Κινηματογραφος

Saturday Night Live: Το θρυλικό αμερικανικό show γίνεται ταινία

Το πρώτο trailer από το φιλμ που θα κυκλοφορήσει μισό αιώνα μετά την πρεμιέρα της stand up comedy εκπομπής

Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ιστορία πίσω από την πρεμιέρα του «Saturday Night Live» γίνεται ταινία και το πρώτο trailer μόλις κυκλοφόρησε
© Sony Pictures

Η ιστορία πίσω από την πρεμιέρα του «Saturday Night Live» γίνεται ταινία και το πρώτο trailer μόλις κυκλοφόρησε

Η νέα ταινία του Καναδού σκηνοθέτη Τζέισον Ράιτμαν, “Saturday Night”, είναι μία ωδή στο θρυλικό αμερικανικό stand-up comedy σόου “Saturday Night Live”, που έκανε την πρεμιέρα του στο κανάλι NBC στις 11 Οκτωβρίου του 1975, ακριβώς, δηλαδή, 49 χρόνια πριν από την ημερομηνία που η ταινία προορίζεται να κυκλοφορήσει στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες από τη Sony Pictures.

Saturday Night: Η ταινία του Τζέισον Ράιτμαν για το show Saturday Night Live

Με τους κωμικούς, Τσέβι Τσέις, Τζον Μπελούσι, Νταν Ακρόιντ, Γκίλντα Ράντνερ, Τζέιν Κέρτιν, Λαρέιν Νιούμαν, Γκάρετ Μόρις και Μπιλ Μάρεϊ στο αρχικό καστ, το εβδομαδιαίο σόου “Saturday Night Live”, που σατίριζε γεγονότα από την επικαιρότητα και έφερνε ως guests από έναν παρουσιαστή και μία δημοφιλή μπάντα τη φορά, έγινε γρήγορα μέρος της «ποπ κουλτούρας» και έχει αναδείξει μια σειρά από μεγάλα ονόματα στο χώρο της κωμωδίας, από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα. Η ταινία του Ράιτμαν πραγματεύεται την πρώτη και πιο τρελή περίοδο του σόου, που εμφανίστηκε αμέσως μετά το σκάνδαλο «Γουότεργκεϊτ», που οδήγησε στην καθαίρεση του Προέδρου Νίξον και τη λήξη του πολέμου στο Βιετνάμ.

Στο πρώτο trailer του “Saturday Night”, βλέπουμε τον φιλόδοξο παραγωγό του «SNL», Λορν Μάικλς (Γκάμπριελ ΛαΜπέλ), να πασχίζει να κλείσει τη συμφωνία με το NBC και να προετοιμάσει το στούντιο στο Ροκφέλερ Σέντερ, ούτως ώστε το σόου να κάνει κανονικά την πρεμιέρα του. Όλα πηγαίνουν στραβά, από την δύσπιστη στάση των διευθυντών του καναλιού (απέναντι σε ένα σόου με ένα άγνωστο, τότε, καστ), μέχρι την επαναστατική και απρόβλεπτη συμπεριφορά των κωμικών, που προκαλούν χάος. Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι Κούπερ Χόφμαν, Ρέιτσελ Σένοτ, Ντίλαν Ο' Μπράιεν, Λαμόρνε Μόρις, Κόρι Μάικλ Σμιθ, Έλα Χαντ, Κιμ Ματούλα, Ματ Γουντ, Μάθιου Ρις, Φιν Γούλφχαρντ, Τζ. Κ. Σίμονς, Γουίλεμ Νταφόε, Τέιλορ Γκρέι και Νίκολας Πόντανι.

Ο Μάικλς, που συνεχίζει ακόμα και σήμερα (με ένα μικρό διάλειμμα από το 1980 έως το 1985) να είναι παραγωγός του διάσημου σόου, είχε πράγματι να κάνει με μια αναρχική πλην ταλαντούχα παρέα από κωμικούς, ειδικά την πρώτη εκείνη περίοδο που απεικονίζεται στην ταινία. Ο Τσέβι Τσέις εγκατέλειψε το καστ το 1976, καθώς ο Μάικλς ένιωσε πως τα δικά του σκετς επισκίαζαν εκείνα των υπολοίπων και όταν επέστρεψε το 1978 ως καλεσμένος τσακώθηκε με τον «αντικαταστάτη» του, Μπιλ Μάρεϊ. Κάποιοι από τους ηθοποιούς είχαν επίσης προβλήματα εθισμού, όπως η Λαρέιν Νιούμαν και τραγικότερα ο Τζον Μπελούσι, ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση το 1982. Πολλές, όμως, από τις ρουτίνες που ξεκίνησαν μεταξύ του 1975 και του 1980 συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων και πιο διάσημων του σόου, όπως για παράδειγμα εκείνη με την Γκίλντα Ράντνερ, που υποδύεται την χαρακτήρα Ροζάνα Ροζαναντάνα, η οποία έχει φουντωτά μαλλιά και μιλάει για τον εαυτό της στο τρίτο πρόσωπο.

Ο Τζέισον Ράιτμαν, όντας γιος του σκηνοθέτη της κλασικής κωμωδίας “Ghostbusters” (1984), Ιβάν Ράιτμαν, στην οποία πρωταγωνιστούν δύο από τους ηθοποιούς του πρώτου “Saturday Night Live”, είχε γνωρίσει το καστ από μικρός, τόσο από την καλή όσο και από την αυστηρά επαγγελματική τους πλευρά. Βασισμένη σε ένα σενάριο που έγραψε ο ίδιος, με τη βοήθεια του βρετανού σεναριογράφου Γκιλ Κέναν, σκηνοθέτης του “Thank You for Smoking” (2005) και του “Juno” (2007) θέλησε να μιλήσει για τα όσα συνέβησαν στα παρασκήνια, μέσα στα τελευταία 90 λεπτά πριν από την πρώτη μετάδοση του “Saturday Night Live” στην αμερικανική τηλεόραση.

SATURDAY NIGHT – Official Trailer (HD)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.