Κινηματογραφος

Σινέ Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη: Νέα καθίσματα, νέα εποχή

Επιτέλους καθίσματα που του αρμόζουν και απογειώνουν την κινηματογραφική εμπειρία

Στέφανος Τσιτσόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σινέ Ολύμπιον: τεστ ντράιβ στα νέα καθίσματα του εμβληματικού σινεμά της Θεσσαλονίκης, που περνά σε άλλη εποχή

Ο λα λα, είναι απαλά, βελούδινα, αναπαυτικά, είναι επιτέλους καθίσματα που του αρμόζουν και απογειώνουν την κινηματογραφική εμπειρία. Γιατί το Ολύμπιον δεν είναι ένα σινεμά της σειράς, είναι ιδέα, έμβλημα, στολίδι και σημαίνον για τη μυθολογία της πόλης. Δεν είσαι βέρος Θεσσαλονικιός αν δεν ξεροστάλιασες και δεν ξεροσταλιάζεις εδώ ειδικά στις μέρες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, οπότε ας αρχίσουν οι χοροί. Αποχαιρετώντας δια παντός εκείνες τις άβολες νύχτες όπου όσο ορκισμένος σινεφίλ και να ήσουν, ερχόταν η στιγμή που απηυδισμένος καντήλιαζες τα παλιά φθαρμένα καθίσματα που περισσότερο θα ταίριαζαν σε μεσαιωνική αίθουσα μυοσκελετικών βασανιστηρίων, αισθάνομαι όμορφα και ηδονικά. Η πολυθρύλητη ανακαίνιση άξιζε την αναμονή.

Δηλώνω ενθουσιασμένος! Μετά κόπου, πείσματος και βασάνων, το Ολύμπιον πέρασε στη νέα εποχή του κι έτσι οι πρώην αναξιοπαθούντες θεατές θα πάψουμε να εφευρίσκουμε τρόπους για να επιβιώσουν η μέση κι οι πωποί μας – με το συμπάθειο. Φίλοι αναγνώστες, δεν φαντάζεστε τι μαρτύριο ήταν οι παλιές θέσεις.

Σινέ Ολύμπιον: Τα νέα καθίσματα στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας

Η ολοκλήρωση του έργου τοποθέτησης νέων καθισμάτων στις ιστορικές αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας έκανε πραγματικότητα μια διαχρονική επιθυμία του κοινού της πόλης, αλλά και ένα δικό τους όνειρο, που απαίτησε χρόνια επιμονής και προσπαθειών, δήλωσαν πασιχαρείς η διευθύντρια του φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Φορέας χρηματοδότησης του συνολικού έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αντίο, παλιέ κόσμε, που ουαί και αλίμονο αν είχες θέμα με τη μέση σου! Κινδύνευες να ξοδέψεις μια περιουσία στους φυσιοθεραπευτές μετά από την παρακολούθηση κάθε έργου. Καθόλου δεν αστειεύομαι και απόλυτα σοβαρολογώ: Φθαρμένα, ψιλοξεχαρβαλωμένα και εφιαλτικά μερικές φορές ως προς τη συνθήκη θέασης που δημιουργούσαν με το συνολικό άχαρο της ύπαρξής τους, τα παλιά καθίσματα έδωσαν τη θέση τους στα νέα που (ζήτω!) έχουν μεγαλύτερη πλάτη, ενώ έχουν τοποθετηθεί με τέτοια διαρρύθμιση που να χωράνε τα πόδια μας. Βουλιάζω, νιώθω πρίγκιπας και σχεδόν δεν το πιστεύω όπως τα κάθομαι και τα απολαμβάνω και στις δυο αίθουσες. 

Για το συνολικό έργο αντικατάστασης των καθισμάτων υπήρξε στενή συνεργασία με το γραφείο Νικηφορίδης / Cuomo Αρχιτέκτονες, την προμήθεια και την τοποθέτηση των καθισμάτων ανέλαβε η εταιρεία BIRO με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μετά από ανάθεση που προέκυψε έπειτα από ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. 

