Κινηματογραφος

Δέκα ταινίες που αξίζουν μια θέση watch-list του 2024

Ταινίες που περιμένουμε πώς και πώς, αλλά και κάποιες που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρωταγωνιστήσουν και στις οσκαρικές υποψηφιότητες 

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 928
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι 10 ταινίες που θα μας δροσίσουν το φετινό φθινόπωρο
Emilia Perez: Σε σκηνοθεσία Ζακ Οντιάρ και τη Selena Gomez στο καστ

Fall Preview 2024 - σινεμά: Τι θα δούμε στον κινηματογράφο το φθινόπωρο 2024

Όχι μόνο ταινίες που περιμένουμε πώς και πώς να δούμε, αλλά και κάποιες που θα αφήσουν έντονο το στίγμα τους στη χρονιά που διανύουμε. Επίσης ορισμένες από αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρωταγωνιστήσουν και στις οσκαρικές υποψηφιότητες που θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο. 

Μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες της σεζόν 2024-2025

Joker: Folie a deux

Joker: Folie À Deux | Official Trailer

Προορισμένη να γίνει η ταινία της χρονιάς που «είτε λατρεύεις είτε μισείς», η συνέχεια του εμβληματικού «Joker» που θριάμβευσε πριν από μια πενταετία στη Βενετία κερδίζοντας τον Χρυσό Λέοντα, είναι  το αμφιλεγόμενο «Joker: Folie a deux». Η επιλογή του Τοντ Φίλιπς να κάνει το φιλμ μιούζικαλ μοιραία διχάζει το κοινό, καθώς είναι ελάχιστα τα κοινά στοιχεία που έχουν οι λάτρεις των μιούζικαλ με εκείνους που αγαπούν τα κόμιξ φιλμ. Επίσης το φιλμ φαίνεται να συνεχίζει τη μεγάλη κουβέντα ως προς το πολιτικό προφίλ του ήρωα που υποδύεται εκ νέου ο Χοακίν Φίνιξ. Πάντως οι κριτικές για την ερμηνεία της Lady Gaga είναι εκθειαστικές και τη φέρνουν ακόμη πιο κοντά στα όσκαρ. (3/10)

Μονομάχος ΙΙ

Μονομάχος ΙΙ

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ ξαναβάφει κόκκινη την αρένα που του χάρισε μεγάλες στιγμές δόξας (5 βραβεία Όσκαρ το 2001, μεταξύ των οποίων και εκείνο της καλύτερης ταινίας) και ταυτόχρονα έσκισε στα ταμεία. Η ιστορία του πρώτου «Μονομάχου» συνεχίζεται 20 χρόνια σχεδόν μετά από τα αρχικά γεγονότα και με πρωταγωνιστές τους Πολ Μεσκάλ, Πέδρο Πασκάλ, Κόνι Νίλσεν (ξανά στον ρόλο της Λουσίλα) και Ντένζελ Ουάσινγκτον. Το μπάτζετ, που έχει εκτοξευτεί στα 250 εκατομμύρια, υπόσχεται χορταστικό θέαμα αφού ο γερόλυκος Σκοτ ξέρει όσο λίγοι σκηνοθέτες να αφηγείται συναρπαστικές ιστορικές ταινίες. Ακόμη κι αν κάποιοι σκόπιμοι αναχρονισμοί τού προκαλούν εντάσεις στο διαδίκτυο (θυμάστε πέρυσι το «get a life» που απεύθυνε ο Σκοτ σε κριτικούς οι οποίοι δεν χώνεψαν τις «ανακρίβειές» του στον «Napoleon»;) είναι βέβαιο ότι αν μη τι άλλο ο νέος «Μονομάχος» μόνο αδιάφορος δεν θα είναι. (14/11)

The room next door

THE ROOM NEXT DOOR | Teaser Trailer (2024)

Πριν από λίγες μέρες χάρη στο φιλμ The room next door ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κέρδισε τον πρώτο Χρυσό Λέοντα στην καριέρα του. Χαμηλότονο δράμα (το πρώτο αγγλόφωνο μεγάλου μήκους του Ισπανού) βασισμένο στο μυθιστόρημα της Σίγκριντ Νούνιεζ «What Are You Going Through», με θέμα την ευθανασία και με πολιορκητικό κριό για τις αντιστάσεις του θεατή, τις ερμηνείες της Τζούλιαν Μουρ και της Τίλντα Σουίντον, οι οποίες υποδύονται δύο πρώην κολλητές φίλες που χάθηκαν με τα χρόνια και ξανασυναντιούνται λόγω ενός τραγικού συμβάντος. Πολλοί δεν χάρηκαν με τη βράβευση του φιλμ στη Μόστρα, αλλά εμείς θα περιμένουμε να του δούμε με ανυπομονησία για να διαπιστώσουμε αν όντως ο Αλμοδόβαρ ωρίμασε και εγκατέλειψε τη μανιέρα τού εύκολου μελοδραματισμού. (14/11)  

