ίριδα
Ημερομηνίες: 24-27 Οκτωβρίου
Ωρολόγιο πρόγραμμα: dramafilmfestival.gr
Είσοδος: Ελεύθερη