Κινηματογραφος

Η «Φόνισσα» στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Μοναδική προβολή το Σάββατο 10/8 για την πολυβραβευμένη ταινία της Εύας Νάθενα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Φόνισσα: Η πολυβραβευμένη ταινία της Εύας Νάθενα, βασισμένη στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, για μία και μόνη προβολή στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Μια εξαιρετική ευκαιρία θα έχουν οι επισκέπτες της Επιδαύρου να απολαύσουν την πολυβραβευμένη ταινία της Εύας Νάθενα «Φόνισσα» το προσεχές Σάββατο 10 Αυγούστου. Έπειτα από συμφωνία του Δήμου Επιδαύρου με την Εφορία Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, η ταινία παραγωγής της Τanweer, θα προβληθεί στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου με ελεύθερη είσοδο. 

Συγκεκριμένα, η προβολή της ταινίας «Φόνισσα», βασισμένης στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, θα προβληθεί στις 21:00 το Σάββατο 10 Αυγούστου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

Η «Φόνισσα» για μία και μοναδική προβολή στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Γύρω στα 1900, σε ένα άγονο ελληνικό νησί ζει η χήρα Χαδούλα Φραγκογιαννού. Πρόκειται για μια σκληρή γυναίκα που έχει κερδίσει τη μάχη της επιβίωσης στην τοπική πατριαρχική κοινωνία, χάρη στο «ταλέντο» που έχει κληρονομήσει από τη μητέρα της. Ποιο είναι αυτό; Να λυτρώνει τα θηλυκά μωρά από τη μοίρα τους.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στη «Φόνισσα» © Marilena Anastasiadou

Η ταινία που γυρίστηκε στη λακωνική Μάνη ξεκινά με την εξής φράση του Οδυσσέα Ελύτη από το βιβλίο που έγραψε για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη:

Μια μέρα το παρελθόν θα μας αιφνιδιάσει με τη δύναμη της επικαιρότητας του Παπαδιαμάντη. Δεν θα έχει αλλάξει εκείνο, αλλά το μυαλό μας

Η Μαρία Πρωτόπαππα στη «Φόνισσα» © Marilena Anastasiadou
© Marilena Anastasiadou

Πρόκειται για μια ταινία που βρήκε μεγάλη αποδοχή από το ελληνικό κοινό από το 2023 όταν ξεκίνησε να προβάλλεται, ενώ το ενδιαφέρον για το έργο παραμένει αμείωτο. Ήδη έχει βραβευθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ της Sangai (βραβείο καλύτερης σκηνοθέτιδας) ενώ έχει πολλές συμμετοχές σε άλλα φεστιβάλ, κάτι που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

«Το πιο θελκτικό στοιχείο του φιλμ είναι τα διαχρονικά μηνύματα που υπογραμμίζονται με σαφήνεια και αποτυπώνουν με σκληρό τρόπο τη νομοτελειακή κακοποίηση-υποτίμηση της γυναίκας στο πέρασμα των αιώνων. Δίχως εξάρσεις και με απλά εργαλεία, η «Φόνισσα» καταγράφει με αμεσότητα τον σκοταδισμό της πατριαρχικής κοινωνίας που θεωρεί «κατάρα» τη γέννηση ενός κοριτσιού ή την αναγκαιότητα της προίκας – θεσμός που καταργήθηκε το 1983! Μέσα από την καταγραφή ενός κόσμου που ζει σε συνθήκες απίστευτης φτώχειας, η απόδοση του δράματος της Φραγκογιαννού δεν αφορά μόνο στη διαιώνιση μιας απίστευτης αδικίας κατά των γυναικών, αλλά σκιτσάρει διεξοδικά το πρόσωπο της φρίκης που προέρχεται από τη θρησκευτική παράνοια, την ψυχολογική και σωματική κακοποίηση και, κυρίως, τη συλλογική ενοχή» έχει γράψει για την ταινία στην Athens Voice ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης.

© Marilena Anastasiadou