Κινηματογραφος

Ιζαμπέλ Ιπέρ: Το μέλλον του κινηματογράφου σκιάζεται από την αβεβαιότητα

H ηθοποιός είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Βενετίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιζαμπέλ Ιπέρ: Το μέλλον του κινηματογράφου σκιάζεται από την αβεβαιότητα
© EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ιζαμπέλ Ιπέρ: Το μέλλον του κινηματογράφου σκιάζεται από την αβεβαιότητα

Ο κινηματογράφος έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια και η επιβίωσή του δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, δήλωσε την Τετάρτη η Γαλλίδα ηθοποιός Iζαμπέλ Ιπέρ, η οποία ανέλαβε την κύρια κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

«Αυτό που μας απασχολεί όλους είναι να συνεχίσει ο κινηματογράφος να ζει όσο το δυνατόν περισσότερο. Γνωρίζουμε ότι έχει αποδυναμωθεί τον τελευταίο καιρό», δήλωσε η Ιζαμπέλ Ιπέρ στην παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του παλαιότερου κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο.

Η 11ήμερη διοργάνωση συγκεντρώνει κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο, δίνοντάς τους μια ανεκτίμητη ευκαιρία να προωθήσουν έργα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν παγκόσμια προβολή.

Αλλά πέρα από το λαμπερό κόκκινο χαλί του Λίντο της Βενετίας, οι βετεράνοι του κινηματογράφου ανησυχούν για το μέλλον της βιομηχανίας: οι πωλήσεις των εισιτηρίων δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από την πανδημία του COVID, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα των ταινιών.

«Δεν είμαι σκηνοθέτης, είμαι μόνο ηθοποιός, αλλά ξέρουμε τι αντιπροσωπεύει από την άποψη του θάρρους, της αντοχής, της μοναξιάς, της αποφασιστικότητας, το να ... κάνεις μια ταινία», ανέφερε.

«Αλλά γι' αυτό υπάρχει ένα φεστιβάλ όπως η Βενετία, είναι σαν ένα οικοσύστημα που είναι πιο απαραίτητο από ποτέ για να διακηρύξει αυτές τις αξίες. Γι' αυτό είμαι πραγματικά χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ», δήλωσε η Ιπέρ.

Η Ιπέρ έχει παίξει σε περισσότερες από 120 ταινίες και έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στη Βενετία, το 1988 και το 1995. Η ίδια και η οικογένειά της διευθύνουν επίσης δύο μικρούς κινηματογράφους τέχνης στο Παρίσι.

Οι παγκόσμιες εισπράξεις από τα κινηματογραφικά ταμεία εκτιμάται ότι θα έχουν φτάσει σχεδόν τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Gower Street Analytics, μια αύξηση 30,5% σε σχέση με το 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι 15% κάτω από τις μέσες ετήσιες αποδόσεις από το 2017-2019, πριν το χτύπημα του COVID.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.