Κινηματογραφος

Όλα είναι Δράμα!: Το 47ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έρχεται τον Σεπτέμβριο

Το επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνει 211 ταινίες από 39 χώρες και θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Δήμος
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 47ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας επιστρέφει στις 2 Σεπτεμβρίου με πλούσιο πρόγραμμα και παράλληλες δράσεις

 Το 47ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 στη Δράμα, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 211 ταινίες από 39 χώρες. Από αυτές, 148 μικρού μήκους ταινίες διαγωνίζονται στα 7 διαγωνιστικά τμήματα του DISFF, ενώ 63 προβάλλονται στα φετινά αφιερώματα.

Το Φεστιβάλ Δράμας θα προβάλλει συνολικά 62 ελληνικές ταινίες στα διαγωνιστικά του τμήματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε εθνική και παγκόσμια πρεμιέρα.

Όπως και πέρυσι, οι δύο ταινίες που θα αποσπάσουν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, θα εξασφαλίσουν αυτόματα το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ.

47ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF): Το μέλλον του σινεμά σε μία εβδομάδα!

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος θα είναι ο Αχιλλέας Κυριακίδης και του Διεθνούς Διαγωνιστικού o Γιώργος Μαυροψαρίδης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αφιέρωμα στη Φρίντα Λιάππα και τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη και masterclass του Γιώργου Μαυροψαρίδη (Παρασκευή 6/9, Θερινός Κινηματογράφος «Αλέξανδρος»).

Το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και το Διεθνές Διαγωνιστικό πλαισιώνονται για άλλη μία χρονιά από το Διεθνές Σπουδαστικό και το Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα. Παράλληλα, συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία τα διαγωνιστικά προγράμματα  Διεθνές Animation, Short & Green, και Kiddo με ταινίες για παιδιά και από παιδιά, αλλά και το Short Film Hub που φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία, με ακόμα πιο ενδυναμωμένη την παρουσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Δεν θα μπορούσε να λείπει το καινοτόμο πρόγραμμα Cinematherapy.

Φέτος το DISFF παρουσιάζει, σε ειδικό αφιέρωμα, τις φοιτητικές ταινίες που δημιουργήθηκαν κατά τα τρία πρώτα εξάμηνα της Κινηματογραφικής Σχολής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με εξ αποστάσεως μαθήματα και δια ζώσης εργαστήρια στην πόλη της Δράμας.

Το Φεστιβάλ ατενίζει την επόμενη μέρα με νέο πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας τον Δήμαρχο Δράμας Γιώργο Παπαδόπουλο και νέο Αντιπρόεδρο τον Πέτρο Παρασκευαΐδη.

Το 47ο DISFF θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος»), στον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος», στον κήπο του πολιτιστικού χώρου «Κύκλωψ», στο καφέ-πολυχώρο «Ελευθερία», ενώ φέτος εγκαινιάζει έναν ακόμα φεστιβαλικό χώρο, το Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτήριο του 1928, το οποίο αναβαθμίστηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Raycap και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κύκmayγματοποιηθεί, ταυτόχρονα, και σε φυσικούς χώρους και online.

Το επίσημο Spot του 47ου DISFF

Με κεντρικό σύνθημα τη φράση: «Όλα είναι Δράμα/All is Drama», που είναι δανεισμένη από τον τίτλο της αγαπημένης ελληνικής ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, «Όλα είναι Δρόμος», το φετινό spot παρουσιάζεται σε 10 διαφορετικές εκδοχές, με αναφορές σε όλα τα διαγωνιστικά τμήματα, που αποτελούν την ολότητα και την ταυτότητα του Φεστιβάλ.

36 ενδεικτικά επιλεγμένοι τίτλοι ταινιών από τα 7 διαγωνιστικά προγράμματα, συνδέονται μεταξύ τους σε ενιαίες φράσεις (με ποιητική, στοχαστική ή και χιουμοριστική διάθεση), όπως ακριβώς οι ταινίες τοποθετούνται και προβάλλονται διαδοχικά στη μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από ιστορίες και εικόνες.

Η ένωση των τίτλων μέσα από τις 10 διαφορετικές φράσεις του spot επιχειρεί να προβάλλει τον χαρακτήρα του Φεστιβάλ Δράμας ως ένα χώρο και μια πλατφόρμα συμπερίληψης, ενωτικότητας και ενσωμάτωσης κάθε καλλιτεχνικής τάσης, φωνής και έκφρασης, από την ευρεία δημιουργική κινηματογραφική κοινότητα.

Τη σκηνοθεσία και το μοντάζ υπογράφει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιάννης Σακαρίδης, την κεντρική ιδέα και τα κείμενα έγραψε ο Βασίλης Τερζόπουλος, ενώ την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε και παραχώρησε στο Φεστιβάλ ο Κωστής Μαραβέγιας.

Η πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF)

Το πρόγραμμα προβολών του 47ου DISFF θα είναι επίσης προσβάσιμο, με ελεύθερη είσοδο, από την πλατφόρμα του φεστιβάλ. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα από τις 2 Σεπτεμβρίου (10 μ.μ.) μέχρι και τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.

Ελληνικό Διαγωνιστικό

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, με επικεφαλής τον Γιάννη Σακαρίδη, συμμετέχουν 27 ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούν ή εμφανίζονται σε μικρότερους ρόλους, δεκάδες γνωστοί ηθοποιοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Αλέξανδρο Λογοθέτη, Μυρτώ Αλικάκη, Εύη Σαουλίδου, Γιώργο Κατσή, Υβόννη Μαλτέζου, Ναταλία Τσαλίκη, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Νίκο Γεωργάκη, Τάκη Σακελλαρίου, Φλομαρία Παπαδάκη, Χρήστο Πασσαλή, Παύλο Ιορδανόπουλο, Νικολάκη Ζεγκίνογλου, Αργύρη Πανταζάρα, Γιάννη Παπαδόπουλο, Μαρία Σκουλά, Δώρα Μασκλαβάνου, Μισέλ Βάλεϊ, Τόνια Σωτηροπούλου, Σταύρο Τσουμάνη, Μαρία Φιλίνη, Ζωή Σιγαλού και πολλά νέα ταλαντούχα πρόσωπα. Θα δούμε ακόμα, σε βασικούς ρόλους που θα συζητηθούν, την ηθοποιό και τρανς μοντέλο Κωνσταντίνα Λία, τον ράπερ Novel και τη ράπερ Mira.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιάννης Σακαρίδης

Τα κοινωνικά θέματα και οι σχέσεις κυριαρχούν και φέτος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ωστόσο και ταινίες εποχής, αληθινές ιστορίες, ταινίες βασισμένες σε διηγήματα («Η Δεξίωση» του Σωτήρη Δημητρίου), ξενόγλωσσες μικρού μήκους, μαυρόασπρα φιλμ, ιστορίες που διαδραματίζονται στο εξωτερικό (Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία) αλλά και μετα-αποκαλυπτικές δυστοπίες επιστημονικής φαντασίας.

Την τιμητική τους φέτος έχουν οι τράπερ και οι ράπερ, με τον δημοφιλή Novel να εμπλέκεται μάλιστα ενεργά στην δημιουργία μίας ταινίας με θέμα το group therapy. Παράλληλα, ευδιάκριτο είναι το ενδιαφέρον των νέων δημιουργών για τη ζωή στην ελληνική επαρχία όπου, συχνά, η πατριαρχία και τα στερεότυπα της αρρενωπότητας «συνθλίβουν» τα νέα παιδιά. Έμφαση δίνεται και στη σεξουαλικότητα, τις γκέι ερωτικές ιστορίες (ιδιαίτερα μεταξύ γυναικών), την ομοφοβία και τη διεκδίκηση της τρανς ταυτότητας.

«Όχι πια έρωτες» - Φοίβος Καραγιάννης

Τα ζώα και το κυνήγι πρωταγωνιστούν σε αρκετές ταινίες πυροδοτώντας δραματικές εξελίξεις, ενώ η απώλεια, η διαχείριση του πένθους και ο χωρισμός καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της φετινής θεματικής των ταινιών. Οι οικογενειακές σχέσεις και ιδιαίτερα η συγκρουσιακή σχέση μάνας-κόρης, οι φιλίες που δοκιμάζονται, ο πρώτος έρωτας,  τα παιδικά τραύματα, η απώλεια της παιδικότητας και η απότομη ενηλικίωση, οι γονεϊκές ευθύνες και  οι μονογονεϊκές οικογένειες συνεχίζουν να εμπνέουν για άλλη μια φορά τους μικρομηκάδες. Όπως και τα καυτά κοινωνικά ζητήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα: μετανάστευση, μπούλινγκ, ρατσισμός, αυτοκτονίες, αστυνομική βία, παρακολούθηση, ενσωμάτωση των Ρομά, εθισμός, φυλακή. Αλλά και η ανεργία, η μαύρη εργασία, ο γολγοθάς των ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν  στην εποχή όπου οι συμβουλές για «αυτοβελτίωση» σαγηνεύουν τον κόσμο. Τα χνάρια του στο σινεμά συνεχίζει να αφήνει ο εγκλεισμός του λοκντάουν, ενώ θα δούμε και μικρά ντοκιμαντέρ με θέμα την Ομόνοια, και τον μικρόκοσμο των ελληνικών λεωφορείων.

Στο 47ο DISFF διαγωνίζονται πολλοί νέοι σκηνοθέτες, ταυτόχρονα όμως επιστρέφουν και αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν, έχοντας αποσπάσει ακόμα και το Χρυσό Διόνυσο –όπως οι Αλέξανδρος Σκούρας και Γιώργος Φουρτούνης.

Οι Κριτικές Επιτροπές του 47ου DISFF

Την κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος απαρτίζουν οι:

  • Αχιλλέας Κυριακίδης (Προέδρος), συγγραφέας, μεταφραστής, θεωρητικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης
  • Ειρήνη Βαχλιώτη, σκηνοθέτρια
  • Αλέξης Βασιλείου, γενικός διευθυντής Θέατρο Ριάλτο, καλλιτέχνης
  • Λήδα Γαλανού, κριτικός κινηματογράφου, συνιδιοκτήτρια flix.gr
  • Μαρίνα Σιώτου, ηθοποιός

Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος οι:

  • Γιώργος Mαυροψαρίδης (Πρόεδρος), μοντέρ
  • Laurent Crouzeix, Executive team, Clermont-Ferrand ISFF & Short Film Market
  • Αθηνά Ξενίδου, σκηνοθέτρια, παραγωγός

Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος οι:

  • Στυλιανός Ζερεφός, καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
  • Νiels Putman, film programmer, chief editor of Talking Shorts
  • Celine Roustan, film programmer
Pop. Σκηνοθεσία: Λίνα Κουντουρά

 Την κριτική επιτροπή του Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος οι:

  • Άρης Κατωπόδης (Πρόεδρος), καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες
  • Βίκυ Παπαδοπούλου,  ηθοποιός
  • Vania Turner, σκηνοθέτρια, ντοκιμαντερίστρια

Την κριτική επιτροπή του προγράμματος Short and Green οι:

  • Νεριτάν Ζιντζιρία, κινηματογραφιστής
  • Ηλιάννα Ζακοπούλου, υπεύθυνη προώθησης και διεθνών πολιτιστικών εκδηλώσεων Hellas Film
  • Antoine Chapon, artist, filmmaker

 Την κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Προγράμματος Αnimation οι:

  • Λαμπρινή Τριβέλλα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΠΑΔΑ
  • Βασίλης Γαλόπουλος, audio engineer
  • Μαρινέτα Κρητικού, συντονίστρια αγοράς Animasyros Festival

Την κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Προγράμματος Kiddo απαρτίζουν μαθητές ηλικίας 10-15 ετών:

  • Ισαάκ Ιορδανίδης
  • Ηλέκτρα Θεοχάρη
  • Σταύρος Παρασκευαϊδης 
  • Κωνσταντίνος Δημητριάδης
«Treadmill» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κοιμήση

47ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) - Οι δράσεις του Short Film Hub

Οι δράσεις του Short Film Hub, το οποίο υποστηρίζεται από το CreativeEuropeMEDIA, απλώνονται σε όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ. Φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με τη διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία, ενώ στελεχώθηκε φέτος με τον συντονιστή του Short Film Market του Φεστιβάλ Καννών, Φλοριάν Φερνάντεζ.

Καθημερινά θα πραγματοποιούνται συζητήσεις με εκλεκτούς προσκεκλημένους, ενώ κάθε πρωί στις 11 π.μ. (θερινός κινηματογράφος «Αλέξανδρος») το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μία νέα συνεργασία μεταξύ του DISFF και του online περιοδικού Talking Shorts, εργαστήρια προσανατολισμένα στην κριτική κινηματογράφου και την καλλιτεχνική επιμέλεια με προσκεκλημένους ομιλητές και εξατομικευμένες συναντήσεις, κι ένα συναρπαστικό πρόγραμμα Διαλέξεων και Ομιλιών (SFH Talks) πάνω σε θέματα όπως το υβριδικό φορμά μικρού μήκους, η παγκόσμια διανομή, η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτης ταινίας μεγάλου μήκους, τα νέα μοντέλα καλλιτεχνικής επιμέλειας, καταρτισμού προγράμματος και ανάπτυξης φεστιβάλ.

Περιλαμβάνει επίσης την πιλοτική έκδοση ενός residency που θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τις επόμενες διοργανώσεις, επιτρέποντας στους δημιουργούς να εστιάσουν στην ανάπτυξη σεναρίου και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση σε θέματα που αφορούν την κινηματογραφική βιομηχανία. Επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν οι: Αλεξάνδρα Ματθαίου, Στέργιος Ντινόπουλος, Σταύρος Μαρκουλάκης και Τηλέμαχος Γιογλαρής.

Γνωρίστε το ΕΚΚ/Meet the GFC

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), συνεχίζοντας την πολύχρονη και σταθερή συνεργασία του με το Φεστιβάλ Δράμας, οργανώνει και φέτος τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων «Meet the GFC» στο πλαίσιο του Short Film Hub. Από την Τρίτη (3/9) έως την Παρασκευή (6/9) στελέχη του ΕΚΚ θα ενημερώνουν σκηνοθέτες και παραγωγούς για όλα τα επιλεκτικά χρηματοδοτικά προγράμματά του και για τους ορίζοντες τους οποίους αυτά ανοίγουν στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας και των διεθνών συνεργασιών. Παράλληλα, θα συμμετάσχει ενεργά στις δράσεις του Φεστιβάλ με σκοπό τη στήριξη και την προώθηση της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους.

«Nabu» της Joanna Rusinek

Pitching Lab

Για ενδέκατη χρονιά, διεξάγεται το Drama Pitching Lab και Pitching Forum, σε επιμέλεια και συντονισμό της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Βαρβάρας Δούκα, επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας.

Δέκα σχέδια (ανάμεσά τους και τέσσερα ελληνικά) θα συμμετάσχουν στο διεθνές pitching lab και forum στη Δράμα και θα διαγωνιστούν για τα βραβεία της Finos Film και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

«Όπως είναι φυσικό», σημειώνει η Βαρβάρα Δούκα, «οι προβληματισμοί και οι αγωνίες που απλώνονται σε όλον τον πλανήτη, αντανακλώνται στις ιστορίες των δημιουργών, και έτσι, εκτός από τις πάντα επίκαιρες προσωπικές ιστορίες, σχέδια για ταινίες ενηλικίωσης, θέματα  κοινωνικά όπως η μετακίνηση πληθυσμών και η φτωχοποίηση, πληθώρα σεναρίων, αντιμετώπισαν με διάφορους τρόπους, την αγωνία για το μέλλον του πλανήτη και την πιθανή εσχατολογική πορεία του. Είδη όπως το θρίλερ, το sci-fi, το μεταφυσικό και ποιητικό στοιχείο, καθώς και η διαχείριση τοπίων και περιοχών μακριά από τις μεγαλουπόλεις, που οδηγούν σε ατμοσφαιρικά σύγχρονα γουέστερν, σχέδια που λαμβάνουν υπόψιν τους τα νέα δεδομένα στην κοινωνική συνείδηση για την ανάγκη συμπερίληψης και αποδοχής ατόμων με ιδιαίτερες δεξιότητες και  ασθενειών που κάποτε ακόμα και το όνομα τους έπρεπε να μείνει στη σιωπή, αλλά και σχέδια που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες αιχμής και τη δημιουργική χρήση τους στην κινηματογραφική πράξη, μας έδωσαν μια ποικιλία από εξαιρετικά ενδιαφέροντα σχέδια, κάνοντας δύσκολη την επιλογή μας».

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των βραβευμένων ταινιών της Δράμας στην Αθήνα, το Athens Pitching Lab, με 6 ελληνικά σχέδια. Μια πολλά υποσχόμενη διοργάνωση, η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των σεναρίων των σχεδίων, θέλοντας να δώσει ώθηση στην ελληνική παραγωγή.

Τα Mentorship Awards «Στάθης Παρασκευόπουλος» θα απονεμηθούν σε δύο από αυτά τα σχέδια, τα οποία θα βοηθηθούν περαιτέρω στο development του σεναρίου τους.

Όπως υπογραμμίζει η Βαράρα Δούκα: «η προετοιμασία για Pitching είναι η απαραίτητη διαδικασία, αν θέλετε να δείτε την ιδέα σας να γίνεται ταινία. Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες που να ορίζουν ένα τέλειο pitch, αλλά σίγουρα υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η εσωτερική διαδρομή που οδηγεί στην αλήθεια της ιστορίας μας. Και μαζί θα την ανακαλύψουμε και θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο να τη μοιραστούμε.»

Το Pitching Forum θα διεξαχθεί την Παρασκευή 6/9 στο Δημοτικό Ωδείο.

«Las Memorias Perdidas De Los Árboles» του Antonio La Camera

Cinematherapy

Μετά την επιτυχημένη πορεία του προγράμματος Cinematherapy από το 2020 έως σήμερα σε Ελλάδα και εξωτερικό, το DISFF ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος για το έτος 2024, με κεντρικό θεματικό άξονα το «Θεραπευτικό Σινεμά».

Σύμφωνα με την επικεφαλής του προγράμματος, ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου, «πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάδειξη και τη δύναμη του κινηματογράφου ως μέσο θεραπείας και ενδοσκόπησης, προσφέροντας στους θεατές μια βαθιά, συναισθηματική και ψυχολογική εμπειρία».

Η πέμπτη έκδοση του Cinematherapy περιλαμβάνει δύο ταινίες μικρού μήκους και ένα πάνελ συζήτησης «ΨTalk», που εγκαινιάζεται φέτος για πρώτη φορά.

Η Ντενίς Νικολάκου σημειώνει: «Στο πλαίσιο αυτό είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που θα φιλοξενήσουμε τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γιάνναρη σε μια μοναδική συζήτηση για την ταινία του Μια Θέση στον Ήλιο όπου θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε και να εξερευνήσουμε τα βαθύτερα νοήματα και τις ψυχολογικές διαστάσεις της ταινίας».

Στη συζήτηση συμμετέχουν: η Ντενίς Νικολάκου, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης και ο Άρης Δημοκίδης. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα.

Πέμπτη 5/9, 20.30, Θερινός Κινηματογράφος «Αλέξανδρος» (Είσοδος ελεύθερη).

Παράλληλα, την Παρασκευή 6/9 και το Σάββατο 7/9 αντίστοιχα, στον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος», θα προβληθούν οι ταινίες «Vioma» του Angel Saft και «Skeleton Tree» του Χάρη Ζαλαβρά. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας.

Μέσα από τις προβολές των ταινιών, το πρόγραμμα προσφέρει στο κοινό μια ευκαιρία να εξερευνήσει θεματικές όπως η μνήμη, η αντιμετώπιση του χρόνου, η προσωπική ανάπτυξη και η αυτοσυνείδηση. Με αυτόν τον τρόπο, το Cinematherapy DISFF 2024 προωθεί την ιδέα ότι ο κινηματογράφος δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη και τη θεραπεία της ανθρώπινης ψυχής.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του 47ου DISFF

Αφιέρωμα στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Κινηματογράφου του ΕΑΠ

Το πρόγραμμα «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του ΕΑΠ στοχεύει στο να εφοδιάσει τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες με τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορούν να εργαστούν σε διάφορους τομείς οπτικοακουστικών και κινηματογραφικών παραγωγών, δίνοντάς τους τα θεωρητικά και πρακτικά εφόδια σε ένα εκτεταμένο εύρος γνωστικών πεδίων σχετικά με τον κινηματογράφο.

Στο πλαίσιο της επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας επιλέχθηκαν για προβολή φοιτητικές εργασίες των θεματικών ενοτήτων σκηνοθεσίας των πρώτων τριών εξαμήνων του προγράμματος για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Οι ταινίες θα προβληθούν την Τετάρτη 4/9 («Κύκλωψ»).

Αφιερώματα: Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Φρίντα Λιάππα

Το Φεστιβάλ Δράμας, την Κυριακή 8/9 (Ολύμπια) τιμά τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γιάνναρη προβάλλοντας τέσσερις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες που γύρισε κατά τη δεκαετία του 1990, δίνοντας έτσι τη σπάνια ευκαιρία στο κοινό της Δράμας να παρακολουθήσει την εξέλιξη της μοναδικής κινηματογραφικής του ματιάς. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Μια θέση στον ήλιο» (1995), «Τρώες» (1990), «Caught looking» (1991) και «North of Vortex» (1991).

Παράλληλα, στο πλαίσιο τιμητικού αφιερώματος στη Φρίντα Λιάππα, την Παρασκευή 6/9 («Κύκλωψ») θα προβληθεί η ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια της μικρού μήκους ταινίας «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» (1977) καθώς και οι υπό αποκατάσταση ταινίες της «Απεταξάμην» (1980) και «Μετά 40 μέρες» (1972). Η αποκατάσταση πραγματοποιείται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Κυριάκο Αγγελάκο και το Φεστιβάλ Δράμας, με την υποστήριξη της Εταιρείας Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού.

Αφιέρωμα στα 20 Χρόνια του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ με Επιλεγμένες Σπουδαστικές Ταινίες

Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του Εθνικού Σπουδαστικού Τμήματος, το κοινό του φεστιβάλ Δράμας έχει αγκαλιάσει και βραβεύσει τις πρόσφατες ταινίες των αποφοίτων του τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ρετροσπεκτίβα αυτή, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη 3/9 και την Πέμπτη 5/9 (Κύκλωψ), εστιάζει σε παλιότερες ταινίες, πτυχιακές της πρώτης δεκαετίας αποφοίτων, από το 2009 ως το 2019. Πρόκειται για ταινίες που προβλήθηκαν και χειροκροτήθηκαν σε φεστιβάλ της εποχής τους και που ξαναπροβάλλονται με νέα διάθεση και σε νέο κοινό γεφυρώνοντας το παρόν με την ιστορία του Τμήματος και την εξέλιξή του.

«A Little Drama in Animapride» – 10 Χρόνια Animapride

Αφιέρωμα σε ταινίες animation ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής, σε συνεργασία με το Animasyros. Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης επιλέγει μερικές από τις αγαπημένες του ταινίες από την διαγωνιστική κατηγορία «Animapride» των τελευταίων ετών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, οι οποίες θα παρουσιαστούν το Σάββατο 7/9 («Κύκλωψ») σε ειδική προβολή στο 47ο DISFF και στο 17o Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros (23-29 Σεπτεμβρίου).

Θα προβληθούν 12 ταινίες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ μέχρι και την Ταϊβάν που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος queer θεματολογίας. Προσωπικές ιστορίες coming out, οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα queer άτομα, κωμικές ιστορίες νυχτερινής διασκέδασης και πολλά ακόμη.

Προβολή των 12 Ταινιών που Δημιούργησαν οι Συμμετέχοντες στο Εργαστήρι Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Δράμας

Το DISFF σχεδίασε και πραγματοποίησε ένα νέο δωρεάν εργαστήριο με επίδοξους κινηματογραφιστές από τη Δράμα, που στόχο είχε τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους (μυθοπλασίας ή υβριδικής), οι οποίες θα προβάλλονται σε ειδική προβολή στο Φεστιβάλ τον Σεπτέμβρη. Το workshop, σε σχεδιασμό και εκτέλεση της καλλιτεχνικής ομάδας του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε σε διάστημα οκτώ μηνών (με 2 εργαστήρια το μήνα) στην πόλη της Δράμας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν την πρώτη χρονιά 25 άτομα και τη δεύτερη χρονιά 55 άτομα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο ανοιχτό κάλεσμα της πρόσκλησης, 200 Δραμινοί και Δραμινές έστειλαν αίτηση συμμετοχής.

Μετά τη θερμή περσινή υποδοχή του αφιερώματος, θα προβληθούν και φέτος οι 12 νέες ταινίες, στην αυλή του Γυμνασίου Αρρένων, την Πέμπτη 5/9 και την Παρασκευή 6/9.

Επικεφαλής Προγράμματος: Γιάννης Σακαρίδης

«Το Mobile School Ταξιδεύει»

Η Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας την Τετάρτη 4/9 (Γυμνάσιο Αρρένων) παρουσιάζει «Το Mobile School Ταξιδεύει», ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Λουκά Παλαιοκρασά, που αφηγείται τη ζωή των παιδιών Ρομά που ζουν στον καταυλισμό Φιλίππου Δράμας και εργάζονται στους δρόμους. Γυρίστηκε κατά η διάρκεια του εκπαιδευτικού έργου «Mobile School Travels» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ.

Το «Mobile School» είναι μια τροχήλατη ορθογώνια κατασκευή, που αποτελείται από πάνελ εκπαιδευτικού χαρακτήρα (π.χ. αριθμητική, γραμματική, γεωγραφία, κ.ά.) και πάνελ συζητήσεων (π.χ. προσωπική υγιεινή, διαφορετικότητα, σχολικός εκφοβισμός, βία κ.α.). Τα πάνελ ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 350 και εναλλάσσονται σε κάθε παρέμβαση. Βασικοί στόχοι του έργου «Mobile School-Κινητό Σχολείο», είναι η εξάλειψη της σχολικής διαρροής και του αναλφαβητισμού και η ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών Ρομά σε εκπαιδευτικές δράσεις που ενδυναμώνουν την αυτοεκτίμησή τους.

«Είσαι στα Μέσα;» - Εκπαιδευτική Δράση για Παιδιά από το ΕΚΟΜΕ

Το Φεστιβάλ Δράμας σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ διοργανώνουν βιωματικό εργαστήριο Παιδείας στα Μέσα. Το εργαστήριο είναι βασισμένο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είσαι (στα) Μέσα;».

Με αφετηρία ένα  διασκεδαστικό ψηφιακό διαδραστικό quiz σχετικά με θέματα που αφορούν τα Μέσα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (Κινηματογράφο, Τηλεόραση, Διαδίκτυο, Ραδιόφωνο, Διαφήμιση, Τύπος κ.α.), οργανώνονται ποικίλες δραστηριότητες (έκφρασης, προβληματισμού, κίνησης, δημιουργίας, παιχνιδιού), με έμφαση σε ψηφιακά παιγνιώδη εργαλεία. Οι δραστηριότητες μπορούν να εστιάζουν σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα (που έχουμε διαπιστώσει ότι αφορά τα παιδιά και το Φεστιβάλ) όπως για παράδειγμα: διαδικτυακή ασφάλεια, νέες τεχνολογίες Α.I και V.R, διαφήμιση, ψηφιακά παιχνίδια, fake news κ.ά. Το εργαστήριο θα προσαρμοστεί στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες της ομάδας των παιδιών που θα συμμετέχουν.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικιών 12-15 ετών και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4/9 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Λογοτεχνικά Αίθρια: Δημήτρης Πέτρου – Κυριάκος Συφιλτζόγου, Ποιήματα Μικρού και Μεγάλου Μήκους

Δύο ποιητές με καταγωγή από την πόλη της Δράμας συνομιλούν με αφορμή την έκδοση των τελευταίων τους ποιητικών βιβλίων, «Εικοστός κόσμος» (εκδ. Πόλις) και «Με ύφος Ινδιάνου» (εκδ. Αντίποδες). Μια ανοιχτή συνομιλία δύο δημιουργών για τα πρώτα υλικά της ποιητικής δημιουργίας, τη σχέση της σύγχρονης Ιστορίας με την «έμπνευση και τη μεταποίησή» της, για μικρές και μεγάλες συνθέσεις. Δύο ποιητές, δύο φίλοι, που ξανασυναντιούνται  μετά από χρόνια στον γενέθλιο τόπο τους για να μοιραστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους την κοινή τους «ριζική» αγάπη.

Τετάρτη 4/9, Θερινός Κινηματογράφος «Αλέξανδρος».

Προβολή Βραβευμένων Ταινιών

Οι βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ θα προβληθούν το απόγευμα της Δευτέρας 9/9 (18.00, 20.00), στον κινηματογράφο «Ολυμπία».

Εισιτήρια: Προκράτηση εισιτηρίων more.com

Ραντεβού (και) στην Αθήνα τον Οκτώβριο

Το σύνολο του Εθνικού και του Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα, από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου, στο κινηματοθέατρο «Ίρις» (Ακαδημίας 56), όπου δραστηριοποιείται ο Κινηματογραφικός και Φωτογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.). Θα διεξαχθεί επίσης και εργαστήριο pitching.

Το Φεστιβάλ Δράμας πραγματοποιείται με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Βουλής των Ελλήνων και φυσικά του Δήμου Δράμας.