Κινηματογραφος

Μάγκι Σμιθ: Πέθανε η σπουδαία Βρετανίδα ηθοποιός σε ηλικία 89 ετών

Στο νεότερο κοινό έγινε γνωστή από τον «Χάρι Πότερ» και «Downton Abbey»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
English actor Maggie Smith in her dressing room at London's Lyric Theatre in 1986 (photo by Ian Cook/Getty Images)
© Ian Cook/Getty Images/Ideal Image

Μάγκι Σμιθ: Πέθανε η σπουδαία Βρετανίδα ηθοποιός σε ηλικία 89 ετών

Η Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ, διπλά βραβευμένη με Όσκαρ γνωστή από τις ταινίες Χάρι Πότερ και στη σειρά Downton Abbey, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το BBC.

Σε δήλωση των γιων της Toby Stephens και Chris Larkin αναφέρεται: «Με μεγάλη θλίψη πρέπει να ανακοινώσουμε τον θάνατο της Dame Μάγκι Σμιθ.

«Έφυγε ειρηνικά από τη ζωή στο νοσοκομείο νωρίς σήμερα το πρωί, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Έντονα κλειστός άνθρωπος, ήταν μαζί με τους φίλους και την οικογένειά της στο τέλος. Αφήνει δύο γιους και πέντε αγαπημένα εγγόνια που είναι συντετριμμένα από την απώλεια της εξαιρετικής μητέρας και γιαγιάς τους.

«Θα θέλαμε με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσουμε το υπέροχο προσωπικό του νοσοκομείου Chelsea and Westminster για τη φροντίδα και την αμέριστη ευγένειά τους κατά τις τελευταίες ημέρες της.

«Σας ευχαριστούμε για όλα τα ευγενικά σας μηνύματα και την υποστήριξή σας και σας ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτική μας ζωή αυτή τη στιγμή».

Μια από τους λίγες ηθοποιούς που έχουν κερδίσει το τρίπτυχο Όσκαρ (δύο), Έμμυ (τέσσερα) και Τόνι, η μακρά καριέρα της Σμιθ ξεκίνησε στη σκηνή τη δεκαετία του 1950.

Αλλά για πολλούς νεότερους θαυμαστές τον 21ο αιώνα, ήταν περισσότερο γνωστή ως καθηγήτρια ΜακΓκόναγκαλ και στις επτά ταινίες «Χάρι Πότερ», και ως χήρα κόμισσα στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά και στα κινηματογραφικά spin-offs του «Downton Abbey», ένας ρόλος που φαινόταν κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της ηθοποιού που είναι γνωστή για τις υπονοούμενα με το πορτοφόλι και τις κακόβουλες σπόντες.

Η πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ ήταν για την ερμηνεία της ως Δυσδαιμόνα απέναντι στον «Οθέλλο» του Λόρενς Ολίβιε το 1965, πριν κερδίσει το Όσκαρ για τον ρόλο της ως δασκάλα του Εδιμβούργου στην ταινία «»The Prime of Miss Jean Brodie» του 1969.

Κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της για τον δευτερεύοντα ρόλο της στην κωμωδία «California Suite» του 1978, μια ερμηνεία που ώθησε τον συμπρωταγωνιστή της Μάικλ Κέιν να πει: «Η Μάγκι δεν έκλεψε απλώς την ταινία, διέπραξε μεγάλη κλοπή».

Άλλοι αναγνωρισμένοι από τους κριτικούς ρόλοι ήταν η Lady Bracknell στο έργο του Wilde «»The Importance of Being Earnest« στη σκηνή του West End, μια 92χρονη που παλεύει πικρά με τη γεροντική ηλικία στο έργο του Edward Albee “”Three Tall Women», και ο ρόλος της στη μαύρη κωμωδία του 2001 «Gosford Park». Το 1990 η Σμιθ χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ και έγινε Dame.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Lee: Η ιστορία της Λι Μίλερ, της Αμερικανίδας πολεμικής φωτορεπόρτερ και ανταποκρίτριας
Lee: Η ιστορία της Λι Μίλερ, της Αμερικανίδας πολεμικής φωτορεπόρτερ και ανταποκρίτριας

Η εμφατική και άρτια ερμηνεία της Κέιτ Γουίνσλετ στον ρόλο της Μίλερ σημαδεύει πέρα ως πέρα το φιλμ της Αμερικανίδας ντοκιμαντερίστα Έλεν Κούρας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.