Κινηματογραφος

28 Χρόνια Μετά: Η μεγαλύτερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ με smartphone

Ύστερα από 17 χρόνια αναμονής, ο Ντάνι Μπόιλ γράφει ιστορία

Γιώργος Δήμος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«28 Χρόνια Μετά»: Η μοναδική αισθητική της πρώτης ταινίας επιστρέφει στο νέο σίκουελ, αυτή τη φορά μέσω ενός iPhone

Ύστερα από 17 χρόνια αναμονής, η συνέχεια των επιτυχημένων ταινιών με ζόμπι, «28 Days Later» (2002) και «28 Weeks Later» (2007), «28 Years Later» έχει πλέον ορισμένη ημερομηνία κυκλοφορίας τις 20 Ιουνίου του 2025. Με προϋπολογισμό 75 εκατομμυρίων δολαρίων και σκηνοθέτη τον Ντάνι Μπόιλ, που σκηνοθέτησε και την πρώτη ταινία της σειράς, η ταινία γυρίστηκε με ένα iPhone 15 Pro Max, ενώ το β’ μέρος της, που πρόκειται να σκηνοθετήσει η Νία ΝταΚόστα («Candyman»), φέρει ήδη τον τίτλο «28 Years Later Part II: The Bone Temple».

Όπως και η πρώτη ταινία της σειράς, που έκανε τη διαφορά ανάμεσα στις ταινίες με ζόμπι, βάζοντας τους ζωντανούς νεκρούς να κινούνται γρήγορα και με αυτόν τον τρόπο να είναι πιο απειλητικοί, το «28 Years Later» θα έχει μια αισθητική ντοκιμαντέρ και θα λαμβάνει χώρα στην «μεταποκαλυπτική» Βρετανία. Το «28 Days Later» είχε γυριστεί από τον Ντάνι Μπόιλ με μια Canon XL-1, που έγραφε δεδομένα σε ταινίες MiniDV, μια τεχνολογία δηλαδή που χρησιμοποιούταν τότε κυρίως από ιδιώτες για «home movies». Αυτό έδωσε τότε τη δυνατότητα στον σκηνοθέτη αφενός να γυρίσει πολύπλοκες σκηνές μέσα στην πόλη του Λονδίνου και αφετέρου να δημιουργήσει μια δυσοίωνη ατμόσφαιρα, σαν να βλέπουμε την ιστορία μέσα από την ιδιωτική κάμερα ενός από τους επιζήσαντες της πανδημίας των ζόμπι.

Η μοναδική αισθητική της πρώτης ταινίας επιστρέφει στο νέο σίκουελ, αυτή τη φορά μέσω ενός iPhone, που «μιλάει» περισσότερο στο σημερινό κοινό. Την φωτογραφία αναλαμβάνει και πάλι ο Anthony Dod Mantle, που υπήρξε διευθυντής φωτογραφίας και στο «28 Days Later». Αν και υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ταινιών που έχουν γυριστεί με iPhone, όπως για παράδειγμα το «Tangerine» (2015) του Σον Μπέικερ, που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, είναι η πρώτη φορά που μια ταινία τόσο μεγάλου προϋπολογισμού γυρίζεται με αυτόν τον τρόπο. Βέβαια, εκτός από τη συσκευή τηλεφώνου της Apple, χρησιμοποιήθηκαν και πολλά ακριβά βοηθητικά μηχανήματα.

Στο καστ της ταινίας επιστέφει ο πρωταγωνιστής Κίλιαν Μέρφι στο ρόλο του Τζιμ, ενώ θα συμμετέχουν και οι Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, Τζόντι Κόμερ, Ρέιφ Φάινς και Τζακ Ο'Κόνελ στους ρόλους νέων χαρακτήρων. Το σενάριο υπογράφει ο επί σειρά ετών συνεργάτης του Ντάνι Μπόιλ και σεναριογράφος της πρώτης ταινίας, Άλεξ Γκάρλαντ, που έγραψε επίσης το σενάριο του «28 Days Later». Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή της Columbia Pictures και των BFI, DNA Films και Decibel Films, ενώ τη διανομή θα αναλάβει η Sony Pictures.