Κινηματογραφος

Νύχτες Πρεμιέρας με φιλμ-αστέρες! Ποιες ταινίες αξίζει να δεις

Και Χρυσός Φοίνικας και Χρυσός Λέοντας και Κόπολα και Κουροσάβα και Σκορσέζε και Οντιάρ

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νύχτες Πρεμιέρας με φιλμ-αστέρες
Κοραλί Φαρζά, η γαλλίδα σκηνοθέτις της ταινίας «Substance: Το ελιξίριο της νιότης» που προκάλεσε φρενίτιδα πριν από λίγους μήνες στις Κάννες, κερδίζοντας το βραβείο σεναρίου.

30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας: Οι βραβευμένες ταινίες της φετινής διοργάνωσης που θα μας απασχολήσουν

Είναι αλήθεια ότι φέτος οι διοργανωτές ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Το πρόγραμμα των επετειακών (30 χρόνια ζωής κλείνει φέτος το φεστιβάλ της Αθήνας) Νυχτών Πρεμιέρας έχει να επιδείξει τετράστερα και πεντάστερα φιλμ, που όχι μόνο θα μας απασχολήσουν έντονα τις επόμενες βδομάδες, αλλά είναι σίγουρο ότι ορισμένα από αυτά θα παίξουν δυνατά και στα επερχόμενα Όσκαρ.

Οι βραβευμένες ταινίες του 30ού Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας που αξίζει να δεις

Από την ταινία της τελετής έναρξης, που είναι το τιμημένο με Χρυσό Φοίνικα «Anora» του Αμερικανού Σον Μπέικερ («Flo-rida project») μέχρι και το νέο φιλμ του Πέδρο Αλμοδόβαρ «The room next door», που κλείνει τη φετινή διοργάνωση, παρελαύνουν μερικά από τα πιο σημαντικά φιλμ της χρονιάς, που αξίζουν την προσοχή μας. Το φιλόδοξο «Megalopolis», φυσικά, του Φράνσις Φορντ Κόπολα, είναι ένα από αυτά, με την υπογράμμιση ότι θα προβληθεί σε ειδικές… mega συνθήκες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπως  ακριβώς προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ των Καννών. Αν υπάρχει μία και μόνο ταινία που θα σας προτείναμε να δείτε οπωσδήποτε στο φετινό φεστιβάλ, αυτή είναι το εξωπραγματικό «Substance: Το ελιξίριο της νιότης» της Κοραλί Φαρζά («Revenge»).

«Substance: Το ελιξίριο της νιότης» της Κοραλί Φαρζά
«Substance: Το ελιξίριο της νιότης» της Κοραλί Φαρζά

Η ταινία είναι ένα σοκαριστικό body horror, που προκάλεσε φρενίτιδα πριν από λίγους μήνες στις Κάννες. Εδώ η Ντέμι Μουρ, στον πιο αβανταδόρικο ρόλο της καριέρας της, υποδύεται μια μεσήλικη γυμνάστρια τηλεοπτικού σόου που βρίσκει τον τρόπο για να ξαναγίνει νέα! Αν δεν προλάβετε να δείτε το φιλμ που κέρδισε το βραβείο σεναρίου στις Κάννες, μη στενοχωριέστε, καθώς θα βγει στις αίθουσες στις 31 Οκτωβρίου.

Άλλα φιλμ που ξεχώρισαν πριν από λίγους μήνες στο Φεστιβάλ των Καννών και φρόντισαν να κλείσουν έγκαιρα οι διοργανωτές είναι το «Emilia Perez» του Ζακ Οντιάρ (δύο βραβεία στις Κάννες, επιτροπής και γυναικείας ερμηνείας –που μοιράστηκαν οι Ζ. Σαλντάνα, Σ. Γκόμεζ, Κ. Γκασκόν και Α. Παζ–, για το υβρίδιο γκανγκστερικού θρίλερ, υπαρξιακού δράματος και μιούζικαλ του κορυφαίου Γάλλου σκηνοθέτη) και η αντικαθεστωτική δημιουργία του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ «Ο σπόρος της ιερής συκιάς», που κέρδισε το ειδικό βραβείο αλλά και το βραβείο της Fipresci. 

