Κινηματογραφος

Ο Αλεξάντερ Πέιν στη Σίφνο με «Tα παιδιά του χειμώνα»

Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή και όλοι όσοι παραβρέθηκαν, είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον Αλεξάντερ Πέιν

Έλενα Ντάκουλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έκλεισε το πολιτιστικό φεστιβάλ της Σίφνου, με καλεσμένο τον βραβευμένο με δύο Όσκαρ Αλεξάντερ Πέιν

Το βράδυ 26/08 έπεσε στη Σίφνο, η αυλαία των εκδηλώσεων του πολιτιστικού Φεστιβάλ «Βring your chair», με την προβολή της ταινίας «Tα παιδιά του χειμώνα» («Τhe Holdovers»), του βραβευμένου, με δύο Όσκαρ, σεναριογράφου – σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, ενός από τους σπουδαιότερους Aμερικανούς δημιουργούς της τελευταίας 25ετίας, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, προσκεκλημένος από τις ιδρύτριες - διοργανώτριες του Φεστιβάλ, Φαίη Καζαντζίδου και Paola Valeria Jovinelli.

Προβολή της ταινίας «Τα παιδιά του Χειμώνα», στο δημοτικό σχολείο Σίφνου (Φυρόγια)

Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή και όλοι όσοι παραβρέθηκαν, εκτός από το ότι απόλαυσαν μία υπέροχη, μεστή ταινία που αποπνέει ένα βαθύ αίσθημα ανθρωπιάς, είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον Αλεξάντερ Πέιν και να συμμετάσχουν ενεργά στη ζωντανή και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε με τον καταξιωμένο συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη, σε ρόλο δημοσιογράφου.

Χρήστος Χωμενίδης, Γιώργος Βερνίκος, Κωστής Δημητριάδης

Πρόκειται για μία εξαιρετική, άκρως ανθρωποκεντρική ταινία, η οποία μας μεταφέρει στη δεκαετία του 1970, σ’ ένα Κολλέγιο της Βοστώνης, την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών και την αναγκαστική συμβίωση τριών εντελώς αταίριαστων μεταξύ τους ανθρώπων με τον καθέναν να κουβαλάει την δική του ιστορία και τις δικές του αδυναμίες.

Από αριστερά: Κωστής Ψαραδέλης, Αλεξία Ψαραδέλη, Σαράντης Λόλος, Αλεξάντερ Πέιν, Φαίη Καζαντζίδου

Μέσα από την πλοκή της και το ξετύλιγμα των χαρακτήρων τίθενται προβληματισμοί και θίγονται με ενσυναίσθηση, ευαισθησία, λεπτότητα, χιούμορ και σαρκασμό πολλά κοινωνικά θέματα, όπως τα οικογενειακά τραύματα, οι εκρήξεις της εφηβείας, η μοναξιά, η απώλεια, οι φιλικές αλλά και οι σχέσεις καθηγητή-φοιτητή, η απομυθοποίηση της στείρας ακαδημαϊκής γνώσης, το χρήμα ως «εργαλείο» επιβολής στους άλλους, ο διαχωρισμός της κοινωνίας σε προνομιούχους και μη προνομιούχους. Το δε αποτύπωμα του πολέμου του Βιετνάμ προσεγγίζεται μ’ έναν τρόπο που προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση.

Ο Αλεξάντερ Πέιν με τις ιδρύτριες του Φεστιβάλ, Φαίη Καζαντζίδου και Paola Valeria Jovinelli

Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2023. Ήταν υποψήφια για 5 Οσκαρ (μεταξύ των οποίων και αυτό της Καλύτερης Ταινίας). Η Ντα'Βάιν Τζόι Ράντολφ κέρδισε το Οσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου.

Οι ιδρύτριες του Φεστιβάλ με τον σεναριογράφο-σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν και τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη

Βring your chair φεστιβάλ
Ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, με πρωτοβουλία δύο φίλων, της Ιταλίδας επιχειρηματίας & δημοσιογράφου Paola Valeria Jovinelli και της Art Director Φαίης Καζαντζίδου και προσφέρει κάθε Ιούλιο και Αύγουστο στην Σέριφο και στη Σίφνο, ένα ποικίλο και πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, με σταθερούς συνοδοιπόρους την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου.
bringyourchairfestival.com

Έλενα Ντάκουλα και Αλεξάντερ Πέιν