Κινηματογραφος

Podcast Πανικοβάλ: Μελέτη Μοίρα, τι είναι καλτ στον κινηματογράφο;

Μια συζήτηση για το καινούργιο του ντοκιμαντέρ «Λατρεία – Οι καλτ ελληνικές ταινίες (μου)» και τις καλτ ελληνικές ταινίες

Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πώς αντιλαμβανόμαστε το καλτ και ποιες ταινίες διαμόρφωσαν τον όρο για τα ελληνικά δεδομένα; Είναι το καλτ κάτι υποκειμενικό; Αντικειμενικό; Ή συστήνεται μέσα από μια φανατική ομάδα πιστών; Πώς καλλιεργείται αυτή η τυφλή πίστη προς ένα κινηματογραφικό έργο και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αγαπηθεί άνευ όρων μια ταινία;

Λατρεία – Οι καλτ ελληνικές ταινίες (μου): Το ντοκιμαντέρ του Μελέτη Μοίρα

Το ντοκιμαντέρ «Λατρεία – Οι καλτ ελληνικές ταινίες (μου)» του Μελέτη Μοίρα εξερευνά το καλτ φαινόμενο κυρίως μέσα από τις ελληνικές ταινίες «Τσίου» του Μάκη Παπαδημητράτου, «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη και το επεισόδιο «Βιετνάμ» από το «Όλα είναι Δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, συγκεντρώνοντας μαρτυρίες δημιουργών και συντελεστών, όπως και ανθρώπων του δημοσιογραφικού και καλλιτεχνικού χώρου, και ολοκληρώνοντας με σημαντικές άλλες αναφορές μια ενθουσιώδη διαδρομή στην παρουσία του παρεξηγημένου αυτού όρου στη χώρα μας.

Μελέτης Μοίρας - βιογραφικό

Ο Μελέτης Μοίρας ξεκίνησε να κάνει ταινίες σχεδόν 20 χρόνια μετά την αποφοίτηση από την σχολή «Ήχου & Εικόνας» Παπαντωνοπούλου, γιατί τότε θεώρησε πως ήταν ο σωστός χρόνος. Αυτόν το χειμώνα τελειώνει το 4ο έτος σπουδών στο ΕΑΠ, «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός». Αρέσκεται στα Ντοκιμαντέρ αλλά κλείνει το μάτι και στις ταινίες μυθοπλασίας. Το μέλλον του θέλει να είναι γεμάτο με ταινίες γιατί μόνο ο κινηματογράφος τον κινεί. Οι δύο προηγούμενες ταινίες του ήταν το «Διαμάντια στον Ουρανό της Νύχτας», ένα «γράμμα αγάπης» στον ραδιοσταθμό Jazz FM και η «Βαβέλ», ένα αντίστοιχο αφιέρωμα στο κλασικό, αγαπημένο περιοδικό κόμικς. 

* Η ταινία θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στις 19.30 στον κινηματογράφο Cinobo Όπερα 1, παρουσία του σκηνοθέτη και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 19.00 στον κινηματογράφο  Cinobo Όπερα 2.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