 «Emilia Perez» του Ζακ Οντιάρ
«Emilia Perez» του Ζακ Οντιάρ

Νύχτες Πρεμιέρας χωρίς Σκορσέζε δεν γίνονται. Στο φεστιβάλ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του κορυφαίου Αμερικανού δημιουργού για το αγαπημένο του κινηματογραφικό δίδυμο (οι Πάουελ και Πρέσμπεργκερ είναι υπεύθυνοι για τα αριστουργηματικά «Μαύρος νάρκισσος», «Τα κόκκινα παπούτσια», «Ζήτημα ζωής και θανάτου» κ.ά.), ενώ ένα ακόμη σπουδαίο όνομα που φιλοξενείται στη φετινή διοργάνωση είναι αυτό του Βάλτερ Σάλες («Ημερολόγια μοτοσικλέτας», «Κεντρικός σταθμός»). Με το βασισμένο σε αληθινή ιστορία «Είμαι ακόμα εδώ» ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης επιστρέφει στα μεγάλα ανθρωποκεντρικά δράματα και προσφέρει στη Φερνάντα Τόρες το βραβείο ερμηνείας στη Βενετία, κρατώντας ο ίδιος για τον εαυτό του το βραβείο σεναρίου.

«April» της Γεωργιανής Ντέα Κουλουμπεγκασβίλι
«April» της Γεωργιανής Ντέα Κουλουμπεγκασβίλι

Μια ταινία που επίσης ξεχώρισε στη Βενετία και μάλιστα διεκδίκησε στα ίσα το Χρυσό Λιοντάρι από τον Αλμοδόβαρ είναι το σκληρό δράμα «April» της Γεωργιανής Ντέα Κουλουμπεγκασβίλι, που αφηγείται την ιστορία μιας μαίας σε επαρχιακό νοσοκομείο, η οποία κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά της όταν οι γονείς ενός βρέφους που πεθαίνει στη γέννα την κατηγορούν για αμέλεια.  Έντονα συναισθήματα σε οσκαρικό φόντο αναμένεται να προσφέρουν το αινιγματικό θρίλερ «Κονκλάβιο» του Έντουαρντ Μπέργκερ («Ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο»), με τον Ρέιφ Φάινς στον ρόλο του καρδινάλιου να πλάθει μια ερμηνεία που ίσως του χαρίσει το πρώτο του Όσκαρ, το «Small things like these» του Τιμ Μίλαντς («Peaky Blinders»), που βασίζεται στο βιβλίο της Ιρλανδής Κλερ Κίγκαν και μας μεταφέρει στην Ιρλανδία των 80s, όπου ένας προμηθευτής κάρβουνου (Κίλιαν Μέρφι) ανακαλύπτει το φριχτό μυστικό ενός καθολικού μοναστηριού, και το «The brutalist», τρίτη σκηνοθετική δουλειά του ηθοποιού Μπρέιντι Κορμπέτ («Vox Lux»), που καταχειροκροτήθηκε στη Βενετία και έχει πρωταγωνιστή τον Έιντριαν Μπρόντι στον ρόλο ενός Ούγγρου αρχιτέκτονα, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, ο οποίος πηγαίνει στις ΗΠΑ λίγο μετά το τέλος του πολέμου και διεκδικεί το δικό του μερίδιο από το American Dream. Μια επιλογή από εξαιρετικά ντοκιμαντέρ έρχεται για να προκαλέσει δυνατές συγκινήσεις. Αρχικά, το δημιουργημένο από Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς ακτιβιστές «Καμία άλλη γη» (βραβείο κοινού και καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Βερολίνου) αποτυπώνει με τόλμη τον τραγικό ξεριζωμό Αράβων κατοίκων από περιοχή της Δυτικής Όχθης, ενώ το γαλλικό ντοκιμαντέρ «Miyazaki: Spirit of Nature» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Ιάπωνα καρτουνίστα Χαγιάο Μιγιαζάκι.  

 «Κονκλάβιο» του Έντουαρντ Μπέργκερ
«Κονκλάβιο» του Έντουαρντ Μπέργκερ
«Small things like these» του Τιμ Μίλαντς
«Small things like these» του Τιμ Μίλαντς
«The brutalist» του Μπρέιντι Κορμπέτ
«The brutalist» του Μπρέιντι Κορμπέτ

Τέλος, επισημαίνουμε τη σημασία του αφιερώματος στον μέγιστο Ιάπωνα Ακίρα Κουροσάβα, με τίτλο «Akira Kurosawa: Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία», που περιλαμβάνει 13 από τα σπουδαιότερα έργα του σκηνοθέτη, ενώ μόνο αδιάφορες δεν θα είναι οι προβολές του «We live in time» (το τρυφερό ρομάντζο με τους Φλόρενς Πιου και Άντριου Γκάρφιλντ προβλέπεται να φέρει πολύ κλάμα) και του θρίλερ «Oddity» του Ιρλανδού Nτέμιαν Μακάρθι, που έχει τα φόντα να προκαλέσει ανατριχίλες στην αίθουσα. 

Αφιέρωμα στον Ιάπωνα Ακίρα Κουροσάβα
«The Idiot», ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Ακίρα Κουροσάβα

Οι 30ές Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν 2-14 Οκτωβρίου στις κινηματογραφικές αίθουσες: Δαναός 1 και 2, Cinobo Opera 1 και 2, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παλλάς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.