Babygirl

Babygirl

Το πειραγμένο ερωτικό θρίλερ Babygirl με στοιχεία σάτιρας (!) της Ολλανδής Αλίνα Ρέιν, με τη Νικόλ Κίντμαν και τον Αντόνιο Μπαντέρας, είναι ακόμη μια ταινία που συζητήθηκε πολύ στο πρόσφατο φεστιβάλ της Βενετίας. Κι ο κυριότερος λόγος είναι η τολμηρή ερμηνεία της Αυστραλής, που όχι μόνο απέσπασε το βραβείο ερμηνείας του φεστιβάλ (κι είναι βέβαιο ότι θα είναι φαβορί στα Όσκαρ), αλλά πιθανότατα κατάφερε να φτάσει στην κορυφαία ερμηνεία της καριέρας της. Στο φιλμ της Ρέιν, η Κίντμαν υποδύεται την παντρεμένη υψηλόβαθμη υπάλληλο μιας πολυεθνικής που τα φτιάχνει με έναν νεαρό υπάλληλο (ο Χάρις Ντίκινσον του «Τριγώνου της θλίψης») και «χάνεται» σε ένα απρόβλεπτο παιχνίδι παθών και εξουσίας. (Νοέμβριος ή Δεκέμβριος)

Here 

Here

Η έκτη συνεργασία του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ζεμέκις και του Τομ Χανκς είναι ένα υπερφιλόφοξο σχέδιο που πραγματώνεται μπροστά σε έναν ακινητοποιημένο φακό. Με μια επιλογή που θυμίζει επιστροφή στις κινηματογραφικές ρίζες, αποτυπώνονται σε 105 λεπτά στιγμές από την αιωνόβια ιστορία ενός σπιτιού. Η στατική επιλογή της κάμερας, η συνάντηση του Χανκς με τη Ρόμπιν Ράιτ 30 χρόνια μετά από το «Forrest Gamp» και οι διαφορετικές σκηνές καθημερινότητες ανθρώπων που έζησαν εκεί, καθιστούν το φιλμ Here (που είναι ενισχυμένο από εφέ της τελευταίας τεχνολογίας) ένα από τα πιο περίεργα –αν είναι και πρωτότυπο θα του διαπιστώσουμε όταν βγει στις αίθουσες– της σεζόν. (31/10)

Megalopolis

Megalopolis (2024) Official Trailer - Adam Driver, Giancarlo Esposito, Nathalie Emmanuel

«Κολοσσιαίο», «έργο ζωής», «ανυπέρβλητο», «τολμηρό»... Οι χαρακτηρισμοί για το πολυαναμενόμενο φιλμ Megalopolis του Φράνσις Φορντ Κόπολα μοιάζουν να περισσεύουν. Αν και η υποδοχή που επιφύλασσαν για το φιλμ στις Κάννες είχε όλα τα συστατικά του μεγάλου event, οι αντιδράσεις χαμήλωσαν την ένταση όταν η ταινία προβλήθηκε στο Pale Lumiere. Με πρωταγωνιστές τους Άνταμ Ντράιβερ, Τζιανκάρλο Εσποσίτο, Νάταλι Εμανουέλ, Όμπρεϊ ΠΛάζα, Σάια Λεμπουφ, Τζον Βοϊτ, Λόρενς Φίσμπερν, το φιλμ είναι μια παραβολή για τη σύγχρονη Αμερική που παραλληλίζεται με την αρχαία Ρώμη. Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, που παλεύει από τη δεκαετία του ’80 να πραγματοποιήσει την ταινία, έβαλε υποθήκη μέρος της προσωπικής του περιουσίας και των περίφημων αμπελώνων του για να καλύψει το κόστος των 120 εκατομμυρίων δολαρίων. (28/11)

