Κινηματογραφος

Ο σεναριογράφος του «Dune», Jon Spaihts, θα σκηνοθετήσει την πρώτη live action ταινία της Laika

Οι πρώτες ανακοινώσεις για το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας

Γιώργος Δήμος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο σεναριογράφος των ταινιών «Dune» και «Prometheus», Jon Spaihts, θα σκηνοθετήσει την πρώτη live action ταινία της Laika.

Το στούντιο της Laika ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο πως ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος των «Dune» και «Dune: Part Two», Τζον Σπέιτς, πρόκειται να συνεργαστεί μαζί τους στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα. Η ταινία θα είναι ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και δεν έχει ακόμα κάποιον επίσημο τίτλο. Εκτός από το σκηνοθετικό ντεμπούτο του αμερικανού σεναριογράφου, η ταινία θα είναι και η πρώτη με ηθοποιούς του συγκεκριμένου στούντιο παραγωγής, που μέχρι τώρα ειδικευόταν στις stop-motion animation ταινίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σχετικά με το πρότζεκτ, η ταινία θα αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που ερευνά ένα μυστήριο το οποίο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας που εκείνη δεν μπορεί να θυμηθεί. Ο Ματ Λέβιν, που πρόσφατα διορίστηκε πρόεδρος των live action ταινιών της Laika, είπε πως το στούντιο «θαυμάζει εδώ και χρόνια την εμβληματική δουλειά του Τζον ως σεναριογράφου. Είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς και ευρηματικούς παραμυθάδες που δουλεύουν στο χώρο σήμερα και είναι τιμή μας που πρόκειται να συνεργαστούμε μαζί του, καθώς θα φέρει το μοναδικό του όραμα και την ψυχή του στην καρέκλα του σκηνοθέτη για πρώτη φορά, με μία πέρα για πέρα αυθεντική ιδέα που είναι τόσο συγκινητική, όσο μας δίνει και τροφή για σκέψη».

Ο Τζον Σπέιτς, που εκτός από το σενάριο των ταινιών «Dune» του Ντένις Βιλενέβ έχει γράψει και εκείνο του «Προμηθέα» (2012), του Ρίντλεϊ Σκοτ, αλλά και εκείνο του «Doctor Strange» (2016) της Marvel, είπε σχετικά με την ταινία στη δική του δήλωση στο Φεστιβάλ του Τορόντο: «Θα είναι ένα πρωτότυπο έργο με πάθος στο οποίο ανυπομονούσα να στραφώ εδώ και καιρό και δεν θα μπορούσα να ευχηθώ για καλύτερους συνεργάτες. Η Laika έχει ένα σαφές δημιουργικό όραμα και μια παράδοση σχολαστικής, κατά παραγγελία αφήγησης που ταιριάζει πολύ σε αυτό το πρότζεκτ».

O σεναριογράφος Jon Spaihts στην 94η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ, Λος Άντζελες © EPA / Caroline Brehman

Το στούντιο της Laika, που μας έχει προσφέρει επιτυχίες όπως την «Coraline» (2009) και το «Kubo and the Two Strings» (2016), ασχολείται αυτή τη στιγμή με ένα από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ του, την έκτη μεγάλου μήκους stop-motion ταινία του, «Wildwood», που βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο φαντασίας των Κόλιν Μέλοϊ και Κάρσον Ελις και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2025, ενώ στο πλάνο υπάρχει και άλλη μία live action ταινία, την οποία θα σκηνοθετήσει ο Μπράιαν Ντάφιλντ και θα φέρει τον τίτλο «Crumble».