Κινηματογραφος

Βασίλης Κ. Καραμητσάνης: «Η μισή ζωή μου είναι το Animasyros»

Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα μιλάει για τα 17 χρόνια του

Μαριάννα Μανωλοπούλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βασίλης Κ. Καραμητσάνης: Ο πρόεδρος του Animasyros 2024 μιλάει για τα 17 χρόνια του φεστιβάλ

Το πρώτο φεστιβάλ που πήγε ποτέ ήταν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θυμάται με μεγάλη αγάπη. «Ήταν ο τόπος στον οποίο κόλλησα το μικρόβιο των φεστιβάλ και από τότε ο δρόμος ενασχόλησής μου με τα οπτικοακουστικά φεστιβάλ συνεχίζει ως σήμερα» μου λέει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κ. Καραμητσάνης. Κάθε φεστιβάλ βέβαια για εκείνον έχει τον δικό του χαρακτήρα, άρα κάθε φορά που πηγαίνει σε κάποιο είναι σαν να γνωρίζει έναν καινούργιο άνθρωπο ή να τον ξαναβλέπει. Για εκείνον είναι εξίσου συναρπαστικό.

Animasyros 2024: O πρόεδρος του φεστιβάλ Βασίλης Κ. Καραμητσάνης μιλάει για τα 17 χρόνια του

Μετά ήρθε η Σύρος στη ζωή του. Το νησί είναι εδώ και 18 χρόνια ένα κομμάτι της ψυχής του. Τα στενά κάτω από την πλατεία Μιαούλη, η κεντρική πλατεία της αρχόντισσας των Κυκλάδων, όπου βρίσκονται τα αγαπημένα του καφέ και στέκια, είναι το πρώτο μέρος που επισκέπτεται από τότε που έγινε πρόεδρος του Animasyros, ενός φεστιβάλ που μεταμορφώνει το νησί σε κέντρο του animation, σε σημείο συνάντησης χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη, αλλά και απ’ όλο τον κόσμο, προσελκύοντας δημιουργούς, καλλιτέχνες, επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου, αλλά και λάτρεις των κινουμένων σχεδίων, φοιτητές, οικογένειες με παιδιά. Εκεί, ο Βασίλης Κ. Καραμητσάνης μπορεί να πει κουβέντες με ανθρώπους που τον κοιτάνε ευθύβολα στα μάτια, ανθρώπους που αγαπούν τις διαφορετικές ιστορίες, ανθρώπους που έχουν γίνει φίλοι με το πέρασμα των χρόνων.

To πρώτο ΑΝΙΜΑSYROS που υλοποιήθηκε ήταν Παρασκευή με Κυριακή βράδυ. «Δύο 24ωρα, τα οποία ήταν απροσδόκητα επιτυχημένα. Για μένα αυτό ήταν μια επιβεβαίωση ότι κάθε έμπνευση που υπηρετείς, αγαπάς και την κάνεις με πάθος μπορεί να έχει και επιτυχία και να γίνει και πραγματικότητα. Ο κόσμος δεν ήταν πολύς, αλλά σίγουρα πολύ περισσότερος απ’ όσο μπορούσαμε να διαχειριστούμε τα 7 άτομα της ομάδας παραγωγής. Θυμάμαι πως μας είχε επιβληθεί ο σχετικά φρέσκα ανακαινισμένος τότε χώρος του Θεάτρου Απόλλων και η περίοδος διεξαγωγής στο τέλος Σεπτεμβρίου – που εγώ τότε θεωρούσα ότι δεν ήταν προνομιούχα αλλά τελικά ήταν η ιδανική για να διοργανώνεις ένα φεστιβάλ σ’ ένα κυκλαδίτικο νησί. Εκείνη την πρώτη χρονιά, όλα είχαν δέσει με έναν τρόπο μαγικό έως και ανεξήγητο» μου λέει.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του Animasyros κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί περίπου 3.500 έως 4.000 επισκέπτες, χάρη στο φεστιβάλ, και το ρεκόρ τους από πλευράς προσέλευσης ήταν η διοργάνωση του 2022. «Το να είμαι πρόεδρος του ΑΝΙΜΑSYROS εδώ και 17 χρόνια, σημαίνει ευθύνη του να λαμβάνεις σε κάποια πράγματα τις τελικές αποφάσεις, να κάνεις τον σχεδιασμό, να ασχολείσαι με την οικονομική διαχείριση. Και, βεβαίως, σημαίνει και μια ευθύνη για τη στρατηγική ανάπτυξή του, και πολλά πολλά ακόμη.

»Για μένα το φεστιβάλ είναι η ζωή μου. Η μισή ζωή μου είναι το Animasyros. Έχει και στιγμές απόλυτης λογικής, στεγνής από συναισθήματα, έχει και στιγμές πολύ μεγάλου πάθους και μεγάλης συναισθηματικής έξαρσης. Όλα αυτά έχουν διακυμάνσεις. Δεν θα έλεγα ότι το Animasyros μου γεννά συναισθήματα πια. Μου γεννά μια αίσθηση οικειότητας. Είναι κατά κάποιον τρόπο το σπίτι μου, είναι το παιδί μου, είμαι το παιδί του».

Από την πρώτη χρονιά που άρχισε να ασχολείται με τα εργαστήρια ανιμέισον για άτομα με αναπηρίες μέχρι και σήμερα, έχουν φτιάξει μία πολύ ζεστή σχέση με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ του νησιού – τη δομή φροντίδας για τα άτομα με νοητική υστέρηση. Πριν από 8 χρόνια, το 2016, μία από τις ωφελούμενες αυτών των προγραμμάτων, η οποία είχε σύνδρομο νοητικής υστέρησης, αυτισμό και προβλήματα στον λόγο, η Μαρία, του είπε «Ρε Βασίλη, έκανες κάτι πάρα πολύ σημαντικό για μένα. Ανέβηκα στη σκηνή και με χειροκρότησε όλο το θέατρο!». Οι άνθρωποι αυτοί για εκείνον άλλωστε αξίζουν ένα χειροκρότημα, όπως αξίζει κάθε άνθρωπος και η Μαρία Σκαζή ήταν ο πιο σημαντικός προσκεκλημένος μέχρι σήμερα. Δεν ήταν κάποιος από τους πολλούς διάσημους που φιλοξενούν κάθε χρόνο από τον χώρο του ανιμέισον. Αλλά ένας άνθρωπος που τον έχει στιγματίσει. 

© ANIMASYROS

Πώς καταφέρατε να εμπνεύσετε τόσους ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια ώστε να συνδεθούν εθελοντικά γι’ αυτόν τον σημαντικό σκοπό; «Δεν το κατάφερα εγώ. Εθελοντής είναι ένας άνθρωπος που έχει τη βούληση για προσφορά. Απλώς συναντήθηκαν η βούληση του εθελοντή με τις ανάγκες του φεστιβάλ. Εμείς φτιάχνουμε μια δομή για κάθε είδους άτομο με οποιοδήποτε προσανατολισμό, οποιαδήποτε καταβολή και οποιαδήποτε αυτοπροσδιοριστικά στοιχεία και θεωρώ ότι αυτά κάπως έχουν δέσει λειτουργικά. Για μένα οι εθελοντές είναι τα πάντα. Είναι απολύτως η ραχοκοκαλιά του φεστιβάλ».

Η συνολική προσέγγιση του φεστιβάλ και το όραμά του μέχρι σήμερα έχει αλλάξει πολύ όπως κι εκείνος. «Ήμουν early 30s και είμαι late 40s και βλέπω τα πράγματα διαφορετικά, με τρόπο αρκετά πιο πραγματιστικό. Θα τολμούσα να πω σαν μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση. Στο ξεκίνημα ήταν όλα καρπός του πάθους, του συναισθήματος και της ανάγκης για δημιουργία. Πλέον, η προσέγγισή μου έχει γίνει πιο ρεαλιστική. Σκέφτομαι πιο στρατηγικά, πιο μακροπρόθεσμα, πιο συνολικά. Βέβαια, το ευτυχές είναι όταν η δημιουργικότητα και ο ρεαλισμός κατορθώνουν να συνυπάρχουν και να ισορροπούν».

© ANIMASYROS

Και ποιο είναι τελικά το αποτύπωμα του φεστιβάλ έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια; «Δεν θα το πω εγώ αυτό… Θα το πουν οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της Σύρου. Θέλω να πιστεύω ότι η αγκαλιά που μας δίνουν οι κάτοικοι του νησιού είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι κάπως υπάρχουμε μέσα στις ψυχές τους, στην καθημερινότητά τους, ότι έχουμε αφήσει κάποιο αποτύπωμα. Το πόσο ισχυρό είναι αυτό, ας το κρίνουν οι άλλοι. Η πιο βασική πρόκληση του μέλλοντος για εμάς είναι απολύτως θετική και είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός του φεστιβάλ με τον ορίζοντα της συμπλήρωσης των 20 χρόνων. Άρα, σε τρία χρόνια από σήμερα θα πρέπει το φεστιβάλ να έχει βρει την επόμενη φάση, πλήρως ενηλικιωμένη μετά τα 18».

© ANIMASYROS

Οι περισσότεροι από εμάς μετράμε αντίστροφα για να βρεθούμε για ακόμη μια χρονιά στην αρχοντική πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για να βρεθούμε στο μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη. Ευχαριστούμε Animasyros γι' αυτά τα 17 χρόνια animation!

Animasyros 2024: Τι θα δούμε στη φετινή διορφάνωση

To Animasyros φέτος επιστρέφει από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, και με το πιο πλούσιο πρόγραμμα στην ιστορία του, αφού συγκεντρώνει 261 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 50 διαφορετικές χώρες. Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία και παραγωγή κινουμένων σχεδίων. Θα δούμε ταινίες σημαντικών Ευρωπαίων δημιουργών που αποτίνουν φόρο τιμής στην Αφρική και την ιστορία της, ανάμεσα στις οποίες «Ο Φαραώ, ο κλέφτης και η πριγκίπισσα» του θρυλικού Michel Ocelot. Περιλαμβάνει ακόμη, 8 διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, παράλληλες δράσεις, διεθνείς συνεργασίες και την Αγορά που αποτελεί πλέον κέντρο αναφοράς για ολόκληρη τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο. Στα highlights του φεστιβάλ ότι τα Emile Awards επιστρέφουν, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, κι έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.