A Complete Unknown 

A COMPLETE UNKNOWN | Official Teaser | Searchlight Pictures

Ο Τίμοθι Σαλαμέ είναι ο πλέον ανερχόμενος σταρ της υποκριτικής και το αποδεικνύει ξανά τολμώντας να υποδυθεί έναν ζωντανό μύθο στην ταινία A Complete Unknown. Βέβαια το σχέδιο εμπεριέχει υψηλή δόση ρίσκου καθώς ο Μπομπ Ντίλαν δεν είναι μια απλή περίπτωση. Το ζητούμενο, λοιπόν, για τον Σαλαμέ δεν είναι μόνο να πείσει στη μεταμόρφωσή του ως Ντίλαν στην ταινία του Τζέιμς Μάνγκολντ («Ιντιάνα Τζόουνς και ο δίσκος του πεπρωμένου»), αλλά και να πιάσει τις κατάλληλες μουσικές νότες του τραγουδοποιού. Το σενάριο περιγράφει κυρίως τα πρώτα βήματα του Ντίλαν, πριν ακόμη γίνει γνωστός, αλλά εστιάζει αρκετά και στην εποχή που μεταβλήθηκε σε σύμβολο της επαναστατημένης γενιάς των 60s με ειδική αναφορά στη σχέση του με την Τζόαν Μπάεζ που την υποδύεται η Μόνικα Μπαρμπάρο. (Νοέμβριος ή Δεκέμβριος)

Emilia Perez

Emilia Perez

Αν υπάρχει σήμερα ένας Γάλλος σκηνοθέτης που κάθε νέα ταινία του χτυπάει συναγερμό για τους σινεφίλ αυτός δεν είναι άλλος από τον Ζακ Οντιάρ. Σπεσιαλίστας στο να ανακατεύει εξαίσια κινηματογραφικά είδη και αφηγηματικές τεχνικές, εξέπληξε και πάλι τις Κάννες τον περασμένο Μάιο όταν έφτιαξε ένα υβρίδιο μιούζικαλ και περιπέτειας με πρωταγωνίστρια μια Μεξικανή τρανς έμπορο ναρκωτικών. Η τολμηρή γραφή του Οντιάρ αμείφθηκε με το Βραβείο της επιτροπής, ενώ οι γυναίκες του καστ (Ζόε Σαλντάνα, Σελένα Γκόμεζ, Κάρλα Σοφία Γκασκόν, Αντριάνα Παζ) μοιράστηκαν το βραβείο ερμηνείας. (7/11)

Anora

Anora Trailer #1 (2024)

Η ταινία Anora, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών, ανήκει στον Αμερικανό Σον Μπέικερ. Ο δημιουργός του «Florida project» ωριμάζει συνεχώς και ωριμάζει όμορφα. Η ιστορία του φιλμ αφορά τη σχέση που δημιουργεί μια νεαρή σεξεργάτρια από το Μπρούκλιν (τρομερή η Μίκι Μάντισον στον ρόλο της Άνι) με τον πλούσιο γιο (Μαρκ Αιντελστάιν) ενός Ρώσου ολιγάρχη. Ο Μπέικερ ξέρει καλά να αφηγείται τα σκοτεινά παραμύθια του, έχοντας ως δεξαμενή ιδεών το περιθώριο αλλά και την αποδόμηση του αμερικανικού ονείρου. (24/10)

The substance

The substance


Το παράδοξο και σοκαριστικό θρίλερ The substance της Κοραλί Φαρζά ήταν ένα ακόμη φιλμ που είχε δυνατό αντίκτυπο στις τάξεις των κριτικών που βρέθηκαν στις Κάννες τον περασμένο Μάιο. Κυρίως επειδή έδωσε τη γυμνή, τρομακτική και δίχως ωραιοποιήσεις απάντηση στο ερώτημα «πώς λειτουργεί ο ηλικιακός ρατσισμός για τις γυναίκες στη βιομηχανία του θεάματος;». Σε μια ερμηνεία που θα συζητηθεί όσο λίγες κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, η Ντέμι Μουρ υποδύεται μια παλιά σταρ του Χόλιγουντ που εργάζεται ως γυμνάστρια σε τηλεοπτικό σόου και απολύεται από τον διευθυντή του καναλιού. Καθώς η απελπισμένη γυναίκα θα στραφεί σε μια ακραία λύση για να ξαναβρεί τον «παλιό» εαυτό της, η κάμερα της Φαρζά προβαίνει σε ένα σπάνιο κρεσέντο «body horror» που είμαι βέβαιος ότι θα αποθέωνε ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. (31/10)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Lee: Η ιστορία της Λι Μίλερ, της Αμερικανίδας πολεμικής φωτορεπόρτερ και ανταποκρίτριας
Lee: Η ιστορία της Λι Μίλερ, της Αμερικανίδας πολεμικής φωτορεπόρτερ και ανταποκρίτριας

Η εμφατική και άρτια ερμηνεία της Κέιτ Γουίνσλετ στον ρόλο της Μίλερ σημαδεύει πέρα ως πέρα το φιλμ της Αμερικανίδας ντοκιμαντερίστα Έλεν Κούρας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.