Κινηματογραφος

Βραβείο Κοινού Lux 2025: Ανακοινωθήκαν οι πέντε φιναλίστ

Το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου στην τελική πεντάδα

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι ταινίες Animal, Dahomey, Flow, Intercepted και Julie Keeps Quiet υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού 2025

Οι πέντε ταινίες που θα διαγωνιστούν στην τελική φάση του Βραβείου LUX ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από την πρώτη αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Sabine Verheyen (ΕΛΚ, Γερμανία) και την πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Nela Riehl (Πράσινοι, Γερμανία). Η εκδήλωση για την ανακοίνωση των φιναλίστ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ανακαλύψτε τις ταινίες

Το Animal, από την Ελληνίδα σκηνοθέτη Σοφία Εξάρχου, εξετάζει την αόρατη πλευρά της τουριστικής βιομηχανίας μέσα από την ρουτίνα των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτή. Σε ένα all-inclusive νησιωτικό θέρετρο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, το προσωπικό εργάζεται αμείλικτα και υπομένει απαιτητικά ωράρια, πίσω από ένα γενναίο προσωπείο.

Το Dahomey, από την Γαλλίδα σκηνοθέτη Mati Diop, είναι ένα ντοκιμαντέρ για την επιστροφή 26 βασιλικών θησαυρών του Βασιλείου του Dahomey, σχεδόν 130 χρόνια μετά την κλοπή τους από γαλλικά αποικιακά στρατεύματα, στη Δημοκρατία του Μπενίν. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Abomey-Calavi συζητούν ποια στάση πρέπει να υιοθετήσουν σε αυτή την επιστροφή.

Το Flow, από τον Λετονό σκηνοθέτη Gints Zilbalodis, είναι ένα animation για έναν γάτο, ο οποίος βρίσκει καταφύγιο σε μια βάρκα με άλλα ζώα, παρά τον μοναχικό χαρακτήρα του. Τοποθετημένο σε ένα μετα-αποκαλυπτικό περιβάλλον, ο ήρωας της ταινίας και οι σύντροφοί του θα πρέπει να συνεργαστούν παρά τις διαφορές τους. Μαζί, θα πλεύσουν μέσα από μυστικιστικά πλημμυρισμένα τοπία και θα περιπλανηθούν στις προκλήσεις και τους κινδύνους της προσαρμογής σε έναν νέο κόσμο.

Το Intercepted, από την Ουκρανοκαναδή σκηνοθέτη Oksana Karpovych είναι ένα ντοκιμαντέρ για την καταστροφή που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις ζωές εκείνων που αντιστέκονται και ανοικοδομούν τη χώρα. Οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ Ρώσων στρατιωτών και των οικογενειών τους και φίλων τους στη Ρωσία από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών αποκαλύπτουν τη σκληρότητα και την αποκτηνωτική επιρροή του πολέμου.

Το Julie Keeps Quiet, του Βέλγου σκηνοθέτη Leonardo van Dijl, είναι ένα δράμα για μία τενίστα-σταρ, της οποίας η ζωή περιστρέφεται γύρω από το άθλημά της. Όταν ο προπονητής της ξαφνικά ερευνάται για κατάχρηση της θέσης του και τίθεται σε αργία, οι παίκτες του συλλόγου προτρέπονται να μιλήσουν. Ωστόσο, η Julie αποφασίζει να μείνει σιωπηλή.

Επόμενα βήματα

Η νικήτρια ταινία του Βραβείου Κοινού LUX επιλέγεται από κοινού από πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ και από τους ευρωβουλευτές. Η πλατφόρμα για την αξιολόγηση των υποψήφιων ταινιών θα είναι ανοιχτή από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τον Απρίλιο του 2025. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2025 σε τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, παρουσία των εκπροσώπων των ταινιών που διαγωνίζονται στην τελική φάση.

Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2024 και Απριλίου 2025, το Κοινοβούλιο θα διοργανώσει προβολές και συζητήσεις σχετικά με τις ταινίες, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών.

Από το 2020, το Βραβείο Κοινού LUX απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο Europa Cinemas. Προωθεί το διάλογο και την αλληλεπίδραση μεταξύ της πολιτικής και του κοινού, μέσω του κινηματογράφου. Οι ταινίες που προτείνονται αφορούν τις ευρωπαϊκές αξίες και αυξάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με ορισμένα από τα κύρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα του σήμερα, όπως η ψυχική υγεία, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, η ελευθερία της έκφρασης, η ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει δωρεάν προβολές στα 27 κράτη μέλη για τις πέντε υποψήφιες ταινίες που επελέγησαν από πάνελ επαγγελματιών του κινηματογράφου από ολόκληρη την ΕΕ. Για το Βραβείο του 2024 διοργανώθηκαν περισσότερες από 700 προβολές των επικρατέστερων ταινιών, με συζητήσεις στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 70.000 μέλη του κοινού.

Το βραβείο συμπληρώνεται από το Πρόγραμμα Νέων Ταλέντων, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2024, για τη συμμετοχή νέων επαγγελματιών του κινηματογράφου στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και του Βραβείου Κοινού LUX.