Για τις επιμέρους ανάγκες του συνολικού έργου (μοκέτα, βάψιμο, διάφορες εργασίες κλπ) το Φεστιβάλ Κινηματογράφου συνεργάστηκε με διαφορετικές ειδικότητες και επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Με τα νέα καθίσματα η χωρητικότητα της πλατείας του Ολύμπιον ανέρχεται πλέον στις 406 θέσεις μαζί με τις θέσεις ΑΜΕΑ, ενώ το θεωρείο μπορεί να φιλοξενήσει 80 θεατές. Αντίστοιχα, η χωρητικότητα στην αίθουσα Παύλος Ζάννας διαμορφώνεται στις 180 θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων ΑΜΕΑ. Ο προϋπολογισμός για την προμήθεια των νέων καθισμάτων ανέρχεται στις 212.685€ και… με γεια τις ομορφιές! 

Η μπλε αίθουσα Παύλος Ζάννας, όπως δεσπόζει το συγκεκριμένο χρώμα, βάφτηκε σε πιο σκούρες αποχρώσεις για να βελτιωθεί η φωτεινότητα και να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες θέασης, ενώ η κατακόκκινη εμβληματική κεντρική αίθουσα μαζί με το βαμμένο θεωρείο, αστράφτει και μαγνητίζει. Οι παραπάνω εργασίες (ηλεκτρολογικά, ξυλουργικά, κατασκευαστικά, αποξηλώσεις, βαφές, μοκέτες, τοποθετήσεις, αποκομιδή και μεταφορά υλικών, κ.ά.) έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής 100.000€ και το τελικό φινίρισμα θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες. 

«Με μεγάλη χαρά, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι το κτίριο είναι πλέον καθολικά προσβάσιμο σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Χάρη στις πρόσφατες εργασίες η σκηνή του Ολύμπιον, η αίθουσα Παύλος Ζάννας, το Πράσινο Δωμάτιο, το Δωμάτιο με Θέα, καθώς και τα γραφεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον 5ο και 6ο όροφο του Ολύμπιον, είναι πλέον πλέον καθολικά προσβάσιμα», καμάρωσαν και με τα χίλια δίκια τους οι Ζαλαντό και Ανδρεαδάκης. Η σχετική μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Alpha Bank, χορηγό προσβασιμότητας του Φεστιβάλ, η μελέτη εκπονήθηκε από τον Παναγιώτη Τσαλή, Δρ. Πολιτικό Μηχανικό ειδικευμένο σε θέματα προσβασιμότητας, και το έργο ανατέθηκε έπειτα από ανοιχτό διαγωνισμό στην εταιρεία Mouratidis Lift, χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα έργα προσβασιμότητας κόστισαν 66.000€ κι έτσι μετά από 30 χρόνια έχετε γεια, παλιά καθίσματα, και καλωσορίσατε, νέα.

Τα βίντατζ, που μέχρι πρότινος παλαιολιθούσαν στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, παραχωρήθηκαν στο Τμήμα Κινηματογράφου με σκοπό να εξοπλίσουν αίθουσες και χώρους της σχολής, ενώ ένας επίσης old school αριθμός καθισμάτων του Ολύμπιον διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα crowdfunding που διενεργήθηκε το διάστημα 2019-2020. Κάποια καθίσματα πάλι, που ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση, διατέθηκαν με συμβολική τιμή στο κοινό της Θεσσαλονίκης το οποίο έδειξε συγκινητική ανταπόκριση στην πρωτοβουλία, εξαντλώντας τα προσφερόμενα αναμνηστικά τεφαρίκια μέσα σε τρεις ώρες από τη σχετική ανακοίνωση. Μεγάλη στιγμή η σημερινή κι άντε να έρθει ο Νοέμβρης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για να καθόμαστε, να καθόμαστε, να καθόμαστε και να μη τα χορταίνουμε. 

Δείτε σε time lapse τις εργασίες αλλαγής των καθισμάτων στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας του Σινέ Ολύμπιον