Κινηματογραφος

65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με δυνατές συγκινήσεις και… τέρατα

Το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ με τίτλο «Εμείς το Τέρας»

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ένα μεγάλο αφιέρωμα με 20 σημαντικά φιλμ, ειδική έκδοση και εικαστική έκθεση 

Το αφιέρωμα αφορά σε ορισμένα μυστηριώδη κινηματογραφικά πλάσματα που αναμένεται να προκαλέσουν ανατριχίλες στο κοινό που θα βρεθεί στις αίθουσες του 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα του αφιερώματος επιμελείται ως guest curator o Κάρλο Σατριάν (πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής των Φεστιβάλ του Βερολίνου και του Λοκάρνο, κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας) ο οποίος επέλεξε είκοσι ταινίες, παλιότερες και πιο σύγχρονες, που αφηγούνται ιστορίες πολλαπλών συμβολισμών και ξεχωριστής καλλιτεχνικής αξίας. Διαφορετικά είδη (φιλμ τρόμου, αισθηματικά δράματα, μεταφυσικά θρίλερ, πολιτικά ντοκιμαντέρ) επιστρατεύονται προκειμένου να αναδειχτούν οι λαϊκές ιστορίες που συνοδεύουν αρχέγονους φόβους και μυστηριώδεις γρίφους γύρω από την ταυτότητα του Κακού. Ο Κάρλο Σατριάν μιλάει για «την πεμπτουσία του σινεμά όταν ξεδιπλώνονται αυτές οι αξέχαστες κινηματογραφικές εικόνες που ανοίγουν παράθυρο στο άγνωστο» ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης αναφέρεται στον λαϊκισμό, τις ακραίες πολιτικές επιλογές και την εχθροπάθεια που δημιουργούν τερατογενέσεις «διαπιστώνοντας με τρόμο ότι το τέρας δεν κατοικεί μόνο στον έξω φανταστικό κόσμο, αλλά και μέσα μας και ότι με την συμμετοχή, την ανοχή ή τη σιωπή μας γινόμαστε και εμείς τέρατα όπως είχε προφητεύσει ο Μάνος Χατζιδάκις».

«Εμείς το Τέρας» στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 

Μερικά από τα φιλμ που θα δούμε στο πλαίσιο του αφιερώματος είναι το θρίλερ «Μάτια χωρίς πρόσωπο» (1960) του Ζορζ Φρανζού, το ντοκιμαντέρ «To Arms, We’re Fascists!» (1962) του διδύμου στο σινεμά και τη ζωή Τσετσίλια Μαντζίνι και Λίνο Ντελ Φρα, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Τώνιας Μαρκετάκη «Ιωάννης ο βίαιος» (1973) που αντλεί έμπνευση από αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα, το σοκαριστικό «Κτήνος» (1975) του Βαλέριαν Μπορόφτσικ, το «Μέντα καραμέλα» (1999) του Λι Τσανγκ-ντονγκ , το «Sasquatch Sunset» (2024) των Ντέιβιντ και Νέιθαν Ζέλνερ κ.α.

Επίσης θα υπάρχει δίγλωσση ειδική θεματική έκδοση του Φεστιβάλ για το μεγάλο αφιέρωμα με κείμενα και αναλύσεις από θεωρητικούς του σινεμά, κοινωνιολόγους και δημοσιογράφους. Τέλος η εικαστική έκθεση που εμπνέεται από το αφιέρωμα και θα είναι δωρεάν για το κοινό, υπογράφεται από την Μαλβίνα Παναγιωτίδη και τον Δαυίδ Σαμπεθάι ενώ η επιμέλεια ανήκει στον Ορέστη Ανδρεαδάκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών,την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου.

Info

Tο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου.