Κινηματογραφος

Οι ταινίες-ορόσημο στη σπουδαία καριέρα του Αλέν Ντελόν

Ο Ντελόν «έφερε επανάσταση στη γαλλική κομψότητα τη δεκαετία του 1960»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ταινίες-ορόσημο στη σπουδαία καριέρα του Αλέν Ντελόν
Οι ταινίες-ορόσημο στη σπουδαία καριέρα του Αλέν Ντελόν © Getty Images

Αλέν Ντελόν: Οι ταινίες ορόσημο στην καριέρα του - Ο Ντελόν «έφερε επανάσταση στη γαλλική κομψότητα τη δεκαετία του 1960»

Θλίψη στον παγκόσμιο κινηματογράφο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του σπουδαίου Αλέν Ντελόν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα Κυριακή 18 Αυγούστου σε ηλικία 88 ετών. Τον θάνατό του ανακοίνωσαν τα τρία παιδιά του με δελτίο Τύπου στο Γαλλικό Πρακτορείο .

Ο Αλέν Ντελόν αφήνει πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη ταινιών που τον έβαλαν στο πάνθεον του γαλλικού - και όχι μόνο- κινηματογράφου.

Η Le Monde σημειώνει ότι ο Αλέν Ντελόν ενσάρκωσε την τελειότητα ως ηθοποιός, βιώνοντας την τέχνη του με απαράμιλλη ένταση. Η Liberation τονίζει ότι ο Αλέν Ντελόν έφερε επανάσταση στη γαλλική κομψότητα τη δεκαετία του 1960, ενώ τον χαρακτηρίζει ως το «αρσενικό αντίστοιχο της Μπριζίτ Μπαρντό».

Οι ταίνιες-ορόσημο του Αλέν Ντελόν

Η κινηματογραφική καριέρα του Αλέν Ντελόν ξεκίνησε το 1957 με την ταινία Sois belle et tais-toi, στην οποία πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Jean-Paul Belmondo, με τον οποίο αργότερα θα ξανασμίξει, και ολοκληρώθηκε το 2010 με την τηλεοπτική ταινία Un mari de trop.

Rocco et ses frères

Ο Λουτσίνο Βισκόντι ήταν αυτός που έδωσε στον Αλέν Ντελόν τον πρώτο του μεγάλο ρόλο, στο «Ο Ρόκο και τα αδέρφια του» το 1960. Σε μια γαλλο-ιταλική παραγωγή, από τις οποίες υπήρχαν πολλές τη δεκαετία του '60, ο Rocco (Αλέν Ντελόν) ανταγωνίζεται με τον αδελφό του Simone (Renato Salvatori) για την αγάπη της Nadia, μιας πόρνης (Annie Girardot). Ο Ντελόν εισέβαλε στην οθόνη και εκτοξεύτηκε σε σταρ. Ο ηθοποιός συναντήθηκε ξανά με τον Visconti το 1963 στην ταινία Le Guépard.

Plein soleil

Επίσης το 1960, ο Αλέν Ντελόν έκανε θραύση στην ταινία Plein soleil του René Clément στο πλευρό του Maurice Ronet και της Romy Schneider (αλλά ήταν η τραγουδίστρια Marie Laforêt που έκλεψε τον γυναικείο πρωταγωνιστικό ρόλο). Ο Delon υποδύθηκε έναν απατεώνα που έκλεψε την ταυτότητα του Maurice Ronet. Ένα φιλμ νουάρ κάτω από έναν γαλάζιο ήλιο, όπου ο γυμνός κορμός του ηθοποιού θα αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στον αμφιβληστροειδή.

L‘Eclipse

Η Ιταλία ήταν και πάλι αυτή που κάλεσε τον Ντελόν στην ταινία του Michelangelo Antonioni Η έκλειψη το 1962. Έπαιξε τον αλαζόνα εραστή που απορρίφθηκε από τη Μόνικα Βίτι, τη μούσα του σκηνοθέτη. Εκείνη προτίμησε τον Francisco Rabal, ο οποίος τελικά την απογοήτευσε στέλνοντάς την πίσω στη μοναξιά της. Μια από τις μεγάλες ταινίες του Ιταλού δασκάλου, μαζί με τις L'Avventura και La Notte, για την ακοινωνησία των ανδρών και των γυναικών. Η ταινία κέρδισε το Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών το 1962.

Le Guépard

Ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε μαζί με τον Burt Lancaster και την Claudia Cardinal σε μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του Ιταλού δασκάλου και των ταινιών μικρού μήκους. Μια τεράστια τοιχογραφία, με έναν αέρα του «Όσα παίρνει ο άνεμος» ιταλικού στυλ, για το τέλος μιας εποχής. Ο Βισκόντι επέστρεψε στο θέμα στις ταινίες Οι καταραμένοι (1969), Θάνατος στη Βενετία (1971) και Λούντβιχ: Το λυκόφως των θεών (1972), αλλά χωρίς τον Ντελόν.

Mélodie en sous-sol

Μετά τις μεγάλες ταινίες της πρώιμης καριέρας του, ο Αλέν Ντελόν ξεκίνησε μια πιο ελαφριά φιλμογραφία, έστω και αν τα έργα του ήταν ακόμη καλά φτιαγμένα. Σε αυτό το πιο διασκεδαστικό πνεύμα εντάσσεται το Mélodie en sous-sol (1963) του Henri Verneuil, μια συγκεκριμένη ταινία ληστείας με τον Jean Gabin στο πλευρό του (τον οποίο θα συναντούσε ξανά αρκετές φορές) και με διαλόγους του Michel Audiard.

Paris brûle-t-il ?

Ο Ντελόν είχε έναν επιλεγμένο ρόλο: αυτόν του Ζακ Σαμπάν-Ντελμάς, που μόνο να κολακεύσει θα μπορούσε τον πρωθυπουργό του στρατηγού Ντε Γκωλ που βρισκόταν στην εξουσία την εποχή της προβολής της ταινίας.

Le Samouraï

Αφού σκηνοθέτησε τον Jean-Paul Belmondo στο Le Doulos (1962) και τον Lino Ventura στο Le Deuxième souffle (1966), ο Jean-Pierre Melville κάλεσε τελικά τον Ντελόν το 1967 για να πρωταγωνιστήσει σε μια από τις καλύτερες ταινίες του σκηνοθέτη και του ηθοποιού: Le Samouraï. Το κύκνειο άσμα ενός μοναχικού, βουβού εκτελεστή, ο ηθοποιός είναι εντυπωσιακός σε μια μινιμαλιστική ερμηνεία, γεμάτη εσωτερικότητα και συνάμα εξαιρετικά συγκινητική. Ένα αριστούργημα.

Le Clan des Siciliens

Ο Αλέν Ντελόν ήταν ένας από την τριάδα των κορυφαίων Γάλλων ηθοποιών στην ταινία του Henri Verneuil Clan des Siciliens το 1969. Επανασυνδέθηκε με τον Jean Gabin και τον Lino Ventura, ενώ έλειπε μόνο ο Jean-Paul Belmondo. Ένα φανταστικό αστυνομικό θρίλερ σκηνοθετημένο αριστοτεχνικά από τον σκηνοθέτη του, που περιστρέφεται γύρω από μια απίθανη ληστεία, με αποκορύφωμα την προσγείωση ενός Boeing σε έναν αυτοκινητόδρομο, το Le Clan des Sicilien είναι επίσης διάσημο για την εξαιρετική μουσική του Ennio Morricone που συνέθεσε για την ταινία.

La Piscine

Την ίδια χρονιά (1969), ο σταρ επέστρεψε σε μια πιο οικεία ατμόσφαιρα στην ταινία La Piscine του Jacques Deray. Επανασυνδέθηκε με τον Maurice Ronet και τη Romy Schneider, με τους οποίους είχε πρωταγωνιστήσει στο Plein soleil το 1960. Στην πραγματικότητα, η ταινία παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με αυτή του René Clément, στο γαλάζιο φως της και στη ρομαντική πλοκή που συνδέει τους χαρακτήρες (μεταξύ των οποίων και η Jane Birkin, η οποία κάνει το γαλλικό της ντεμπούτο). Η σκηνή μεταξύ του Ντελόν και της Romy Schneider δίπλα στην πισίνα παραμένει μια από τις πιο λαμπερές του γαλλικού κινηματογράφου και το ζευγάρι ξαναζεί στη μυθοπλασία το πάθος του που ξεκίνησε το 1958 στα γυρίσματα της ταινίας Christine του Pierre Gaspard-Huit.

Le Cercle rouge

Ο Ντελόν επέστρεψε στη δράση σε ένα σκοτεινό αστυνομικό θρίλερ, σε σκηνοθεσία του ειδικού Jean-Pierre Melville, με το Le Cercle rouge το 1970. Φορώντας μουστάκι, υποδύθηκε έναν φυλακισμένο που οργανώνει μια ληστεία με τον Gian Maria Volonte ως μαφιόζο της Μασσαλίας και τον Yves Montand ως αλκοολικό πρώην αστυνομικό, απέναντι στον Bourvil σε έναν ρόλο ενάντια στο ρεύμα ως μαχητικός επίτροπος, την τελευταία του εμφάνιση στην οθόνη. Ο Μελβίλ επανενώθηκε με τον Ντελόν δύο χρόνια αργότερα, το 1972, στην ταινία Un flic.

Monsieur Klein

Ο καλύτερος ρόλος του Αλέν Ντελόν; Πολλοί το έχουν πει. Τουλάχιστον, είναι ίσως η πιο συγκινητική του ερμηνεία, ένα επίθετο που δύσκολα ταιριάζει στην γκάμα του ηθοποιού, η οποία τείνει να περιορίζεται σε ψυχρούς, υπολογιστικούς χαρακτήρες (Plein soleil), όπως του έδωσε ο Jean-Pierre Melville, με αρχέτυπο τον Le Samouraï. Ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης Joseph Losey (που συχνά λανθασμένα αναγνωρίζεται ως Βρετανός, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Βρετανία), του προσέφερε ίσως τον ρόλο της ζωής του στο Monsieur Klein το 1976.

Un amour de Swann

Το 1984, ο Γερμανός σκηνοθέτης Volker Schlöndorff καταπιάστηκε με ένα σημαντικό έργο της γαλλικής λογοτεχνίας με τη διασκευή του έργου του Marcel Proust Un amour de Swann, το οποίο θεωρήθηκε ακατάλληλο. Η ταινία γενικά αποδοκιμάστηκε, εκτός από την ερμηνεία του Αλέν Ντελόν, που ήταν αξιοσημείωτος στον φευγαλέο αλλά εμβληματικό χαρακτήρα του Προυστ: τον βαρόνο ντε Σαρλούς. Ένας αριστοκράτης, μεγαλειώδης και κομψός μέχρι το κόκαλο, ένας υπέροχος δανδής, ένας βασανισμένος «ανάποδος». Η τόλμη του να υποδυθεί έναν τέτοιο ρόλο χάρισε στον Ντελόν τον ομόφωνο έπαινο των κριτικών, στον οποίο ο ηθοποιός δεν ήταν καθόλου συνηθισμένος.

Ο Αλέν Ντελόν ο σκηνοθέτης

Γαλλικό είδωλο ως ηθοποιός, ο Alain Delon έχει βρεθεί τρεις φορές πίσω από την κάμερα, σκηνοθετώντας το Les Granges brûlées το 1973 (σε σενάριο με τον Jean Chapot) με τη Simone Signoret, το Pour la peau d'un flic το 1981 και το Le Battant το 1983, με τους François Perrier, Pierre Mondy και Anne Parillaud. Όλα ήταν θρίλερ, το αγαπημένο είδος του ηθοποιού. Στην τρίτη και τελευταία ταινία του, Le Battant, υποδύεται τον επαναστατικό χαρακτήρα ενός άδικα φυλακισμένου πρώην κατάδικου που αποφυλακίζεται. Ο τίτλος θα μπορούσε κάλλιστα να περιγράψει την καριέρα του Alain Delon. Ένα εξαιρετικό αστέρι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.