Κινηματογραφος

Τζον Έιμος: Πέθανε o ηθοποιός που έγινε γνωστός από το «Roots»

Ένας από τους τελευταίους του ρόλους το reprise στο «Coming to America 2»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τζον Έιμος: Πέθανε o ηθοποιός που έγινε γνωστός από το «Roots»

Ο Τζον Έιμος, πρωταγωνιστής των ταινιών «Good Times», «Roots» και άλλων, πέθανε στο Λος Άντζελες από φυσικά αίτια, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπός του στο Variety. Ήταν 84 ετών.

«Με ειλικρινή θλίψη μοιράζομαι μαζί σας ότι ο πατέρας μου Tζον Έιμος πέθανε», ανέφερε σε δήλωσή ο γιος του. «Ήταν ένας άνθρωπος με την πιο ευγενική καρδιά και μια χρυσή καρδιά... και τον αγαπούσε όλος ο κόσμος. Σας ευχαριστώ για τις προσευχές και την υποστήριξή σας αυτή τη στιγμή».

Γεννημένος στις 27 Δεκεμβρίου 1939 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, η καριέρα του Έιμος στην υποκριτική ανέβηκε όταν πήρε τον ρόλο του μετεωρολόγου Γκόρντον «Γκόρντι» Χάουαρντ στο «The Mary Tyler Moore show» το 1970.

Από εκεί και πέρα, το κωμικό του ταλέντο ξετυλίχθηκε στο «Good Times» του CBS, όπου υποδύθηκε τον πατέρα James Evans Sr. το 1974. Το έργο του Norman Lear έγραψε ιστορία ως η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή που αφορούσε ένα αφροαμερικανικό, νοικοκυριό. Ο ρόλος του σκληρά εργαζόμενου και αφοσιωμένου πατέρα είχε απήχηση στο κοινό. Μετά από τρεις σεζόν, ωστόσο, ο Έιμος ήταν δυσαρεστημένος με την κατεύθυνση της σειράς και αποχώρησε. 

Ο Έιμος έλαβε υποψηφιότητα για Emmy το 1977 για τον ρόλο του ως ενήλικας Kunta Kinte στην ιστορική μίνι σειρά του ABC «Roots». Η σειρά, με θέμα τη δουλεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, κέρδισε εννέα Emmy, μια Χρυσή Σφαίρα και ένα βραβείο Peabody και είχε τεράστια τηλεθέαση στη χώρα. Περισσότεροι από 130 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τη σειρά, δηλαδή περισσότεροι από το μισό πληθυσμό των ΗΠΑ το 1977. Το τελευταίο επεισόδιο κατέχει το ρεκόρ του τρίτου επεισοδίου με την υψηλότερη τηλεθέαση για οποιοδήποτε είδος τηλεοπτικής σειράς και το δεύτερο σε τηλεθέαση φινάλε σειράς στην ιστορία.

Ο Έιμος εμφανίστηκε επίσης σε σειρές όπως «About the Andersons», «The West Wing», «Two and a Half Men» και «The Ranch». Ο τελευταίος του τηλεοπτικός ρόλος θα έρθει στην επερχόμενη σειρά «Suits LA». Στον κινηματογράφο, είχε ρόλους στο «Coming to America» του Eddie Murphy και στη συνέχειά του το 2021 «Coming 2 America», στο «Die Hard 2», στο «The Beastmaster», στο «Lock Up» και στο «Me Tyme». Ο ίδιος και ο γιος του είναι επίσης παραγωγοί του επερχόμενου ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, με τίτλο «America's Dad».

Εκτός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ο Amos έγραψε, έκανε την παραγωγή και πρωταγωνίστησε σε ένα μονόπρακτο, με τίτλο «Ο κομήτης του Χάλεϊ». Εμφανίστηκε επίσης στο Μπρόντγουεϊ στην παράσταση «Gem of the Ocean» του Όγκουστ Γουίλσον. Πριν ξεκινήσει την υποκριτική, έπαιξε κολεγιακό ποδόσφαιρο στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και φόρεσε τη στολή του για την offseason του 1967 στο NFL με τους Kansas City Chiefs.

Πηγή: Variety